Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Изложба представя храни и "пития" на българите от края на ХIХ век до 90-те години

Снимка: archives.government.bg

Изложба на тема "Храни и пития на българите от ориенталската трапеза до столовата" ще бъде представена днес от 17,00 ч. в изложбена зала "Архиви" на столичната ул. "Московска" № 5, в Държавна агенция "Архиви". Тя ни разказва историята на храните и напитките като част от развитието на България от Освобождението до 90-те години на XX век. Посетителите ще научат как са се произвеждали и продавали храните, каква е била културата на сервиране, кои са били най-посещаваните ресторанти и сладкарници, какви са били любимите храни на популярните личности.


В експозицията са включени над 120 уникални фотографии от 29-те държавни архива в страната, съобщават от Държавната агенция "Архиви".  

Изложбата ще бъде част от "Нощта на музеите" на 17 май, а след това остава на разположение на посетителите всеки работен ден до 6 юни 2025 г. от 9 до 17 ч.

Непосредствено след Освобождението в България тече кулинарна революция. В началото маниерите са фриволни. На първия придворен бал през януари 1880 г. "гостите ометоха буфета с баснословна бързина", свидетелства в мемоарите си Константин Иречек. На втория бал пред очите му политикът Марко Балабанов изяжда сам цяла щука. Но банкетната култура бързо се издига и дори провинциалното чиновничество започва да дава изискани обеди и вечери. В крайдунавските градове наред с черен хайвер и печени пилета задължително се поднася модното тогава ястие "чига майонеза".

В големите градове идват много чужденци – австрийци, чехи, италианци, които донасят със себе си европейски маниери в сервирането. Поднасят се гулаш, бифтеци, турнедо. Наред с българските вина, наричани според произхода им (черно кюстендилско, карабунарско, станимашка малага и др.) се появяват и вносни френски, токайски и мозелски вина.



Най-знаменитото заведение на Третото царство си остава сладкарница "Цар Освободител" пред Руската черква – истински клуб на знаменитостите от литературната, художествена и научна сцена. Открива я през 1908 г. завърналият се от Америка македонец Коста Стоянов. До затварянето ѝ през 1947 г. в нея прочутото "кафе синджирлия" пият Елин Пелин, Сирак Скитник, Асен Златаров, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Иван Милев, Илия Бешков, Светослав Минков и др. Сградата ѝ е окончателно разрушена през 1977 г. 

Редактор: Миглена Иванова

Снимки: archives.government.bg

По публикацията работи: Десислава Семковска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Национален етнографски музей

18 май - Международен ден на музеите

Всяка година на 18 май отбелязваме Международния ден на музеите. Началото е поставено през 1977 г. от ICOM (International Council of Museums) – Международен съвет на музеите. Идея първо била да се покаже, че "музеите са важно средство за културен..

публикувано на 18.05.25 в 09:35
Българският павилион на ЕКСПО 2025 в Осака

Със специална церемония и концерт премина Денят на България в ЕКСПО 2025

Участието на България на международното изложение в Осака ще покаже съвременния образ на страната като регионален иновационен център. Това посочи президентът Румен Радев, който говори на официалната церемония, с която на 18 май беше отбелязан Денят на..

публикувано на 18.05.25 в 09:17

Изложбата "90 години БНР – радиото на поколения българи" вече е в Бургас

Пътуващата изложба "90 години БНР – радиото на поколения българи" може да бъде разгледана вече и в Бургас. Поводът е и рожденият ден на БНР-Бургас – в края на май се навършват 13 години от създаването на регионалната медия. Изложбата, подредена..

публикувано на 18.05.25 в 09:05