Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Валентин – празнични гледки от София

Червени балони във формата на сърца – цветни усмивки насред сивата премяна на зимна София. Специално организирани базари за 14 февруари. Червени рози, които струват два и дори три пъти по-скъпо в сравнение с всеки друг ден от годината. Забързани и притеснени хора, сред които и такива в чудене, дали са намерили най-добрия подарък за половинката си... Ето така изглежда 14 февруари в София. 

Оказва се, българите не свързваме днешния ден непременно с червеното вино, вкусния шоколад и плюшените мечета, които заявяват вместо нас "Обичам те!". Въпреки това, малка разходка из тематичните базари на любовта никой не отказва.

Този ден изглежда различно за всеки – едни изобщо няма да го отбележат, други просто ще празнуват, без значение от повода, а трети ще осъществят "междукултурен диалог" между привнесения Свети Валентин и традиционния български празник Трифон Зарезан, почитан днес по стар стил. Чуйте анкетата, която Станислава Гайдажиева записа по улиците на София:

Без значение с какво събитие свързвате датата 14 февруари, ние ви желаем обич и окриляващи мигове с любими хора!

Снимки: Станислава Гайдажиева

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България има свой павилион на световния форум “Туризъм Експо Япония”

Екипът на българското посолство в Токио представя страната ни на форума “Туризъм Експо Япония”, който се провежда до 29 септември в японската столица, съобщи дипломатическата мисия на фейсбук страницата си. “Информираме ви, че..

публикувано на 26.09.24 в 21:10

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00