Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 11 ЧАСА С БНР-БУРГАС НА НИКУЛДЕН!

| обновено на 06.12.23 в 08:36

На руля сме от ранни зори. Корабът се казва „Добра надежда“. На 6 декември ще акостираме навсякъде, където има празник.

Честит Никулден на всички рибари, моряци, банкери, търговци,  именици и на всички, които живеят край морето и не могат без него!

Бургас, Царево и Черноморец  празнуват днес. Започваме с програмата и всички горещи точки, където ще се случва нещо важно, интересно и забавно.

Царево отбелязва днес градския си празник. Денят започва с литургия и ще продължи с раздаването на курбан за здраве пред църквата Цар Борис- Михаил от 10:30 часа. В 11:00 часа с лодка ще влязат навътре в морето рибарите на  Царево и там ще хвърлят венци и цветя в памет на загиналите си колеги. След това ще бъде представена книгата „Василико в Източна Тракия“ и ще бъде открита изложбата „Чекръче“. В 15:30 часа ще започне награждаването на отличили се хора и фирми при преодоляване на бедствието през есента. Празникът ще завърши с конкурс за най-вкусно домашно ястие и концерт на площада.
В Приморско също ще раздадат курбан за здраве, а литийното шествие ще бъде в 11 часа.В 17.00 часа, ще пристигнат Дядо Коледа, Снежанка, след което ще бъдат запалени коледните светлини.
В Созопол шествието е в 11.20 часа, излизането с кораби в открито море е от 12:00 . По-късно  ще има концерт фолклорен оркестър „Жерава“
В Поморие шествието е от 10.30 , а в 11.30 ч. ще се раздават осветените ястия.
В Несебър в празничния концерт ще участват Орлин Горанов и Еделина Кънева. Преди това ще има шосейно бягане за ученици, раздаване на курбан, а водосветът ще започне от 11:00 часа

Освен празнични пожелания от кмета на Бургас Димитър Николов след новините в 8 часа ще чуем и какво предстои за града.

Както повелява традицията, новите почетни граждани ще бъдат обявени на тържествено заседание на Общински съвет в 9.30. Кои са те ще разберете от ефира на БНР-Бургас.

Актрисата Гергана Стоянова, която е чудесен посланик на Бургас в столицата, ще е наш събеседник след 9 часа. Още един човек, който бърза да се върне при всеки повод край морския бряг ще чуем-художникът Светозар Бенчев.

Ще погледнем Бургас през очите на писателя Кристофър Бъкстон, който пристига в морския град един ден на 1977 година, открива любовта и повече от 40 години пише книгите си тук. Вълнуващо ще е, защото той ще ни сподели спомените  си за поетесата Петя Дубарова, на която е преподавал в Английската гимназия.

Не пропускайте нашия Никулденски хороскоп само след минути.  От 12 до 13  часа ефирът е запазен за морските шлагери, а през целия ден ще слушаме гласовете на емблематични бургазлии, съхранени в златния фонд на БНР.

Празничният блок на БНР Бургас продължава до 11 часа.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард Демокрация на 28-ми февруари

Две са основните теми днес в предаването. Едната е туристическа и е свързана с работата на летището, защо не е целогодишно и за предстоящия голям ремонт там. Ще чуем как всичко това се отразява на туристическия бранш и въобще на целия регион.  Другата ни тема е свързана с православната църква и изборите там. Силна реакция от страна на свещеници и..

публикувано на 28.02.24 в 14:55

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 28 ФЕВРУАРИ:

Животът е в пъти по хубав, когато загърбим съжаленията за това какво е било и какво е можело да бъде и заживеем в настоящето. Днес е сряда, порадвайте се на делника. Да го започнем с чаша любимо кафе и добро настроение! Ето и екипът ни – звукорежисьор е Алекс Пенев, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите..

публикувано на 28.02.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 27 февруари

Темите в предаването: Спад на мигрантския поток в Малко Търново и региона. Тенденцията открои кметът Илиян Янчев. Повече по темата в интервюто на Християна Йорданова. В Бургас има затруднения с намирането на инсулин.  Фармацевтите  прогнозират нов недостиг при отпадането на забраната за сумата на антидиабетни лекарства на 29..

публикувано на 27.02.24 в 14:28

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ФЕВРУАРИ!

Дългоочакваният ремонт на залите „Младост“ и „Нефтохимик“ ще започне в началото на лятото. Какво ще бъде направено, колко ще струва и къде ще тренират през това време клубовете ще разберем от ресорния зам.-кмет в общината Манол Тодоров след новините в 8 часа. Заради чести дефекти в устройствата за докладване на уловите на корабите,..

публикувано на 27.02.24 в 07:08

АКЦЕНТИТЕ В "БУЛЕВАРД "ДЕМОКРАЦИЯ" НА 26 ФЕВРУАРИ!

Духовници и миряни днес излязоха пред Сливенска митрополия на мълчалив протест в знак на несъгласие с решението на Светия Синод да касира изборите за нов Сливенски митрополит. Според хората решението на Синода да отстрани миряните от последващо гласуване е неправилно и против църковните закони. Гласът им записа Стоян Радев. Към единния фронт..

публикувано на 26.02.24 в 14:44

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 ФЕВРУАРИ:

В живота винаги правим избор между два варианта. Или ставаме господари на съдбата си, или жертва на обстоятелствата. Добро утро, не се давайте на понеделника! Той е прекрасен ден, който може да започнете с усмивка и оптимизъм! Поздрави от екипа ни – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева...

публикувано на 26.02.24 в 06:30

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Теодора Кралева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката Мисия Добро ще ви разкажем за проекта „Светулка“ на фондация „За доброто“, чрез който ще се..

публикувано на 25.02.24 в 15:00