Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Изложба представя храни и "пития" на българите от края на ХIХ век до 90-те години

Снимка: archives.government.bg

Изложба на тема "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата" ще бъде представена днес от 17,00 ч. в изложбена зала "Архиви" на столичната ул. "Московска" № 5, в Държавна агенция "Архиви". Тя ни разказва историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век. Посетителите ще научат как са се произвеждали и продавали храните, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности.


В експозицията са включени над 120 уникални фотографии от 29-те държавни архива в страната, съобщават от Държавната агенция "Архиви".  

Изложбата ще бъде част от "Нощта на музеите" на 17 май, а след това остава на разположение на посетителите всеки работен ден до 6 юни 2025 г. от 9 до 17 ч.

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. В началото маниерите са фриволни. На първия придворен бал през януари 1880 г. "гостите ометоха буфета с баснословна бързина", свидетелства в мемоарите си Константин Иречек. На втория бал пред очите му политикът Марко Балабанов изяжда сам цяла щука. Но банкетната култура бързо се издига и дори провинциалното чиновничество започва да дава изискани обеди и вечери. В крайдунавските градове наред с черен хайвер и печени пилета задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза".

В големите градове идват много чужденци – австрийци, чехи, италианци, които донасят със себе си европейски маниери в сервирането. Поднасят се гулаш, бифтеци, турнедо. Наред с българските вина, наричани според произхода им (черно кюстендилско, карабунарско, станимашка малага и др.) се появяват и вносни френски, токайски и мозелски вина.



Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница "Цар Освободител" пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето ѝ през 1947 г. в нея прочутото "кафе синджирлия" пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата ѝ е окончателно разрушена през 1977 г. 

Редактор: Миглена Иванова

Снимки: archives.government.bg

По публикацията работи: Десислава Семковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Талисман на националниия павилион е фигурата на Лакто-чан

Огромен е интересът към българския павилион на ЕКСПО 2025

Над 50 000 души са посетили за месец българския павилион на световното изложение в Осака ЕКСПО 2025. Основна тема на изложението е проектиране на бъдещето. Българският павилион е изграден от екоматериали и след изложението всяка част ще бъде рециклирана...

публикувано на 18.05.25 в 16:06
АИКБ и Агенцията по миграция на Узбекистан подписаха споразумение за трудова миграция

Българските предприемачи ще наемат работници от Узбекистан

Асоциацията на индустриалния капитал в България и Агенцията по миграция на Узбекистан подписаха споразумение за сътрудничество в областта на трудовата миграция. Документът поставя основите на дългосрочно партньорство между двете страни, за да улесни и..

публикувано на 18.05.25 в 14:41
Стефан Иванов

Стефан Иванов участва в гребна експедиция от Австралия до Африка

„Неопитомените“ се наричат четиримата гребци от лодката „Роза“, които се отправиха от западния бряг на Австралия през Индийския океан към Кения в Африка. На борда са Евгений Судир от Украйна, Луи Йонг от Китай, Ралф Тюин от Нидерландия, собственик и..

публикувано на 18.05.25 в 11:18