Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за спасяването на българските евреи – част от форум в Ню Йорк

Консул Ангел Ангелов на форум в Ню Йорк
Снимка: Генер.консулство Ню Йорк

Холокостът, спасяването на българските евреи и предприетите от България мерки за предотвратяване и противодействие на съвременни прояви на антисемитизъм и етническа нетолерантност бяха в центъра на изказването на генералния консул на България в Ню Йорк Ангел Ангелов на форум, организиран от Адвокатската асоциация на Ню Йорк (New York City Bar Association). Събитието беше посветено на отражението на Холокоста и проявите на антисемитизъм в исторически и съвременен план, а нашият дипломат беше сред основните докладчици в него.


New York City Bar Association, основана през 1870 г., е доброволна асоциация на адвокати и студенти по право. От 1896 г. седалището на организацията е в забележителна историческа сграда на 44-та улица, между Пето и Шесто авеню в Манхатън. Днес асоциацията е с над 23 000 членове, а една от основните ѝ мисии е да насърчава и да поддържа върховенството на закона и достъпа до правосъдие за по-справедливо общество. В дългата си история организацията е отстоявала редица обществени и правни каузи, сред които и защитаваните от Мартин Лутър Кинг граждански права на афроамериканците в Америка.


На форума за Холокоста генералният ни консул Ангел Ангелов е засегнал темата за спасяването на българските евреи и за стъпките, предприети от българското правителство в днешно време за предотвратяване и противодействие на съвременните прояви на антисемитизъм, расизъм и нетолерантност, научаваме от фейсбук страницата на Генералното консулство на България в Ню Йорк. Той е информирал участниците за събитията, които дипломатическата ни мисия организира в памет на жертвите на Холокоста и в годината, в която отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи, като ги е поканил да присъстват на насрочената за 24 април т.г. прожекция на документалния филм „Въпрос на оцеляване“ на режисьора Елка Николова. 

Снимки: Генерално консулство на България в Ню Йорк

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56