Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксината срещу COVID-19 – надежда или страх?

 Част от жителите на Благоевград се колебаят, дали да се ваксинират срещу COVID-19. Притесненията им са провокирани, заради все още оскъдната информация за последствията от ваксината. Други са категорични, че ще се ваксинират, защото им предстои да пътуват и най-вероятно ще им бъде необходим документ, че са ваксинирани.

„По принцип казват, че до 5 години трябва да изчакаме, но ние не можем да чакаме“ – сподели жителка на Благоевград.

Хората с алергии, онкологични и хронични заболявания, също са притеснени, заради неясните последствия за тях от ваксината.

„Лично аз, трябва да имам мнение на лекар, защото съм с онкологично заболяване и съм астматичка. Казаха, че тези групи хора са с особено мнение и ще потърся задължително мнение на специалист, консултация и тогава ще реша“ – коментира жителка на областния център, която призова всеки сам да вземе решение за себе си, но преди това, да се консултира със специалист. Според нея, ваксината е по-скоро надежда, а не страх за хората.

Има обаче хора, които се страхуват да се ваксинират, защото вече са били заразени с COVID-19 или защото, не са убедени в ефективността на ваксините. Такова е мнението на майка и дъщеря от санданското село Катунци. Възрастната жена се страхува да се ваксинира, защото вече е била заразена с вируса, а и не вярва, че препаратите са безопасни за здравето. Според нея, „ваксините са страшна работа“. Дъщеря й заяви, че ще изчака до следващата година и ще реши, дали да се ваксинира. Според тях, ваксината е по-скоро страх за хората, а не надежда.

„Категорично, няма да се ваксинирам, защото мисля, че тази ваксина може да ни навреди. Ние, ако сме го преминали и сме здрави, значи имаме антитела. Дори и да изчакам да получа повече информация за последствията от ваксините, пак няма да се ваксинирам“ – категоричен е млад човек от Благоевград.

“Всеки нормален човек, трезво мислещ, ще се ваксинира, защото ваксината е начин и опит да се предпазим, и да се преборим с вируса. Ваксината е надежда и упование за хората. Не само, че не се страхувам, а апелирам към хората да се включат активно, масово, за да пресечем тази пандемия, това чудо, този световен проблем. И, няма какво да мислим излишно. В края на краищата, ваксинирайки се, ти спасяваш не само себе си, а и твоите близки, роднини и така нататък“ – сподели жител на Благоевград от по-възрастното поколение.

Подробностите можете да чуете в анкетата на Биляна Славчева – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Феим Мусанков: Радостта в очите на децата, които играят на стадиона, ме вдъхновява

Няма нищо по-мотивиращо от това да видиш радостта в очите на децата, които играят на стадиона или на спортната площадка. Това е нещото, което ме вдъхновява и ми дава сили да сбъдвам мечтите на моите възпитаници. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Феим Мусанков, преподавател по математика и информатика в Средно училище „Йордан Йовков“ в..

публикувано на 27.06.24 в 11:15

Климатологът д-р Симеон Матев: От 15 юли до 10 август е най-подходящото време за почивка на Черно море

Климатолозите са предпазливи в дългосрочните прогнози, все пак  очертават тенденция за горещо лято 2024 . Учените се базират както на архива, историята с наблюдения на времето повече от 150 – 160 години, така и на факта, че не сме имали толкова топла пролет, като току-що отминалата. „ Но това не е новина, защото в изминалите 12 месеца, всеки един..

публикувано на 24.06.24 в 09:19

Елица Наумова с нова огнена песен

Елица Наумова - момичето, което танцува с огъня, представя нова песенн - „Simenan Chi Ta”. В песента лирическата героиня, чрез помощта на своята вяра може да премине през огнени изпитания. Във видеото са включени две пламтящи огнени клади, въртене на пой и огнени ветрила, под афро ритъм и екзотично поп звучене. Текстът е на автентичен език,..

обновено на 23.06.24 в 14:36

Християна Лоизу и Danny Levan представят дуетна песен – „Крий ми очите“

Финалистката от "Като две капки вода" Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна песен – „Крий ми очите“. След като през студените месеци песента ни сгряваше, но на гръцки език и звучеше във всеки клуб в Гърция – „Vradia Hamena“ (Изгубени нощи), дойде момента да разгорещим страстите и на роден..

обновено на 23.06.24 в 14:14

"Талантино" - един празник на театъра и духа

В три поредни дни Благоевград посрещна млади таланти в театралното изкуство от цялата страна на детския театрален фестивал "Талантино". На сцената в Регионалния исторически музей излязоха школи от София, Перник, Банкя, Пазарджик, Петрич, Благоевград, Стара Загора. Те представиха разнообразна програма -  от приказки до тежка световна драматургия с..

публикувано на 23.06.24 в 12:24

Станислав Грозданов: Не само гледаме заедно Европейското по футбол, но обменяме идеи и за развитието на село Мурсалево

Станислав Грозданов е експерт „международно сътрудничество“ в ЮЗУ “Н. Рилски“– Благоевград. От известно време със семейството си живее в наследствената къща на своя дядо в село Мурсалево.  Станислав е сред инициаторите и активен участник в организацията на вечерите на селския площад, които събират пред 8-ем метровия екран не само жители на селото,..

публикувано на 23.06.24 в 09:30

Няма липса на контейнери за строителни отпадъци

Лятото е предпочитаният сезон освен за почивки, но и за ремонти. Нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, както и поставянето им в контейнерите за битови или разделно събирани отпадъци се санкционира. Според Закона за управление на отпадъците се забранява нерегламентирано изхвърляне или изгарянето им. От Община Благоевград..

публикувано на 21.06.24 в 14:24