Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Младен Станев
Снимка: БТА

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от Украйна, Молдова, Кипър, Гърция и др. Участниците ще отчетат свършеното от асоциацията за 5 години и ще изберат нов председател. Очаква се те да приемат и декларация до държавните органи за нуждата от приемане на Стратегия на страната ни за българите в чужбина през следващите 30 години.

Първият Велик събор на българите по света се проведе през 2008 г. във Варна. На форума присъстваха делегати от 28 държави. Тогава беше учредена Асоциацията на българите по света и беше избран Световен парламент на българите, който заседава ежегодно във Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Работилничка за боядисване на яйца организират българите в Австралия

Работилничка за боядисване на яйца организира днес българската асоциация "Родина" в австралийския град Пърт, съобщават сънародниците ни на страницата си във Фейсбук. Събитието ще се проведе в местния Български клуб от 13:00 до 15:00 часа. Всички..

публикувано на 27.04.24 в 08:45
Булчиза е с голям туристически потенциал

Българска помощ за развитие на туризма в албанската община Булчиза

Проект, финансиран от България, ще повишава капацитета на служителите в администрацията на Община Булчиза, Източна Албания за развитието на селския и планинския туризъм в региона, в който живее и немалка част от българското национално малцинство в..

публикувано на 25.04.24 в 20:10

Ученици от Оксфорд направиха филм за цар Фердинанд

Ученици от Българско училище "Слово" в Оксфорд направиха видеофилм за цар Фердинанд като част от проект по Националната програма на МОН "Неразказаните истории на българите". Учениците от 8-ми клас се превърнаха в истински изследователи и..

публикувано на 25.04.24 в 19:10