Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писма от Испания до владетели от българската история

Снимка: Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към които се обърнаха младите хора са царете Калоян, Фердинанд и кан Крум.

"Уважаеми цар Калояне, с най-искрени поздрави и възхищение към Ваше величество, позволете ми да изразя моята благодарност към Вас за едно от най-значимите събития в историята на нашия народ – Вашата коронация през 1197 година". Така започва писмото на Мартин Балабуров до най-малкия от братята Асеневци.

В писмото до цар Фердинанд, възпитаниците на училище "Св. св. Кирил и Методий" Жана и Стоян Георгиеви питат: "Сигурно Ви е известно, че в българската история Вие, Ваше величество, сте останали като една изключително противоречива личност. През лятото на 1887 г. Великото народно събрание Ви избира за княз на българския народ. Защо се съгласихте въпреки неодобрението на Великите сили да станете княз на България?“.

Лорена, Виктория и Никола се обръщат към кан Крум с думи на уважение за неговото водачество и стратегия: "Вашите подвизи и постижения в управлението на ханството са източник на вдъхновение за мнозина и остават неизгасващ огън в историята на нашия народ“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от..

публикувано на 28.04.24 в 11:34

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира..

публикувано на 28.04.24 в 10:20

Сънародниците ни в Кеймбридж се събират на неделно българско хоро

Клуб “Български народни танци в Кеймбридж” организира днес следобед неделно хоро. Това е поредното събитие на сдружението, което си поставя за цел да съхрани и популяризира нашето танцово наследство. “ Тук хората, които харесват българските народни..

публикувано на 28.04.24 в 10:14