Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказка за триънгозавъра от Юлияна Стойкова

Този разказ е част от четвъртата книга "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас
     Един слънчев ден, триънгозавърът  лежеше до един водопад и се наслаждаваше на природата. Изведнъж усети със своите шипове остра болка. Това означаваше, че някъде по планетата Земя се случва нещо лошо. Той взе няколко магически кристала, които се намираха в близост до водопада и се втурна да спасява света.
     Като пазител на доброто, триънгозавърът беше длъжен да обикаля света и да преобразува злото в добро. Докато се луташе от континент в континент, изведнъж болката му се усили, а това означаваше, че някъде наблизо се извършва нещо много лошо.
     Триънгозавърът  пристигна в една приказна гора, където се беше появил страшен дракон. Той взимаше всички малки животни в гората в плен и ги затваряше в голяма клетка в своя замък. Малките животинки плачеха по цял ден за майките си, но той не искаше да разбере тяхната мъка. Драконът беше решил да си направи зоологическа градина. В огромната клетка, която беше направил, имаше пухкави врабченца, сладки котенца, красиви славейчета, гущерчета, катерички, мишчици. Най-отвътре, в дъното, се беше свило едно розово зайче. То беше слабичко и немощно, и не спираше да плаче за своята майка. Тя толкова му липсваше, че то не можеше да живее без нея. 
     Триънгозавърът видя първо зайчето и то му разказа за своята мъка, и за огромния дракон поробител.
     В същото време драконът спеше на поляната срещу двореца. Триънгозавърът се доближи до него, постави магическите кристали до тялото му и заметна със своята опашка. Така той  направи мощна магия за доброта и щастие. Когато драконът се събуди, усети огромна болка в сърцето. Триънгозавърът го беше омагьосал да усеща болката на всички малки животинки и тази на майките им от раздялата. 
     Драконът пусна всички мъничета на свобода и от този ден нататък стана добър. Той пак обичаше малките животни, но сега те бяха негови любими гости в двореца. Малкото розово зайче се беше преместило заедно със своето семейство в двореца и бяха първи приятели. 
     А триънгозавърът продължи да обикаля света и да прави добро.


Автор: Юлияна Стойкова - 10 години
ОУ „Александър Георгиев - Коджакафалията“ - гр. Бургас 

Учители: Хатче Фари   

Художник на корицата: Алекса Георгиева от АЕГ „Гео Милев" - Бургас и ученици от ОУ „Елин Пелин" - Бургас

Този разказ е част от четвъртата книга „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от четвъртото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". В него са включиха момчета и момичета на възраст от 5 до 15 години с над 100 творби. 
Събрахме 40 истории, разделени в пет категории. Те са тъжни, смешни, пълни с магия и вълшебства, истории, за доброто и злото, за пътешествията в космоса, роботи и извънземни, за дома, семейството, любовта и приятелите.

© БНР Бургас, 2020
http://bnr.bg/burgas

ЧУЙТЕ РАЗКАЗА В ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МАРИЯН ИВАНОВ ОТ БНР БУРГАС:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ" НА 30 ЮНИ!

Като пясък от морския бряг една година изтече и ето ни отново пред Джулай в Бургас. Програмата е ясна, вървят последни репетиции за големия концерт до моста. За този уникален за страната ни обичай по посрещане на първото юлоско утро на плажа с музика е разговорът ни с певицата Марияна Добрева- Велева, която вече за 12-и път е сърцето на..

публикувано на 30.06.24 в 10:54

Ден до пладне на 29-ти юни

Започваме с кратък политически обзор на по-важните моменти от консултациите при държавния глава и очакванията за следващата седмица свързани с връчване то на първия проучвателен мандат за съставянето на кабинет. В понеделник трябва да влезе в сила 15%  таван на надценка на хляба. Според бизнеса обаче той трябва да отпадне. Кой ще стопанисва в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Булевард "Демокрация" на 28-ми юни

Първия час на предаването ще е политически. Жечо Станков и Андрей Рунчев от ГЕРБ ще коментират консултациите при президента и очакванията за първия мандат, който другата седмица ще връчи държавния глава. От понеделник се очаква да влезе в сила 15% таван на надценката на хляба. До какво ще доведе това решение на предния парламент коментира Марияна..

публикувано на 28.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50