Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Суслина от Украйна е "Българка на годината"

| обновено на 17.11.23 в 19:46
4
Снимка: Facebook/Zhanna Suslina

За 11-и път Изпълнителната агенция за българите в чужбина връчи отличието "Българка на годината – Св. Злата Мъгленска 2022" и по този начин изрази признателност към всички дами, които със своята активност допринасят за опазването на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света. Номинирани бяха 11 изключителни българки от Италия, Канада, Украйна, Турция, Германия, САЩ, Австралия, Великобритания и Аржентина.

Красивата статуетка, изработена от скулптора Атанас Карадичев, днес бе присъдена на Жана Суслина от Украйна.

Жана Суслина

Дългогодишен директор на Болградската гимназия "Георги Раковски", създателка на Центъра на бесарабските българи в България, днес Жана Суслина ръководи отдел "Култура, туризъм, младежи и спорт" в Общината в Болград – неофициалната столица на бесарабските българи. Отговорната ѝ работа и напрегната ситуация, свързана с войната не позволиха да присъства на затрогващата церемония в София, затова призът бе приет от Наталия Лулчева, представител на Центъра на бесарабските българи у нас.


Наградата беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, която акцентира на важността на политиките за българите по света днес и изключителната активност на Жана Суслина по съхранението на българския дух в Бесарабия:


"Както виждате, Жана е на бойния си пост и аз искам да ѝ благодаря за това, че колкото и да е трудно, защото войната е преди всичко човешка трагедия – всеки се страхува за семейството си, има шанс да се затвори в себе си, но не – тя предпочете да помага на хората. И днес да обединява българската общност там така, както го правеше и преди войната – да помага на младите хора, да ги насочва да идват да учат в България, защото знаете, че една от най-успешните ни политики са постановленията на МОН за безплатно обучение на деца от български произход в нашите висши учебни заведения, където те получават не просто професия, те получават бъдеще. И всичко това в едни изключително трудни и опасни условия. Заслужава аплодисменти и за нещо друго – това е човек, който сигурно знае повече народни песни отколкото мнозина българи знаят, знае легенди, приказки, история. И когато се грижеше за младите хора, които идват от Бесарабия у нас, тя им беше повече от майка" – каза вицепрезидентът Илияна Йотова при връчването на отличието на Жана Суслина.

Подробен репортаж от събитието може да чуете в предаването ни "България днес" на 17 ноември 2023г.

Снимки: БТА, Facebook/Zhanna Suslina 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37