Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болград – столицата на бесарабските българи, отбелязва Деня на основаването си

Снимка: Асоциация на българите в Украйна

Днес жителите на Болград столицата на бесарабските българи, отбелязват Деня на нейното основаване. Българите населяват различни селища в Одеска област, Украйна. Техният брой в Болград обаче надвишава 80.8% от населението там, затова градът е считан за неофициална столица на бесарабските българи, съобщава Асоциацията на българите в Украйна. 

Болград е основан през 1821 г. от българи-бежанци, настанили се там под предводителството на ген. Иван Инзов. Той се счита за основател на града. И до днес в Болград функционира първата българска гимназия "Георги Сава Раковски", отворила врати през 1859 г. Идеята за създаването ѝ принадлежи на българофила украинец Юрий Венелин.

На 20 октомври 2012 г. в Болград е открит паметник на българските опълченци – участници в Руско-турската освободителна за България война от 1877-1878 г. Мемориалът е единствен подобен паметник извън пределите на България. Макар и далеч от прародината си, българите там успяват грижливо да запазят традициите, песните, обичаите, да запазят силния дух и самочувствието си на българи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

Българската черква "Свети Георги Победоносец" в Одрин отбелязва 20 години от възстановяването си

Съградена само за няколко месеца от българската общност в Одрин, черквата "Свети Георги Победоносец" вече 144 години продължава да съхранява българския православен дух. С разрешението на султан Абдул Хамид II и със съдействието на одринския валия Реуф..

публикувано на 06.05.24 в 05:25