Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 2 май 2023 г.

Работната седмица започна с хубаво време, почивка в Деня на труда и един атентат. И в "България днес" на 2 май ще чуем ехото на събитията от последните часове в страната и извън нея. Като посегателство срещу българските институции окачестви президента Румен Радев опита за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев. Има ли вече отговори на множеството въпроси около събитията от последните часове - ще научим от обобщението на Йоан Колев по темата. И още - какво каза посланикът на България в Румъния в специалното интервю на Владимир Митев за Радио България и какви са изненадите тази година в лятното турне “Обич и песен” с участието на едни от най-любимите български изпълнители. Ще ви разкажем и за "Синьото пиано" – една музикална приказка за страданието, надеждата и всичко между тях, която ще прозвучи за първи път в Първо студио на БНР. За финал ще чуете как може да звучи изпят, със съвременно звучене, един фолклорен ритуал за дъжд. Водещ на днешната "България днес" е Весела Кръстева. Приятно слушане!

1.57 - Новини от България.

9.45 - Прогноза за времето у нас и по света

14.50 - Йоан Колев обобщава информацията до момента за извършения опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев

23.30 - Владимир Митев от Румънската редакция на Радио България разговаря с посланика ни в Букурещ Радко Влайков за новия етап в българо-румънските отношения и за българските общности в северната ни съседка

37.35 - Годишните награди за българско кино на СБФД "Васил Гендов" ще бъдат връчени на 16 май, а в периода 1-10 май всички филми от конкурсната програма ще имат прожекции с вход свободен в Дома на киното в София

39.05- За втора година едни от най-големите имена на родната естрада участват в лятното турне “Обич и песен” под мотото “Да празнуваме заедно българската музика”

43.50 – Световна премиера на радиооперата “Синьото пиано” в Първо студио на БНР в рамките на Международния фестивал “Софийски музикални седмици” - Диана Цанкова разговаря с автора на произведението Албена Петрович-Врачанска

55.27 - „Песен на деня“ – Песента "Пеперуга" на Савина и DiMO(BG), която е вдъхновена от фолклорен ритуал за дъжд

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 9 май 2024 г.

В „България днес“ на 9 май отбелязваме Деня на Европа и проследяваме различните прояви в България по повод празника на обединена Европа, разказваме и за нейния химн, „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен, чиято премиера се е..

публикувано на 09.05.24 в 19:00

България днес - 8 май 2024 г.

На Светла сряда в "България днес" говорим за българите зад граница и тяхната институционална връзка с родината. Подробно ще ви запознаем и с условията за придобиване на българско гражданство. Според последния доклад на службата на ЕС за наблюдение на..

публикувано на 08.05.24 в 19:00

България днес - 7 май 2024 г.

С началото на Светлата седмица, в предаването "България днес", говорим за красивото и пленителното около нас. Какво е бъдещето на т.н. гурме-туризъм и има ли той почва у нас – отговорите ще търсят експерти в бранша на 8 май в София, а ние ви..

публикувано на 07.05.24 в 19:00