Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Японско-български център в България ще разработва нови млечни продукти

Снимка: mi.government.bg

Планира се създаването на японско-български център за научно-развойна дейност, който ще разработва нови млечни и други продукти, съдържащи бактерията Лактобацилус булгарикус. Това обсъдиха на среща министърът на икономиката  Никола Стоянов, посланикът на Япония в България Хироши Нарахира и представители на компанията „Мейджи“, които са в страната ни за обсъждане на проекта. Той ще бъде съвместен с държавното предприятие „Ел Би Булгарикум“. Инициативата е във връзка с 50-ата годишнина от пускането на българско кисело мляко на японския пазар. „Надявам се на световното изложение ЕКСПО-2025 в японския град Осака да имаме възможността да представим новите млечни продукти, разработени в съвместния ни научен център“, каза Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ призовава държавата да води консервативна финансова политика

Растежът на националната икономика през второто тримесечие на 2025 г. се ускорява с 3,5% на годишна база. Според анализ на Българската народна банка (БНБ) от брой 3 на "Икономически преглед" основните фактори за ускорението са понижението на вноса..

публикувано на 16.10.25 в 13:50

България участва в Международния панаир на книгата във Франкфурт

Министърът на културата Мариан Бачев откри българския щанд в 77-ия Международен панаир на книгата във Франкфурт.  “От средновековните ръкописи, положили основите на нашата писмена култура, до съвременните гласове, които днес разговарят с глобалния..

публикувано на 16.10.25 в 13:45

Президентът отличи с орден най-известния българист в Китай проф. Ма Сипу

От името на държавния глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи ордена “Св. св. Кирил и Методий“- Първа степен на професор Ма Сипу, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Отличието е връчено на официална церемония в..

публикувано на 16.10.25 в 13:13