Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Приключението на зайчетата" от Теодора Димова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Имало едно време едно семейство от зайци- мама Зайка, татко Зайко и детенце Зайче. Един слънчев ден те решили да отидат на палатка в гората. Стегнали багажа и тръгнали. Щом пристигнали в гората, си намерили хубаво местенце, на което опънали палатката. Преди да се стъмни, си направили малък пикник.

  Когато станало тъмно, си легнали в палатката и заспали, но по едно време през нощта някакъв шум ги събудил. Излезли, за да видят откъде идва. Щом станали, видели портал, в който влизала фея. На зайчетата им станало интересно къде отива и без да се замислят, хукнали след нея. Като скочили в портала, минали по нещо като пързалка от цветя. Озовали се на много красиво място.  На него имало много високи и хубави цветя, навсякъде прелитали много феи. Те живеели в малки дървени къщички, които светели от красота, и пред домовете на всяка имало малка арка от цветя.

  Зайчетата се поразходили малко и видели сцена, на която феите имали концерт- едни свирили на арфа, втори - на флейта, а трети пеели и всичко това звучало приказно.  Семейството зайци не могли да устоят на прекрасната музика и изслушали концерта до края.

  Продължили да разглеждат това чудесно място. След малко срещнали и пекарната за сладки на феите. През малките прозорчета зайчетата видели как те правили всякакви сладкиши – едни приготвяли пайове, втори – кроасани, трети - торти с ягоди, четвърти - мъфини и много други сладки.

  По-нататък по пътя зайчетата видели малката работилничка на феите. Там приготвяли вълшебните пръчки на всички феи и вълшебния им прах, с който летят.

  Докато зайчетата наблюдавали работата, една от феите трябвало да стане, за да си вземе една от съставките за вълшебния прах. Когато се обърнала, тя видяла как семейство зайчета гледали към тях. Тя много се уплашила, казала и на другите феи. Когато видели зайчетата, те също се уплашили много.

  Всички феи ги било много страх, но излезли и плахо попитали зайчетата дали са тук, за да им направят нещо зло. Зайчетата отвърнали, че през нощта са видели една от феите как влиза в портала, станало им интересно и решили да я последват. Също добавили, че когато се озовали тук и разгледали, им харесало изключително много. Те попитали дали могат да останат да живеят тук, защото се влюбили в това място. Когато феите чули това, се замислили и отговорили, че могат да останат, само ако не правят нищо лошо. Зайците обещали, че няма да направят нищо зло.

  Тогава феите им казали, че това вече е техният нов дом. Щом чули това, зайчетата се зарадвали много. Феите им направили прекрасни домове. На семейството зайци много им харесало да живеят с феите, а и помагали с каквото могат. Така зайчетата и феите заживели много щастливо.


Автор: Теодора Димова - 5 клас 
ОУ „Елин Пелин”, Бургас
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 юни

Темите в предаването: С разпит на свидетели започна по същество делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Репортаж на Даниела Костадинова. 15%  таван на надценка на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в..

публикувано на 25.06.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮНИ!

Добро утро във вторник на вълните на БНР-Бургас и лятото! Ето и част от темите в ефира до 10 часа: Общинският съвет на Бургас се събира днес след като през май нямаше заседание заради изборите. Акцентите в работата на местния парламент ще откроим след новините в 8 часа. Третото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира от..

обновено на 25.06.24 в 07:08