Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЗАБАВНИ ПРИКАЗКИ И СТИХОВЕ ЗА МАЛКИ И ГОЛЕМИ

"Вълшебната гора" от Христо Вълев

Този разказ е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Някога, мнооооого отдавна, някъде, далеч от тук имало една гора. Хората казват, че тя била вълшебна. Защо ли? Защото нейните дървета раждали вълшебни плодове, който ги опитал, ставал по-добър. През гората течала бистра рекичка, но в дълбините и имало тъмна пещера. В нея живеела вещица зла, която мразела добрите дела. Тя решила да се отърве от дърветата с вълшебни плодове. През деня тя унищожавала дърветата, а през нощта идвали братче и сестриче и със събрани от тях семенца, засаждали нова гора. Днес тъй, утре тъй, ядосала се вещицата и намислила да улови добрите деца, за да не и пречат на пъклените дела. Една нощ вещицата се превърнала в сова и изчакала да се появят малките природолюбители. Докато децата пръскали семенцата, тя се спуснала и ги грабнала с острите си закривени нокти. Затворила ги в един кафез и го занесла в гнездото на ястреба.

– Нали е хищна птица, ще ги разкъса и няма кой да ми се пречка в моята гора - помислила си тя.

Ястребът в това време бил на лов, а в гнездото били само яйцата, от които чакал да се появят неговите малки ястребчета. Но… от топлината на децата, се излюпили яйцата. Записукали гладни малките птички. Децата се сетили за семенцата и ги нахранили. Ястребът се завърнал, недоволен, че не е успял да улови нищичко. Отдалеч съзрял неканените гостенчета и се спуснал да ги разкъса, но неговите рожби едно през друго му заразказвали как децата се погрижили за тях, как са ги нахранили, как са станали приятели… Зачудил се ястребът как да постъпи с децата. Мислил, мислил, но нищо не измислил. Затова решил да отиде за съвет при Бухльо Умников – признат горски мъдрец. Понесъл ги на здравите си криле и право пред дома на мъдреца. Разказал му всичко от игла до конец. Бухльо Умников не мислил дълго, а направо отсякъл:

– Съюзете се всички живи твари, живеещи в нашата гора, срещу вещицата зла, защото „Сговорна дружина, планина повдига!”.

Извикали враната и ѝ поръчали да разнесе навред из гората новината:

– Сбирайте се, животинки всички

и големи, и мънички,

за да победим вещицата зла

и да спасим нашата гора!

Долетели мушички и птички, допълзели гущерчета и змийчета, дори показали слепи главички къртици и къртички, дошли вълци, мечки и лисички… Всички обсъждали, разсъждавали, но не могли да измислят нищо. Тогава се чуло плахото треперещо гласче на една малка мравчица :

– Да я нахраним с вълшебни плодове, така ще стане добра и…

– Ура! Браво, работливке! Как не се сетихме?!! – развикали се животните.

Речено-сторено! Дали една круша на Бобърчо и той мигом се гмурнал в родната река. Намерил тъмната пещера и що да види? Вещицата спи дълбоко, а на огнището къкри чорбица. Метнал в нея крушата и се върнал доволен на сушата. Събудила се вещицата прегладняла, излапала вкусната чорбица и за радост на животинки и дечица, вече правела само добри дела и се грижела за вълшебната гора.

Приказката свършва тук, но, вий дечица, не правете на родителите си напук! Яжте вкусни плодове, защото … може да са от вълшебните!!!



АвторХристо Вълев - 10 г.
НБУ „Михаил Лъкатник“ - гр. Бургас
учител: Таня Атанасова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Този разказ е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Стефан Генчев, водещ е Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -  В рубриката „Мисия добро“ ще ви разкажем за Програмата „Скритите таланти на България“ на "Операция:..

публикувано на 02.06.24 в 15:30

"Булевард Демокрация" на 31 май

Честит рожден ден на БНР Бургас! "Булевард Демокрация"- 12 години в ефира" Темите днес: Форум на тема европейската транспортна свързаност и Коридор №8, инвестициите в ядрената енергетика, енергийната независимост, близостта между страните на Балканите и други се провежда днес в Бургас, най-важното от него обобщава Даниела..

публикувано на 31.05.24 в 14:43

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 31 МАЙ! Знаете ли, че разликата между цел и мечта е крайният срок? Но докато гоните сроковете не спирайте да мечтаете! Добро утро в петък! Будим се заедно вече 12 години! Навлизаме в новините и разгръщаме информационните хоризонти към българския югоизток вече повече от десетилетие. А днес е време за..

публикувано на 31.05.24 в 07:01

"Булевард Демокрация" на 30 май:

Темите в предаването днес: - Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ стъпи в Бургас. Научното книжно пространство се намира в градската библиотека. За него разказва Петя Янакиева;   - Екскурзоводи неодобряват становището на Комисията за защита на конкуренцията, публикувано миналата седмица, за това как нормативната уредба,..

публикувано на 30.05.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 30 МАЙ:

Най - хубавите мигове никога не остават в миналото. Те винаги предстоят. Добро утро  в четвъртък! За хубав старт на деня изпийте чаша кафе и повървете пеша. Екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Нина Рангелова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -   в рубриката ни "Тема..

публикувано на 30.05.24 в 06:30

"Булевард Демокрация" на 29 май

Темите в предаването днес: Трудова борса срещна днес работодатели и търсещи работа, какво се предлага и какви за какви заплати, репортаж на Нина Рангелова. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ представи работа по удълбочаване на акваторията в района на пристанище Бургас. За проекта  разказва Свобода Атанасова...

публикувано на 29.05.24 в 14:30

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 МАЙ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 29 МАЙ! „Мислите са като цветята: набереш ли ги рано сутрин, трябва да останат свежи по-дълго”. Навлизаме в сряда с хубави мисли и бистри идеи, остава само пъзелът да ни се подреди по най-добрият начин. Добро утро на 29-ти май! Впускаме се и в информационния поток със сутрешния ефир на БНР –..

публикувано на 29.05.24 в 07:00