Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката Никола Стоянов, посланикът на Япония в България Хироши Нарахира и представители на компанията „Мейджи“, които са в страната ни за обсъждане на проекта. Той ще бъде съвместен с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. Инициативата е във връзка с 50-ата годишнина от пускането на българско кисело мляко на японския пазар. „Надявам се на световното изложение ЕКСПО-2025 в японския град Осака да имаме възможността да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център“, каза Стоянов.
Правителството на Южна Африка въвежда безвизов режим за български граждани, притежаващи обикновени паспорти, за престой до 90 дни, съобщи на фейсбук страницата си Посолството на България в Претория. "Изразяваме благодарност към компетентната..
Растежът на националната икономика през второто тримесечие на 2025 г. се ускорява с 3,5% на годишна база. Според анализ на Българската народна банка (БНБ) от брой 3 на "Икономически преглед" основните фактори за ускорението са понижението на вноса..
Министърът на културата Мариан Бачев откри българския щанд в 77-ия Международен панаир на книгата във Франкфурт. “От средновековните ръкописи, положили основите на нашата писмена култура, до съвременните гласове, които днес разговарят с глобалния..
В четвъртък минималните температури ще са от 4 до 9°, в София – 4°. През денонощието над страната ще има разкъсана, в повечето райони – значителна..
Трима офицери от Военновъздушните сили бяха наградени с почетния знак на президента, съобщава БТА. Държавният глава Румен Радев връчи отличието на..
От името на държавния глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи ордена “Св. св. Кирил и Методий“- Първа степен на професор Ма Сипу,..