Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката Никола Стоянов, посланикът на Япония в България Хироши Нарахира и представители на компанията „Мейджи“, които са в страната ни за обсъждане на проекта. Той ще бъде съвместен с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. Инициативата е във връзка с 50-ата годишнина от пускането на българско кисело мляко на японския пазар. „Надявам се на световното изложение ЕКСПО-2025 в японския град Осака да имаме възможността да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център“, каза Стоянов.
Растежът на националната икономика през второто тримесечие на 2025 г. се ускорява с 3,5% на годишна база. Според анализ на Българската народна банка (БНБ) от брой 3 на "Икономически преглед" основните фактори за ускорението са понижението на вноса..
Министърът на културата Мариан Бачев откри българския щанд в 77-ия Международен панаир на книгата във Франкфурт. “От средновековните ръкописи, положили основите на нашата писмена култура, до съвременните гласове, които днес разговарят с глобалния..
От името на държавния глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи ордена “Св. св. Кирил и Методий“- Първа степен на професор Ма Сипу, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Отличието е връчено на официална церемония в..
В четвъртък минималните температури ще са от 4 до 9°, в София – 4°. През денонощието над страната ще има разкъсана, в повечето райони – значителна..
В петък , 17 октомври, минималните температури ще са от 6 до 11°, в София – 7°. В сутрешните часове на места в Дунавската равнина и западната част..
В "България днес" на 16 октомври слушайте: 05:00 - Актуално от България и за общностите с българи по света 15:06 – Носител на приза..