Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от одеското село Купаран отбелязаха Бабинден

4
Снимка: Валентин Новоселчан

Както всяка година, така и тази българите в село Купаран, Одеска област, Украйна, отбелязаха Бабинден – празника, на който се почитат бабите – жените, които помагат при раждане. Ритуалите се изпълняват и за здравето на малките деца и родилките. 


На обяд всички жени се събират в дома на бабата на весело и буйно пиршество около богата трапеза, на която има млечна баница, краваи. Майките носят варена кокошка, свинско с праз, сарми с месо, бъклица вино и ракия. Бабата окача около врата си наниз от червени чушки, жените пеят песни, разиграват се сценки.


Фолклорният колектив на Ровненския Дом на културата "Златогласци" взе участие в този празник, като го разнообрази с български народни песни, разказва Елен Волкова, прессекретар на Асоциацията на българите в Украйна.

Снимки: Валентин Новоселчан

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45