Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Mюзик Пойнт Акцент: Борбата срещу стрийминг измамите на преден план

Снимка: DCStudio on Freepik

Представете си, че сте пробиваща звезда в музикалния бизнес и търсите начини да популяризирате свои песни в стрийминг платформи като Spotify, Apple Music или Amazon Music. Не сте много сигурни в маркетинговите си умения и попадате на агенция, която обещава да ви помогне. Всичко тръгва добре, има скок на стриймванията на вашите песни, ставате популярни, получавате лицензни възнаграждения, но в един момент от платформата ви свалят музиката след обвинения в измамни практики. Оказва се, че без да осъзнавате маркетинговата агенция е използвала ботове за измамно слушане на музика и това е било засечено. 

Измамните тактики в стрийминг платформите са наболял проблем за музикалната индустрия. Потърпевши са както усърдно работещи пробиващи артисти, така и лейбъли, които губят пари и самите платформи, които се пълнят с некачествено съдържание.

Морган Хейдук / Снимка: Андрю Бейди

Морган Хейдук е съосновател и съизпълнителен директор на Beatdapp – компания, която съществува от края на 2018 с цел да помага на стрийминг платформи за намиране на измами. По данни на Beatdapp 10 процента от стриймването е измамно. Tова би означавало над един милиард долара загуба за музикалната индустрия.

За Mюзик Пойнт Хейдук посочи: 

“Зад около 80 процента от измамите стои финансов мотив. Тук става дума за организирана престъпност  - хора, които просто търсят начини или да извлекат пари от системата или да изперат незаконно придобити финанси като използват стриймването за целта. Тази група се интересува от това дали изкарва пари или не. Ако не – те отиват някъде другаде. Смятам, че ние може да решим в голяма степен произтичащите от това проблеми посредством нашия подход. Останалите 20 процента са мотивирани от самите артисти или от името на артисти. В единия вариант артистите търсят начини за фалшиви стриймвания поради различни причини, най-вече да увеличат възприятието за тяхната популярност. От другата страна са артисти, техни мениджъри и лейбъли, които търсят помощ за маркетинг, плейлист услуги и социални медии. Те не осъзнават, че в процеса по това могат да плащат на фирма, която всъщност е ферма от ботове.”

Снимка: Андрю Бейди

Морган и бизнес партньора му Андрю Бейди се стремят да намалят влиянието на подобни практики.


“Нашата един вид Полярна звезда е откриването на измама, заличаването й от отчетите и общо взето правенето още по-трудно за измамниците да атакуват музикалната индустрия, защото според нас ако сме добри в тази си работа ще постигнем много. Няма да премахнем измамата в интернет, но можем да премахнем измамата в музиката ако направим достатъчно трудно да се извличат пари. Така тези, които правят това ще отидат някъде другаде,” заяви той. 

Измамите при стрийминг платформите не са нещо ново.  Един от по-ранните примери е свързан с България. През 2018-a Music Business Worldwide съобщава за потребител за когото се твърди, че e създал  “съмнителни“ плейлисти в Spotify с песни с кодове, които насочват към България. Също се твърди, че този потребител е успял в продължение на четири месеца да „заработи“ един милион долара по манипулативен, но незакононарущаващ начин. Една от тактиките за които има съмнение, че е приложена е включване на много кратки песни (по-кратки от минута), а друга  - създаване на  фалшиви ъкаунти, които да слушат нонстоп плейлистите. Тук е добре да уточним, че под по-кратки песни се разбират такива около 30 секунди, защото отчисления за авторски права се плащат от някои платформи за песни, които се слушат над 30 секунди. Песните може да са никому неизвестни и дори да са само по под формата на записан шум на вятър или вода. Няма значение какво е записано. Ао са звучали поне 30 секундни собственикът им получава пари. 

Снимка: Андрю Бейди

В началото измамнически похват е използване на ботове за слушане 24 часа на ден на 31 секунди тракове, които потребителите-манипулатори са качили. Използвано е също слагане на фалшиви имена на песни, за примамване на слушатели към тях. Сега с развитието на технологиите и методите за мониторинг подобни действия са лесно уловими, но измамниците гледат да не изостават.

Хейдук допълва: “С развитието на технологиите за детекция измамниците се опитват да са крачка напред. Те стават по-добри в имитирането на поведение на реални потребители. Ботът е програмиран да изпълнява действия, които изглеждат като такива на нормален потребител. Другото, което виждаме са откраднати акаунти. Откраднатите акаунти са интересни, защото използването им е много лесно. Хората могат да си мислят, че става дума за големи инвестиции, но има милиони и милиони акаунти, които могат да се закупят по различни причини, включително и такива за дигиталните стрийминг платформи. Това, което е полезно при кражбата на акаунти от перспективата на измамата, е че реалният потребител си слуша музика нормално и това замаскира паралелното използване на акаунта от измамниците в неактивните за потребителя часове - използване, което се фокусира върху определени песни.” 

В същото време обаче има и ревностни фенове, които истински обичат определена песен или артист. Дали тяхното постоянно слушане на един трак може да се сметне като измамно?

“Много зависи от естеството на това какво феновете правят,” казва Хейдук. “Ако става дума за десетки хиляди фена, които слушат на нулева степен на звука 24 часа на ден едно и също изпълнение от акаунти с неясни потребители, акаунти, които са били купени за тези потребители нашите модели ще уловят това и ще заключат, че ситуацията не изглежда легитимна. Но ако имаме фен, който слуша само едни и същи две песни всеки ден, по десет часа на ден защото е супер страстен фен на някой артист най-вероятно моделите няма да ги накажат.”

Задачата за намиране на измами е сложна и събеседникът на Младен Петков е Мюзик Пойнт Акцент  посочва, че Beatdapp e онова външно експертно крило, което с опита си може да помогне на дигиталните стрийминг платформи да засекат измама - подобно на включването на трета страна в други засегнати от измама индустрии.

Ролята на умеещите експертно да оценяват какво е измама и какво не е в стрийминг платформите ще става все по-важна. По темата се говори и действа повече. По-рано тази година бе създадена коалиция, Music Fights Fraud Alliance, която може да образова артисти и лейбъли за проблемите в тази сфера. Отделно както от Spotify, така и от Apple Music се съобщава налагане на глоби спрямо измамно слушане на музика.

Хейдук обобщава: “Определено е ясно, че нещо трябва да се направи за да се ограничи потокът от такъв вид съдържание в платформите. В противен случай ще има пренасищане от шум и боклук и според мен дигиталните стрийминг платформи няма да искат да се превърнат в твърд диск за упадъчно съдържание, което се слуша с цел-измама. А що се отнася до дистрибуторите, те не биха искали да са разпространители на съдържание, което може да бъде обект на проверки и мерки свързани с измама.”

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент: годишен топ 20 на песните, които са се представили добре едновременно в американския и британския радио чарт през 2023.

Не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 23 април

Темите в предаването днес: В декларация до Светия синод от бургаското сдружение „Православен зов“ настояват за преразглеждане на допуснатите епископи за участие в избора на нов Сливенски митрополит, повече от Калина Енчева. Защо СЕК напуска ПП-ДБ, интервю с бургаския депутат и председател на партията Константин Бачийски. Заседание на..

публикувано на 23.04.24 в 14:00