Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ

"Последният еднорог" от Мария-Никол Кондева

Този разказ е част от шестия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Рисунки: София Вахонина и Симона Василева

Имало едно време едно омагьосано царство и в него живеели най-добрите крал и кралица. Те имали син - красив, умен и добър. Всички в царството живеели щастливо. Един ден царят и царицата повикали принца при себе си и го попитали какво иска да му подарят за рождения му ден. Той много обичал да язди, но в кралството нямало коне, а само магарета. Пожелал си кон.

Натъжили се царят и царицата и му казали:

  - Когато ти се роди, сине, орисница ориса кралството никога да не яздиш кон, а магаре, за да си щастлив ти и всички хора в кралството, да има светлина и доброта по нашите земи.

   Принцът не повярвал на думите на краля и кралицата.

 Решил да се разходи в гората. Всичко в омагьосаната гора било приказно красиво: и цветята, и дърветата, и пеперудите, и птичките. Носели се звуците на поточета и реки. В един момент по клоните на дърветата запяли безброй птички и много пеперуди накацали по раменете на щастливия принц. Опиянен от красотата на гората, не усетил как стигнал до една поляна и там видял самотен еднорог. Това прекрасно животно кротко пасяло трева. Забравил за орисията на орисницата, приискало му се да го поязди. Приближил се тихо до него, подскочил, хванал еднорога за ушите и се метнал на гърба му. В този момент еднорогът станал на пепел и изчезнал. Превърнал се в обикновен бял кон.

Тогава земята се разтресла, гръмотевици и вятър залюляли гората, царството и всичко наоколо потънало в мрак. Принцът тогава разбрал, че неговото царство наистина е прокълнато. Съжалил горчиво за глупавата си постъпка и се разплакал. Една красива горска фея го съжалила и решила да му помогне, доколкото може, с нейните сили. Размахала вълшебната си пръчка и тогава цялата гора блеснала под лъчите на слънцето. Станало истинско чудо, магията, направена от орисницата, изчезнала, но феята загубила своята сила и се превърнала в обикновено смъртно момиче. Принцът се влюбил в нея и се оженили. Заживели щастливо и имали много деца.

За жалост, еднорогът си останал кон, той поел силата на магията върху себе си. Принцът не спирал да разказва истории за чудните еднорози и така те съществуват и до днес в приказки и разкази по цял свят. 


Автор: Мария-Никол Кондева - 7 г 
ДГ „Моряче”, група „Делфинче”, Бургас 
Учител: Даниела Вълчева
Рисунки на корицата: София Вахонина и Симона Василева

Този разказ е част от шестия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от шестото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 5 до 18 години не само от България, но и от Българското училище „Иван Вазов“ в Париж, Франция.

Тази книга съдържа 55 прекрасни истории, разделени в три категории: приказки за най-малките, вълшебни приказки и приказки за доброто и прекрасното. Ще се радваме безкрайно, ако нашите книги ви вдъхновяват да продължавате да четете и да създавате нови, магични светове!


© БНР Бургас, 2022


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Дано не ви объркват есенните сюжети и цветове в сряда. Но ако не знаете от къде да започнете, започнете от това, което ви прави щастливи! Добро утро на 25-ти септември! Събуждаме го с усмивка и навлизаме в информационния поток със сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Ще има ли многоетажен паркинг в..

публикувано на 25.09.24 в 07:06

Булевард "Демокрация" на 24-ти септември

Днес е последният срок за регистрация на листите с кандидатите за депутати в районните избирателни комисии. От правото си вече се възползваха "Алианс за права и свободи" , чийто водач в Бургас е Джевдет Чакъров, а хората на Делян Пеевски повежда бившият дългогодишен кмет на Руен - Исмаил Осман. БСП също регистрира листата си, ще я води Петър Кънев, а..

публикувано на 24.09.24 в 14:53

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 СЕПТЕМВРИ:

Времето не трябва да се пести. То просто трябва да се живее. Добро утро във вторник, да изживеем днешния ден с добри мисли, положителни емоции и вяра в себе си! Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 24.09.24 в 05:45

"Булевард Демокрация" на 23 септември

 Два часа ще бъде днес предаването. Темите, които ще представим: Непознатата крепост "Калето" Средец на фокус в първия час на "Булевард Демокрация".Изложба с открити находки през годините беше открита в общинския исторически музей. Каква е историята  на крепостта и  може ли да се превърне в туристически център, ще чуем директорът на музея Красимира..

публикувано на 23.09.24 в 13:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 СЕПТЕМВРИ

Почти всичко ще работи, ако го изключите от контакта за няколко минути... включително и вие. Припомням го в почивния днес понеделник. За екипа ни днес той е работен, така че - добро утро и  усмихнат ден на 23 септември! Отпийте глътка кафе, а ние ще го гарнираме с приятна музика и релаксиращи истории. Във времето от 8 до 10 часа ще ви..

публикувано на 23.09.24 в 07:20

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ ОТ 17 ДО 18 Ч:

След лятната ваканция на предаването ни, ето че отново ще бъдем заедно! В празничния 22 септември - Деня на българската независимост, отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с..

публикувано на 22.09.24 в 15:00