Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „49,172“ и изложба разказаха в Лос Анджелис за спасяването на българските евреи

Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис/Антоан Петров

В Лос Анджелис бяха представени документалният филм „49,172“ и изложбата „Евреите по българските земи“ от архивите на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. Филмът „49,172“ на режисьора Пламен Петков и продуцента Атанас Колев проследява драматичната история за спасяването на българските евреи, разказана от преживели свидетели на събитията. В него са представени уникални документи, филмов и аудио архив. За заснемането на лентата авторите са получили достъп до правителствени и частни архиви в САЩ, Израел и България.

Събитието беше организирано от Генералното консулство на България в Града на ангелите по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и в памет на жертвите на Холокоста. Сред гостите бяха генерални и почетни консули, изтъкнати наши сънародници и представители на местната еврейска общност. Потомци на спасени български евреи разказваха вълнуващите истории на своите роднини.

Генералният консул на България Бойко Христов изтъкна смелостта и високия морал на българския народ, който направи възможно чудото да се случи в едно от най-мрачните времена на човешката история.

Събитието се състоя в една от знаковите синагоги в Бевърли Хилс - SephardicTempleTiferethIsrael.  Генералното консулство на България в Лос Анджелис предвижда до края на годината още събития, посветени на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16