Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ден до пладне на 6-ти август

Август започна с шоково поскъпване на цената на водата в Бургас. С 60% повече ще са сметките ни. Причината била инвестиции, които дружеството трябва да направи и макар през седмицата КЕВР да каза, че увеличението можело да е малко по-малко, от дружеството смятат че връщане назад няма. А кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че е подал жалба до Административния съд в София, с която желае решението за увеличението да бъде обявено за нищожно. Обобщаваме голямата тема съвсем в началото и продължаваме с един казус отново свързан с ВиК Бургас. Той ни води към ул. „Цариградска 41“. Живущи в сигнал до нас се оплакаха, че имат сериозен проблем с дружеството.
Продължаваме на тема политика и извънредни парламентарни избори, които ще са на 2 октомври. Някои от партиите заявиха как ще се явяват на тях, а следващата седмица ще стане ясно дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще имат обща листа. Ще ви разкажем как от "Средна европейска класа" коментираха явяването на изборите.
Един проблем с еконасоченост. През седмицата ви разказахме за първи сигнали за нарушение на моторни лодки в новата защитена местност "Корал".  Сега отиваме в Странджа, където еколози и експерти влязоха в спор достатъчно защитена ли е околната среда до водопад Докузак.
Ще има и два туристически акцента. Как върви сезона в Приморско и Созопол ще видим във втория час.
Макар и във ваканция един образователен акцент, свързан с промени в учебните програми. След проучване на МОН стана ясно, че най-много предложения за промени има в програмите по математика и български език и литература. Има ли воля те да се случат, очаквайте също в предаването днес.
Наскоро от Община Бургас заплашиха собственици на частни сгради, паметници на културата, които са ги оставили на произвола на съдбата. А, същевременно, една общинска сграда се руши, оставена на произвола на съдбата. 
Все още е лято и малцина мислят за тежката зима, която според прогнозите ни очаква. Някои вече се запасиха с дърва за огрев, а за други това предстои. За организацията в Община Болярово - повече в последния час. Тогава е и времето за култура. Ще ви разкажем за фестивала "Опера на светилището", който започва днес в Бегликташ. Както и за новата изложба с творби на Пикасо и Spice фестивала на Морска гара, който започна снощи в Бургас.
Това са темите и акцентите в предаването. Началото е след новините в 09ч. водещ е Калина Енчева.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 26-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: „Напоследък изборите толкова зачестиха, че станаха по-редовни и от градския транспорт“… Добро утро в понеделник! Нова седмица - нов късмет! Надяваме се и с нов парламент, след изборите тази неделя на 2-ри октомври. А до тогава, отваряме очите с най-актуалното в сутрешния ефир на БНР Бургас, ето..

публикувано на 25.09.22 в 19:27

ОЧАКВАЙТЕ В "ЕВА В НЕДЕЛЯ" СЛЕД 13 ЧАСА НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Истински подарък от есента е днешният ден-слънцето свети ласкаво и не допуска никакви лоши мисли да минават през главите ни, напротив, всичко носи енергията и красотата на жълто-червено-кафявите цветове, които ни заобикалят. Цветни и смислени ще са и срещите ни в Ева в неделя днес. За взаимоотношенията между хората, за младите, техния път и..

публикувано на 25.09.22 в 12:42

Ден до пладне на 24-ти септември

За начало ще отскочим ефирно до Средец. Градът отбелязва празника си, а с какви прояви очаквайте малко след 9 ч . Централна тема в обзора на седмицата се пада на последиците от силния вятър. Все още виждаме по улиците неразчистени паднали дървета и клони, и още се ремонтират покривите на засегнатите сгради.  Най-голямата тежест за справяне със..

публикувано на 24.09.22 в 08:26

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 23-ти септември

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа: Вече официално: Есен е! Пожелаваме на всички да намерят пари в есенните си дрехи! Добро утро   на 23-ти септември!  Ако успеем да видим хубавото в този нов сезон, да посрещнем с положителна нагласа промяната в климата, в пейзажа и във всичко около нас, ще спечелим енергия и вътрешно щастие. А и нов..

публикувано на 23.09.22 в 07:05

Очаквайте в "Акценти" на 22 септември

Празнични са темите в деня, в който страната ни, преди 114 години, сама, без чужда помощ, обявява акта на Независимостта във В. Търново. Вестта се разнася бързо, а час след пристигането й в Бургас вече имаме и химн, написан от маестро Георги Шагунов. Това е и бургаския принос към тази паметна дата. Макар и след 114 години споровете дали сме..

публикувано на 22.09.22 в 07:27

Булевард Демокрация на 21-ви септември

Основна тема в предаването днес е - защо земелските производители не се застраховат. Дали причината е неподходящи застрахователни продукти, спънки в изплащането или манталитета на българина. В първия час ви предлагам три основни гледни точки. Как бургаската полиция  ще се справи с трафикирането на нелегални мигранти през страната. От МВР изградиха..

публикувано на 21.09.22 в 14:28

ОТВОРИ ОЧИ С БНР БУРГАС от 7 до 10 часа на 21-ви септември

Казват, че ако вместо на море ти замирише на печени чушки... значи отива си лятото, идва есента… Добро утро във вторник 21-ви септември! Денят може и да се очертава хладен, но е предпразничен и това е достатъчна мотивация да му се порадваме. Цветно настроение и новини обещаваме от сутрешния ефир на БНР Бургас, ето какви са акцентите ни до 10.00..

публикувано на 21.09.22 в 06:52