Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи часовниковият механизъм на кула от XVIII в. в Пещера

Снимка: svetimesta.com

Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера буди жителите на родопското градче. Това е втората по възраст в България часовникова кула и вече се е превърнала в един от символите на града. През миналата година "Сахата", както наричат кулата местните жители, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен. Отскоро "Сахата" отново радва по няколко пъти на ден с приятния си звън жителите на Пещера.

Преди много години часовникът е служил за регулиране на стопанския живот, като отбелязвал началото и края на работния ден на занаятчиите в работилниците и дюкяните. Тогава еснафските сдружения били много сериозни организации със строги устави, и всички трябвало да отварят и затварят в едно и също време, за да няма конкуренция.

Документи сочат, че часовниковата кула била изоставена след Освобождението, а механизмът откраднат. Впоследствие е реставрирана през 70-те години на миналия век. Дълги години до смъртта си за поддръжката на "Сахата" се е грижел дядо Халил. Сега това прави неговата съпруга. 88-годишната жена поддържа района около кулата винаги почистен и пази "Сахата" от вандали. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преходът към либерализация на пазара на електричество ще е юли-декември 2025 г.

Приемайки окончателно изменения в Наредбата за регулиране на цените на електрическата енергия, Комисията за енергийно и водно регулиране набеляза следващия етап от либерализацията на пазара на електроенергия, предвиждащ пълна либерализация на..

публикувано на 07.05.24 в 19:20

38% от българите виждат в развитието на изкуствения интелект проблем

Развитието на изкуствения интелект поделя нагласите сред българите, но като че ли притеснението надделява. Това показват резултати от изследване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл". 21% от анкетираните казват, че изкуственият..

публикувано на 07.05.24 в 18:54
Росица Матева

Подготовката на изборите върви нормално

“Подготовката за изборите 2 в 1 върви нормално и в срок”. Това заяви заместник-председателят и говорител на Централна избирателна комисия Росица Матева. Днес изтича срокът за заличаване на регистрациите на партии и коалиции. Очаква се общо в..

публикувано на 07.05.24 в 16:10