Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия искат план за спасяването им

Иван Николов
Снимка: БГНЕС

Българските партии да заемат позиция по въпроса за българите в Западните покрайнини и да обединят усилия за формиране на национален и общоевропейски план за спасяването им, призовава в анализ за БГНЕС председателят на Българския културно информационен център в Босилеград Иван Николов. 

"Докато за сложните българо-македонски отношения, макар и с огромно закъснение, нещо все пак започна да се движи, за правата на българите в Сърбия се споменава само от време на време и то само в рамките на строго установените дипломатически клишета", казва Николов.

Проследявайки последните 12 години от сръбско-българските отношения и в светлината на преговорите водени от Белград за интеграция в ЕС авторът констатира, че българите в страната са намалели с 4000 души, а българските общини официално са икономически най-изостаналите, което принуждава младите хора да емигрират. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20
Камелия Нейкова

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна..

публикувано на 28.04.24 в 13:14