Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Изгубената памет на Габи" от Анхелика Пепелянкова

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

По едно време, през 2593 година, две деца и един хуманоид си карали в един скейтпарк. Те се наричали Габи, Алекс и Уили. Спрели да починат и Алекс дал идея да се качат на едно дърво. Габи не била сигурна за това, но решила да го направи. Другите деца се качили и се настанили, но Габи все още се колебаела. Изведнъж тя се подхлъзнала на един клон от дървото и паднала. Опитали се да я вдигнат, но без успех, след което я попитали:

– Добре ли си?

  Но тя била в безсъзнание. Алекс и Уили не знаели какво да правят. Започнали да викат притеснени.

– Помощ, помощ! – викали с цял глас.

Един човек се появил и ги попитал учудено:

– Какво се е случило?

Притеснените деца му отвърнали:

– Качихме се на дървото и тя се подхлъзна.

Господинът им помогнал да я повдигнат и я закарали в близката болницата. Габи се свестила и рекла:

– Кои сте вие? Какво правя тук?

– Как така кои сме? Преди малко падна от онова дърво, не си ли спомняш? - рекли те.

– Не! Не може да бъде! Няма нищо такова!

  Докато момчетата обмисляли какво да правят, през това време се появил доктохуманоидът – госпожа Уесли, който бил обучен за човешки доктор, и им съобщил, че Габи е с изгубена памет от удара в земята, когато е паднала.

  Момчетата измислили да ѝ покажат някои неща, които да ѝ помогнат да си възвърне спомените. След като излезли от болницата, момчетата решили да покажат дървото, от което е паднала приятелката им. Тя го видяла и се вцепенила. Момчетата я погледнали странно.

Появила се една жена със смачкани, раздърпани и мръсни дрехи. Попитала децата:

– Тя добре ли е?

– Да, но е паметта ѝ се е изгубила.

Жената им казала, че проблемът можел да се оправи и Габи, щяла да си върне всички изгубени спомени. Те се зарадвали и попитали какво да направят. Жената посочила към непознат за тях път, по който трябвало да вървят само направо, докато намерят стар, ръждясал хуманоид.

Децата тръгнали по непознатия път. Вървели, вървели, но никого не срещнали Уили се сетил, че може жената да ги е излъгала. Те решили да се върнат.

На пътя обаче, излязъл един стар, очукан хуманоид. Решили, че е този, когото търсят и го помолили да помогне и да върне спомените на приятелката им.

Хуманоидът им казал, че наблизо има специално езеро, от което Габи трябва да отпие три глътки вода и ще си върне спомените. Дал им една метална чаша, която да напълнят с вълшебната вода и си тръгнал.

Тримата тръгнали на юг. Нещо им блестяло в очите и чували шум, сякаш от вода. Изведнъж видели езерото. Те се зарадвали и започнали да скачат от вълнение.

Габи загребала с металната чаша, отпила три глътки и тозчас припаднала. Момчетата се уплашили.

Повикали бърза помощ, която ги откарала в болницата. Габи се свестила и рекла:

– Алекс, Уили, защо сме в болницата?

– Ти знаеш кои сме?

– Да, защо да не знам?

В този момент добрите приятели разбрали, че са успели да й помогнат. Радостта им била голяма, защото изгубените спомени нямали цена, която да може да ги върне. Всички щастливи моменти, всички игри и веселби с другарите й можели да потънат в забрава.

Доволни, децата се върнали в скейтпарка и започнали да сътворяват нови и още по-хубави моменти, за които някой ден да си спомнят с усмивка. 


Автор:  Анхелика Пепелянкова - 12 г 
ОУ „Елин Пелин”, Бургас 
Учител: Ивелина Йорданова
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 28 ЮНИ! Във всяка работа има три положителни неща: петък, заплата и отпуска... Петък е! Лято е! Една очаквано добра комбинация! Добро утро на 28-ми юни! Най-актуалното от деня събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето какво сме ви приготвили във времето до 10.00 ч. Бизнес среща в Бургас даде..

публикувано на 28.06.24 в 06:51

"Булевард Демокрация" на 27 юни

Темите в предаването днес: Проблемите на туристическия бранш с работниците от 3-и страни се оказа, че не се изчерпват само със забавените с месеци визи, които трябваше да издадат консулските ни служби. Цялата процедура по престоя им в страната ни също се оказа минирана от законодателите. Защо -ще чуем от  Даниела Костадинова. Двама млади мъже се..

публикувано на 27.06.24 в 14:23

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 ЮНИ!

Добро утро в четвърътк-27 юни! Смислени хора, успешни срещи и благи думи по пътя ви в делника пожелава сутрешният екип на БНР-Бургас. Ето и част от акцентите до 10 часа: Проблемът с нерегламентираното къмпингуване в залива Вромос стои и този сезон. Основната причина е в липсата на наредба, която ясно да определя правилата. Това заяви пред..

публикувано на 27.06.24 в 07:12

Булевард Демокрация на 26-ти юни

В пожароопасния сезон как може с превантивни мерки да намалим горските пожари. Това е днешната ни тема. В първия час ще чуем Владимир Димитров от сдружение "Зелена Странджа" и опита на община Болярово, където риска е особено голям. В коментарната рубрика проф. Николай Радулов, ще сподели политическите си очаквания за кабинет.  Първото сдружаване между..

публикувано на 26.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 26 ЮНИ! Лято e! Косата става по-светла. Кожата по-тъмна. Водата по-топла. Музиката по-силна. Нощите по-дълги. Животът става по-хубав! Добро утро в сряда! Утрото по морето вече ухае на плажно мляко и водорасли… Най-актуалното от 26-ти юни, донякъде и с дъх на море, събираме в сутрешния ефир на БНР – Бургас...

публикувано на 26.06.24 в 07:02

"Булевард Демокрация" на 25 юни

Темите в предаването: С разпит на свидетели започна по същество делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Репортаж на Даниела Костадинова. 15%  таван на надценка на хляба трябва да отпадне, тя е въведена от предишния Парламент в..

публикувано на 25.06.24 в 14:33

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 ЮНИ!

Добро утро във вторник на вълните на БНР-Бургас и лятото! Ето и част от темите в ефира до 10 часа: Общинският съвет на Бургас се събира днес след като през май нямаше заседание заради изборите. Акцентите в работата на местния парламент ще откроим след новините в 8 часа. Третото издание на Националната кампания „Започни млад“ стартира от..

обновено на 25.06.24 в 07:08