Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 8 май 2023 г.

В почивния за България 8 май срещата ни в „България днес“ тръгва от там, откъдето започва България – град Шумен. Продължаваме по следите на един загубен фотоархив, покрай който ще научим невероятната история на фотографа Тодор Кемилев. Ще надникнем в „В огледалото на водата“ и ще ви разкажем за семейството на фолклорния ансамбъл „Шевица“. Ще си спомним за легендарната тракийска певица Недялка Керанова. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

04:43 - Шумен, откъдето започва България 

11:30 - По следите на един загубен фотоархив – разказ за фотографа Тодор Кемилев от дъщерите му Йоанна и Антоанета Кемилеви 

26:15 - Вести от и за българите по света: 

Българско участие в концерта за Деня на Европа във Варшава; 

Камен Донев ще изнесе „Лекция 1: За народното творчество“ пред българите в Мадрид на 27 май; 

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща преведоха на унгарски книжката „Левски в детските очи“; 

Радио България кани училищата зад граница, които носят името на Апостола да се включат в инициативата „С мисъл за Левски“.

35:00 - Представителният фолклорен ансамбъл „Шевица“ отпразнува 10 години с музикално-танцов разказ за любов, смърт и ревност„В огледалото на водата“ 

44:30 - Спомен за Недялка Керанова: „Гласът ѝ, като никой друг, ни напомня за красотата на родната Тракия“, писа до Радио България Норис Балабанян от САЩ 

52:30 - Песен на деня: „Хранила мама, гледала“, изп. Недялка Керанова

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на 

"Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00

България днес - 14 май 2024 г.

В „България днес“ на 14 май слушайте доц. д-р Раки Бело от университета в Тирана - за това кой, как и защо изучава български език в Албания, каква е спецификата на българското национално малцинство и в каква степен представителите му владеят езика на..

публикувано на 14.05.24 в 19:00

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00