Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Дарко Аначков, Сърбия: Българите във Враня и околността не са достатъчно запознати с политическата ситуация в България

Младите хора на България и Сърбия са най-добрите културни дипломати, казва председателят на Българо-сръбския център там

Враня
Снимка: glaspress.rs

Българските граждани в Сърбия имат четири адреса, на които могат да се включат в изборите за българско народно събрание.

Сред жителите на Враня няма особено силно желание за гласуване, тъй като в градчето им няма открита изборна секция и те трябва да пътуват до Генералното консулство на България в Ниш (на 120 км от Враня) или до Културно-информационния център в Босилеград (на 100 км), каза пред Радио България Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център там. Въпреки отдалечеността обаче, той се надява, че съгражданите му ще гласуват.

"Българо-сръбският център във Враня е открит през 2018 г., а дотогава не са провеждани никакви дейности за опазване на българския дух и идентичност на хората в региона", разказва Аначков.

"Българите във Враня и околността не са достатъчно запознати с политическата ситуация в България. Нямахме посещения на политиците, на политическите партии от България. Първите дипломати, тоест държавни представители идват по моя покана през 2018 г. по повод откриването на Българо-сръбския център и оттогава започва, така да кажа, процесът на възстановяване на българската духовност и идентичност във Враня, благодарение на бившия посланик в Белград Радко Влайков. Сега това сътрудничество продължава с Генералното консулство в Ниш и консула Димитър Цанев, както и с посланика на България в Белград Петко Дойков."

Дарко Аначков

Аначков смята, че местните българи са доволни от политиката, провеждана от Министерството на образованието, и от това, че има много повече българи, които следват в български университети. Но сред българското малцинство в Сърбия има недоволство от дългото чакане за получаване на българско гражданство.

Попитан как ще коментира интернет реклама, която призовава хората без адресна регистрация в София да гласуват в Сърбия, Аначков предположи, че тя е насочена към българите, пътуващи в деня на вота през западната ни съседка.

"Аз бях няколко пъти председател на секционна избирателна комисия, бил съм и зам.-председател и секретар в Генералното консулство и знам, че има много българи, които пътуват транзитно и, преминавайки покрай някоя от секциите тук, например през Ниш, те гласуват."

Аначков разказа пред Радио България и за инициативата на техния Българо-сръбски център, наречена "Културна дипломация на младите хора между България и Сърбия":

"Това е проект от Министерството на външните работи на България. Реализацията започна от януари тази година. Целта е да включим младите хора – училища, културни институции от цяла Югоизточна Сърбия. Да покажем на сърбите тук и някои положителни неща за България. Защото знаете в Сърбия какво е отношението към България, особено в Югоизточната част на страната – ако започнем от Враня, в Сурдулица е още по-сложно – знаете за сурдулишките мъченици, които ги наричат и т.н. – Лесковац, Ниш, Пирот, Цариброд, Зайчар. Обхванахме всички тези места. Смятаме, че младите хора – и сърби, и българи, са най-добрите културни дипломати. Защото те нямат предразсъдъци, каквито имат примерно възрастните хора. Затова избрахме да запознаем младите с българската култура, с идентичността на българите, малко да променят мнението си за България чрез културата."

Снимка: БГНЕС
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27