Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът „49,172“ и изложба разказаха в Лос Анджелис за спасяването на българските евреи

Снимка: Генерално консулство на България в Лос Анджелис/Антоан Петров

В Лос Анджелис бяха представени документалният филм „49,172“ и изложбата „Евреите по българските земи“ от архивите на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“. Филмът „49,172“ на режисьора Пламен Петков и продуцента Атанас Колев проследява драматичната история за спасяването на българските евреи, разказана от преживели свидетели на събитията. В него са представени уникални документи, филмов и аудио архив. За заснемането на лентата авторите са получили достъп до правителствени и частни архиви в САЩ, Израел и България.

Събитието беше организирано от Генералното консулство на България в Града на ангелите по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и в памет на жертвите на Холокоста. Сред гостите бяха генерални и почетни консули, изтъкнати наши сънародници и представители на местната еврейска общност. Потомци на спасени български евреи разказваха вълнуващите истории на своите роднини.

Генералният консул на България Бойко Христов изтъкна смелостта и високия морал на българския народ, който направи възможно чудото да се случи в едно от най-мрачните времена на човешката история.

Събитието се състоя в една от знаковите синагоги в Бевърли Хилс - SephardicTempleTiferethIsrael.  Генералното консулство на България в Лос Анджелис предвижда до края на годината още събития, посветени на 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44