Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mюзик Пойнт Акцент: Преиздадените албуми на Тaylor Swift чупят рекорди и променят индустрията

5
Кадрите са предоставени от: Universal Music България

Taylor Swift е една от най-влиятелните звезди в момента от двата бряга на Атлантика. Тя е в топ 10 в радио класациите на Америка, Великобритания и цяла Европа. В последните радио класации на някои страни в Източна Европа, включително и България няма нито една песен на Taylor Swift в топ 10 (интересно, но не е по темата), но станции от Лос Анджелис до Ню Йорк, Лондон и Берлин поставят нейни парчета на тежка ротация. В световен мащаб Swift е фактор, който движи музикалната индустрия. Най-новият й албум не е точно нов, но успя да достигне номер едно и в Америка, и във Великобритания. 

Става дума за презаписаната и преиздадена версия на 1989 - албум излязъл първоначално през 2014-та. Но за какво Taylor презаписа и преизидаде този албум и с какво нейното действие е важно за музикалната индустрия?

Universal Music България

Всичко започна през 2019-а, когато звездата обяви, че ще презапише първите си шест албума и след това стъпка по стъпка тя предостави на феновете нови версии на стари песни. 

Taylor взе решение за това след като Scooter Braun (познат като дългогодишен мениджър на Justin Bieber) купи Big Machine Music Group - лейбъл, за който Swift записва. През 2018 тя се премества в Republic и се опитва да изкупи оригиналните си мастър записи, но не успява  като обвинява Braun в “непрестанен, манипулативен тормоз.” Така тя попада под ударите на рестрикции, които не й позволяват за определено време да презаписва стар материал под шапката на нов лейбъл. След като рестрикциите падат се стига до презаписване на стар материал и призив от нейна страна към феновете и радиостанциите да пускат само преиздадените версии на песните от времето й в Big Machine Music Group. 

Подобни преиздадени версии в миналото е имало от артисти като Frank Sinatra и бандата Def Leppard, но грамаданският успех на Swift сега прави темата на преден план в момента и лейбъли обмислят дали да не променят правилата. 

Universal Music България

Съществуването на времеви рестрикции за презаписване са нормално явление в договорните отношения между лейбъли и творци. Една от целите е чисто икономическа - да не се правят допълнителни печалби от договор, който е изтекъл, по-конкретно печалби в полза на нов лейбъл, който ползва вече измислен и създаден продукт. 

По информация на Billboard неотдавна вероятно под влиянието на успеха на преиздадените албуми на Taylor Swift големите лейбъли като Universal Music Group, Sony Music Entertainment и Warner Music Group са променили договорите си като в някои случаи има изисквания да се изчакват “безпрецедентните” 10, 15 и дори 30 години за презаписване на материал след като изпълнителят напусне лейбъла. 

Рестрикциите, обаче към момента така или иначе не се приемат добре заради традицията, която позволява по-голяма свобода. От друга страна лейбълите искат да покажат, че са заемали важно позиция в разработването на една звезда. Josh Binder, адвокат представящ звезди като SZA, Doechii и Marshmello обобщава за Billboard потенциалната позиция на лейбълите: 

“Ако ще похарчим куп пари да създадем този бранд с теб, то не би трябвало да се опитваш да създаваш записи за конкуренция с нас.” Binder подчертава, че подобни ситуации с презаписване се случват рядко и че новите условия в договорите не са най-големия проблем в тях, по-голям от контролът върху мастър записите, което всъщност бе основната причина за действията на Swift. 

Universal Music България

Но в крайна сметка дали е са оправдани опасенията на лейбълите за вълна от презаписи, които да им бъркат джоба? Добре е да се запитаме колко други изпълнители освен Taylor притежават потенциала и мотивацията да постигнат такива големи успехи при презаписване на голяма част от каталога си и дали броят им е толкова голям, че да оправдава масово променяне на договорни отношения. 

Междувременно да се върнем на 1989 (Тaylor’s Version). По преработката звездата е работила усърдно и в крайна сметка е успяла да събере отново ключови елементи, които допринесоха за качеството преди около десетилетие. В Instagram тя специално благодари на емблемата в съвременния рап Kendrick Lamar:

“Това, че Kendrick се върна и презаписа Bad Blood, за да мога аз да си възстановя и притежавам тази творба, от която съм толкова много горда е сюрреалистично.” 

Резултатът от преиздадената компилация? Зашеметяващ. Албумът дебютира на върха в Billboard 200 като постигна най-доброто представяне за албум от гледна точка на продажби от успеха преди осем години на друга ярко светеща звезда - Adelе с албума й 25. И отговорът е “да” ако се питате дали презаписаната версия на 1989 се е представила по-добре в Щатите от оригинала. 

Taylor с новия си шампион има още по-голяма преднина като женският изпълнител с най-много номер едно (13 на брой). Тринадесет албума до върха в Billboard 200 е изпратил и Drake. Пред тях са само Jay-Z (14) и The Beatles (19). 

Universal Music България

На Острова 1989 (Taylor’s Version) е най-продаваният албум в рамките на една седмица от началото на годината досега. Това е 11-ти шампион на Taylor във Великобритания и това я прави женския изпълнител с най-много номер едно албуми през 21-ви век. В класацията на всички времена пред нея е само Madonna (с общо 12 албума). Иначе Тhe Beatles са пред всички с 16 албума на върха. 

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: суперфенове със средства от анонимни донори и предприемани от тях действия за изпращане на любимия им изпълнител на върха в престижни чартове.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 28 АПРИЛ!

Цветята са усмивката на земята! Честит имен ден на всички, които носите имена на цветя! Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница! А още цвят в неделния следобед добавяме и в ефира на БНР - Бургас с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Специалната ни Ева днес също носи..

публикувано на 28.04.24 в 10:00

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30