Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баба Марта бързала, мартенички вързала… из българските средища зад граница

13
Снимка: Hеделно училище „Васил Левски“ в Хага

Закичването с усукани бели и червени конци за здраве в първия мартенски ден е сред най-виталните традиции, която българите споделят, независимо къде се намират по широкия свят. Това е и една от причините родните мартеници да бъдат включени в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2017 година.

Трескавата работа по изработването на красиви мартеници започва още през февруари. В нея с много ентусиазъм и творчески идеи се включват и българчетата в неделните ни училища зад граница (близо 400 в 43 държави на шест континента).


В българското неделно училище „Васил Левски“ в Хага мартенската работилница отвори врати още на 18 февруари. Създаването на мартениците е вълшебен момент, който обединява поколенията, които научават повече за българските традиции, които на свой ред трябва да почитат и пазят, напомнят от школото, затова отправиха и специалнa покана към родителите да се включат в творческия процес.

Седмица по-късно, на 24 февруари, своите мартеници създадоха и 30 български деца в Швейцария, научаваме от Българо-Швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета „Канатица“.

"С носталгия си спомнихме за времето, когато и ние като деца изработвахме своите мартенички - и с много сълзи в очите, виждайки нашите деца да правят същите мартенички. Децата от българското училище изработваха традиционни мартеници от вълна, прежда и естествени материали. Благодарим на всички български семейства от Монтрьо, Веве, Лозана и Берн, които направиха този празник пълен.

Работилницата се осъществи със съдействието на Министерство на образованието и науката в България."

Изработката на бяло-червени амулети се превърна в истинско забавление за децата от Българско училище „Златен век“ в Нюрнберг, а в резултат се появиха тези чудесни мартеници:

Малчуганите от подготвителната група на Българско училище "Звънче" – Сърбитън, Лондон, пожелават здраве и благополучие във всеки български дом! За своите семейства те изработиха картички с български шевици, мартенички и златна монета за късмет.

"Мартеницата е един от най-старите и обичани български символи, превърнали се в неотменима част от националната ни култура. Нека тази красива традиция на нашия народ продължава да ни носи надежда и вдъхновение да следваме доброто.

Българската шевица е изкуство, а в него е скрит шепотът на душата. /…/ Всяко истинско и съкровено изкуство минава далеч зад материалното и улавя космическите нишки на живота, за да свърже с тях в тънък възел добро, любов и време", напомнят ни от школото с публикация във фейсбук.

Работилници за мартеници се състояха и на различни места отвъд Океана

Една от тях бе в Първо Българско училище „Васил Левски“ в Лас Вегас. Децата, повечето от които на възраст от 3 до 5 годинки, бяха нетърпеливи да се похвалят със своите красиви мартеници на сътрудника на Радио България там Мария Самичкова. Те разказаха защо е важно да носим мартенички и какво символизира белият и червен конец и си пожелаха много здраве и късмет.


В края на часа дойде време и за една от любимите им песнички, с които децата изпратиха своето пожелание за щастливи и спокойни дни към всички българи по света:


Създаденото през 2017 година Българско училище „Роден край“ в Ню Джърси също организира подобно занимание за своите ученици. В него участваха и малки, и големи, които създадоха пъстри мартенички от мъниста, разноцветни конци, помпони или дори във формата на картички.

Сънародници оплетоха своите мартеници и във Ветровития град, където се смята, че живее най-многолюдната българска общност в САЩ. За шеста поредна година Българо-американската асоциация в Чикаго осъществи проекта "Дърво Мартеница“, чиято цел е да допринася за положителния образ на България, свързван с културата и традициите ни, а също и да възпитава младото поколение български емигранти в духа на националните ценности.

Дървото-мартеница е една чудесна реклама за България в центъра на Чикаго и съпътстващо събитие за Националния ни празник 3 март.

Вижте още:

Снимки: Мария Самичкова, Hеделно училище „Васил Левски“ в Хаг, Българо-Швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета „Канатица“, Българско училище „Златен век“ в Нюрнберг, Българско училище „Звънче“ – Сърбитън (Лондон), Българско училище „Роден край“ в Ню Джърси, Българо-американската асоциация в Чикаго

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37