Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Място под звездите" от Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Всяка вечер звездите се показват на небето и образуват блестяща пътека, за да може Луната да слезе и да се покаже на нашето небе. Красивият сърп е светлината в тъмната нощ. Никой обаче не знае кой живее на нея. Може би някое извънземно същество, ще си помислите. Но, не. Не познахте. Там, скрито между кратери и лунни камъни, живее едно зайче на име Бъни. Със сиво кожухче и дълги ушички, то подскача всеки ден на Луната и се забавлява със звездите. Не носи нито скафандър, нито специален костюм, защото е космическо зайче.

  Но не е ли самотен, та там няма никой друг освен него?

Всъщност, не. При него идват от близо и далеч какви ли не приятели. Но най-любим за него е извънземното Марси - голям сладур. Той обикаля целия Космос със своята летяща чиния и носи на зайчето уникални бонбони от всички краища на галактиката. После заедно се гонят и играят на криеница, смеейки се до полуда. Марси винаги му разказва за безбройните си приключения, за това какво е видял и с кого се е срещнал, а Бъни слуша омаян неговите истории и си мечтае някой ден и той да изпита нещо подобно.   Извънземното винаги го кани да отидат на разходка, да види и други планети, но зайчето отказва, защото не иска да остави Луната сама. Няма да има кой да мете космическия прах от повърхността й и тя няма да може да свети със същата сила.

  Всичко си беше нормално онази нощ. Бъни спеше на топло на обичайното си място, в дъното на сърпа, и сънуваше. Но тогава нещо се случи. Луната затрепери. Зайчето се събуди от уплах и видя, че тя сякаш се уголемява. Вече не беше сърп, а се превръщаше в кълбо. Мястото, на което седеше зайчето, малко по малко изчезваше и той щеше да падне. Полетя надолу, викайки от страх, и накрая тупна някъде върху мека трева.

  Хм, не беше толкова зле. Той стана, огледа се и не знаеше какво да прави. Беше уплашен, но тук изглеждаше доста приятно. Погледна към небето, там, където беше домът му. Луната не беше сърп, а кръг. Как щеше да се върне? И точно в този миг нещо в близкия храст зашумя. Кой знае какъв страшен звяр се крие там? Лапичките му трепереха, покри очичките си с меките си дълги уши и само леко надзърташе под тях.   Изведнъж от храста изскочи малко жълто пате. С меки пера, оранжеви крачета и човка и леко заспали очички.

-  Хей, кой си ти? И защо ме будиш в този късен час?

-  Аз съм Бъни, приятно ми е. Не исках да те будя, но паднах от там – каза, посочвайки Луната.

-  От къде? От дървото ли? Да, често се случва.

-  Не, не от дървото. От Луната.

-  Да, бе. Наистина ли живееш там? – попита невярващо патето.

-  Да. И искам да се прибера у дома. Ще ми помогнеш ли?

  Новата му приятелка не каза нищо. Спря за миг, помисли малко, направи няколко обиколки с малките си крачета и каза:

-  Добре, измислих го. Отиваме при кравата Милка. Тя живее в края на гората. Между другото, аз съм Диди. Хайде да тръгваме!

Двамата поеха през тъмната гора и светлината от Луната сякаш огряваше пътя им.

-  Е, разкажи ми сега. Как така падна от Луната. Някой бутна ли те?

-  Ами, не знам и аз. Просто си спях и тя реши от сърп да стане кълбо. Иди я разбери.

-  Ха-ха. Това се нарича пълнолуние. Всяка вечер Луната малко по-малко надебелява и накрая става кълбо, като сега. Но утре вече пак ще е сърп, така че ще можеш да се прибереш много скоро.

-  Йеее. Толкова се радвам. А как ще ме изпратиш горе?

-  Ааа, не знам. Милка ще го измисли.

  Двамата вървели, вървели, но слънцето прогонило звездите от небето и ги изпратило да си почиват. Тогава двамата приятели видели поточе.

-  Оле, много се изморих. Ще отида да поплувам – казало патето.

-  Къде? Там ли ще влизаш?

-  Да, разбира се. Виж колко е приятна водата. Ела и ти да се забавляваш.

Бъни никога не бил влизал в поточе. Все пак на Луната няма вода, но решил да се впусне в това приключение и бързо скочил при Диди. Двамата цял ден се пръскали, гмуркали и плували с малките рибки. А когато отново настанало време да тръгват, вече първата звездичка била излязла.

-  О, не! Дали ще успея навреме да се прибера у дома? Сигурно тази крава живее много надалече. Май не трябваше да оставаме толкова много на поточето.

-  Не се притеснявай. Тя е ей там, на съседната полянка. Даже от тук я виждам как ми се усмихва.

  И наистина, само след миг те стигнали при Милка. Тя ги посрещнала с усмивка и ги почерпила с топло мляко с какао. После й разказали какъв е проблемът. Помислила за секунда, две и намерила решение.

-  Сега ще те изстреляме направо на Луната. Ти ще стъпиш тук, на този край на дъската, и щом си готов, аз ще скоча върху другия край. Така ще те засиля и само за секунди ще си там.

-  Оле, супер! Но това звучи малко страшно.

-   Няма страшно. За нула време ще стане. Нали си смело зайче. Хайде, готов ли си?

-  Не, не, чакай. Трябва първо да ви благодаря за всичко, което направихте за мен. Радвам се, че се запознахме, и ви обещавам, че на следващото пълнолуние пак ще дойда да ви видя. Даже ще ви донеса и малко космически бонбони, за да видите колко са вкусни.

-  Ако не ми пише името на тях, не ми ги хвали! - казала кравата.

-  Стига, бе! С радост ще ги опитаме – казала мило Диди.

  Тя му махнала с крилце за довиждане, а Милка скочила върху дъската. И точно както си мислел, Бъни полетял със страшна скорост към небето. Минал облаците и съвсем скоро достигнал своя дом. Заподскачал от радост, че отново е у дома. Но усетил, че е малко мръсно, затова грабнал метлата, защото скоро щяло да го засърби пак нослето от натрупания прах. Тананикал си и с усмивка се сещал за своите нови приятели. Най-накрая щял да разкаже и той нещо на Марси.

  А, ето го, идва с кораба си! Оставям ви, приятели, защото и аз искам да чуя историята.


Автор:   Симона Василева - 15 г 
ППМГ „Добри Чинтулов”, Сливен 
Учител: М. Милева
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТНОВО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ!

Предаването "Истории за Доброто", което се излъчва в неделя от 17 до 18 ч. излиза от днес, 23 юни в лятна ваканция! Отново ще се чуем след 15 септември, за да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. - Дотогава не забравяйте - „Ние вярваме в ДОБРОТО и знаем, че..

публикувано на 23.06.24 в 15:30

"Ден до пладне" на 22 юни

Ще има или няма да има правителство? Това е въпросът. Първият тест е минат – новото ни Народно събрание си избра от втори опит свой председател. Пръв сред равни стана Рая Назарян от ГЕРБ. Помогнаха от Има такъв народ, които обясниха, че така отпушват работата на парламента. Ще се отпушат ли и насрочените от понеделник консултации при..

публикувано на 22.06.24 в 08:40

"Булевард Демокрация" на 21 юни

Темите в предаването днес: Тази неделя до урните ще отидат  жителите на две от селищата в Бургаска област. Това са несебърското село Баня и село Факия в община Средец. Предстоят там кметски избори. Повече от Нина Рангелова. Очакването за бързо договаряне на топ позициите в европейските институции след изборите за Европейски парламент не се оправда..

публикувано на 21.06.24 в 14:11

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЮНИ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 21 ЮНИ! Лятното разписание вече е в сила – сутрин горещо кафе и свеж въздух, следобед жега и най-добрият приятел на човека в топлото – климатикът. Добро утро в петък! На 21-ви юни отбелязваме официално първият летен ден. Събуждаме последния делник и с най-актуалното от сутрешния ефир на БНР – Бургас. Ето..

публикувано на 21.06.24 в 07:01

Булевард Демокрация на 20-ти юни

Темата ни е туристическа предвид началото на сезона. За предпочитанията на българина в търсенето на къщи и вили за почивка, както и за предложенията на Лозенец, с които привличат туристи- всичко в първия час. Признателност и благодарност към юриста, дипломат и бургазлия проф. Александър Янков бяха отдадени при откриването на международна научна..

публикувано на 20.06.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 20 ЮНИ:

Сам по себе си животът е изключителна привилегия, а дали ще го изживеем пълноценно е въпрос на избор. Добро утро в четвъртък! Да започнем делника с усмивка, добро настроение и ентусиазъм. Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Свобода Атанасова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от..

публикувано на 20.06.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 19 юни

Темите в предаването днес:  С какви нагласите и очаквания жителите на Ямбол и региона  изпращат в парламента своите избраници и какво очакват от новото Народно събрание, репортаж на Даниела Костова. Как коментираха задачите и темите, които днес се паднаха на националното външно оценяване по български език и литература, седмокласниците? Анкета..

публикувано на 19.06.24 в 14:42