Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицеят "Васил Левски" – храм на българския дух в Кишинев

10
Снимка: Български теоретичен лицей „Васил Левски“

"Създадено и развивано с искрена любов и мисъл за прародината България“ – такова би било определението за Българския теоретичен лицей "Васил Левски" в молдовската столица Кишинев, ако съществуваше тълковен речник на учебните заведения. Създаден през 1996 година, той сбъдва мечтата на поколения българи – наследници на преселници в Молдова отпреди 200 години, децата им да се обучават на своя роден език. Това става възможно благодарение на взаимодействието между образователните министерства на Молдова и България, по инициатива на местната българска общност и депутати-българи в молдовския парламент.


Днес, в 17 паралелки от 1 до 12 клас, в лицея се обучават 350 ученици, а 20 деца се занимават в подготвителен клас. "Училището е гордо от факта, че и деца, които нямат български корени идват при нас и с удоволствие и огромно желание учат българския език… Когато идват тук, някои от тях не знаят и една дума на нашия език, но го научават на такова ниво, че на олимпиадите по български в Молдова ежегодно заемат призови места, състезавайки се с деца, които говорят езика от малки", разказа за Радио България директорката на учебното заведение Наталия Ярославская. По думите ѝ, днес лицеят е много повече от образователна институция: "Той стана дом и храм на българския дух, съхранявайки историята, културата и традициите на нашите предци", а децата, независимо от произхода си, се чувстват като част от едно голямо семейство.

Предизвикателство за обучителния процес е това, че те идват в училището с различно ниво на владеене на езика. За подхода към тях, за да вървят всички заедно напред, Наталия Ярославская разказва следното:

"В лицея идват ученици - деца на бесарабски българи. Но искам да ви кажа, че тези, които живеят в столицата Кишинев, вкъщи не говорят на български език (общуват помежду си на руски). Затова става много сложно – за децата това е един непознат език, но в същото време е роден за тях. Поради тази причина ние започваме обучението от базовите знания – азбука, звукови закони, ударение, произношение, интонация и т.н. По този начин ги учим – за някои като роден език, а за други – като чужд."


Българският език и литература са включени в учебната програма от 1 до 12 клас. В началното училище те се изучават 5 часа седмично, от 5 до 9 клас – 3 часа, а от 10 до 12 клас – 3 или 4 часа в зависимост от профила. Учениците от 12 клас имат право да изберат българския като зрелостен изпит, което им дава възможност да продължат образованието си в България.

Дали обаче наред с изучаването на литературния български език няма да си отиде колоритният местен диалект на българите от Молдова, който ги е крепял като общност в продължение на столетията?


"Целта на обучението по български език е то да се доближава до изучаването му в България и в тази връзка се следват езиковите норми на литературния български език. Но в някои от темите се прави сравнителен анализ на бесарабските диалекти – обяснява директорката на лицея. – По музика се пеят песни от съответните региони с българско население в Молдова. Така децата се запознават и със специфичните местни български говори. По литература задължително във всеки клас се изучават бесарабски автори - поети и писатели, оригинални приказки от Бесарабия и Буджака, където също има и диалект."

Интересът към изучаването на българския сред децата допълнително е провокиран от възможността да контактуват с преподаватели, командировани от България по споразумение между министерствата на образованието на двете страни.


"При нас работят четирима преподаватели от България – двама преподаватели по български език и литература, преподавател по история, култура и традиции на българския народ и преподавател по музика. Това може би прави България по-близка до нашите деца, защото те чуват българския език от преподаватели, идващи от България. От тях те могат много да чуят за страната и така се сближават с нея", смята Наталия Ярославская.

Историята, традициите и културата на българския народ са част от задължителната програма от 1 до 9 клас. Децата се запознават с фолклора, обичаите, облеклото на българите в България, но и с историята, традициите и празниците на българите в Молдова. С най-голямо желание и интерес те изучават коледните традиции. Организират си коледарски групи, които се съревновават в конкурси на регионално ниво, обяснява Наталия Ярославская и уточнява:


"В Кишинев пак говорим за деца, които живеят в столицата. Положението при тях много се отличава от това в българските села, където децата живеят в българска среда, говорят на български. Това, което получават при нас учениците ни, е ново. В училището получават нови знания, научават за българските традиции, включително за лазарките. Това е празник, който нашите момичета обичат и с удоволствие отбелязват".


Българският теоретичен лицей "Васил Левски" работи в постоянно сътрудничество с българското посолство в Кишинев, с Изпълнителната агенция за българите в чужбина, с Министерството на образованието в България, а в края на 2023г. се включи и инициативата на Радио България "С мисъл за Левски". Благодарение на участието си в програми за българите в чужбина, лицеят си осигурява учебници и помагала по български език и литература, история и география на България, книги от български автори, народни инструменти и национални костюми, оборудване на кабинетите си със съвременни мултимедийни системи и др.
Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45