Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Пазители на природата" от Диляна Сарафова

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Преди години в горите, реките и поляните не бил стъпвал човешки крак. Сигурно се питате защо? Защото те всички си имали пазители. Горите и планините били пазени от вълшебни дървета, които можели да се движат, и сови, които докладвали на самите тях. Поляните били защитавани от цветя и пчели, които гонели недоброжелателите, а реките се защитавали от риби, които изскачали от реките и плискали вода. Хората не смеели да стъпят там, но веднъж си помислили: „Защо не можем да влизаме? Ще измислим нещо и ще успеем да проникнем.“ И така, те започнали да отсичат дърветата и да затварят совите в клетки. Хората гонели пчелите и откъсвали цветята, а рибите ги ловели в мрежи. Растенията и животните били много изплашени и затова свикали съвет край една река и започнали да обсъждат.

  - Гра – гра! Няма място по скалите, където си живях! – казал един орел. – Няма място и за моите орлета.

  - Почвата е мръсна и суха. – отвърнала една дива теменужка.

  - Какво да правим? Нямаме вече дом – чуло се в тълпата.

  - Защо не покажем на хората как да чистят и да опазват природата!? – отговорил един гарван, който седял кротко на едно дърво.

Животните и растенията започнали да си шушукат и накрая приели идеята на гарвана. Събрали се в един слънчев пролетен ден в гората и показали на хората как да рециклират и да не замърсяват.

Случило се чудо. Истинско вълшебство! Земята засияла по-чиста от преди, а гарванът бил награден с медал за своята идея.



АвторДиляна Сарафова -10 г.
НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас
Учител: Таня Атанасова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 СЕПТЕМВРИ!

Дано не ви объркват есенните сюжети и цветове в сряда. Но ако не знаете от къде да започнете, започнете от това, което ви прави щастливи! Добро утро на 25-ти септември! Събуждаме го с усмивка и навлизаме в информационния поток със сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Ще има ли многоетажен паркинг в..

публикувано на 25.09.24 в 07:06

Булевард "Демокрация" на 24-ти септември

Днес е последният срок за регистрация на листите с кандидатите за депутати в районните избирателни комисии. От правото си вече се възползваха "Алианс за права и свободи" , чийто водач в Бургас е Джевдет Чакъров, а хората на Делян Пеевски повежда бившият дългогодишен кмет на Руен - Исмаил Осман. БСП също регистрира листата си, ще я води Петър Кънев, а..

публикувано на 24.09.24 в 14:53

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 СЕПТЕМВРИ:

Времето не трябва да се пести. То просто трябва да се живее. Добро утро във вторник, да изживеем днешния ден с добри мисли, положителни емоции и вяра в себе си! Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 24.09.24 в 05:45

"Булевард Демокрация" на 23 септември

 Два часа ще бъде днес предаването. Темите, които ще представим: Непознатата крепост "Калето" Средец на фокус в първия час на "Булевард Демокрация".Изложба с открити находки през годините беше открита в общинския исторически музей. Каква е историята  на крепостта и  може ли да се превърне в туристически център, ще чуем директорът на музея Красимира..

публикувано на 23.09.24 в 13:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 СЕПТЕМВРИ

Почти всичко ще работи, ако го изключите от контакта за няколко минути... включително и вие. Припомням го в почивния днес понеделник. За екипа ни днес той е работен, така че - добро утро и  усмихнат ден на 23 септември! Отпийте глътка кафе, а ние ще го гарнираме с приятна музика и релаксиращи истории. Във времето от 8 до 10 часа ще ви..

публикувано на 23.09.24 в 07:20

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ ОТ 17 ДО 18 Ч:

След лятната ваканция на предаването ни, ето че отново ще бъдем заедно! В празничния 22 септември - Деня на българската независимост, отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с..

публикувано на 22.09.24 в 15:00