Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ:

"Снежанка и седемте принца" от Дамяна Георгиева

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно време една принцеса, която се казвала Снежанка. Снежанка имала седем братя, които обичала повече от всичко на света. Принцовете и Снежанка растели в  мир и разбирателство и били неразделни, докато един ден, кралят не се оженил повторно. Царицата била зла и мразела принцовете и Снежанка, затова ги превърнала в козлета и ги изгонила от кралството, а Снежанка, заключила в най-високата кула.

Тръгнали козлетата по широкия свят, за да търсят как да развалят магията и да спасят сестра си. Вървели козлетата, вървели, през седем планини преминали и намерили добрата фея. Надявали се, тя да развали магията, но тя им обяснила, че само истинската любов може да я развали. Казала на козлетата, че трябва да намерят принц и се отправили към далечното кралство. Там ги очаквал принц Славен. Той знаел за красотата на Снежанка и с радост приел да я спаси от кулата, за да я вземе за своя кралица. Тръгнал с козлетата, по обратния път, през всичките планини, на помощ на своята любима.

В първата, победили дракони.  Във втората планина се борили с великани. В третата опитомили лъвове. В четвъртата планина надвили мечки. В петата планина, летели на гърбовете на орли... И така, покорили всичките седем планини. За добрините и помощта им, кралете на всичките седем планини обещали на козлетата по една принцеса, задето ги избавили от злините. Стигнали до кулата, но козлетата били безсилни, защото не можели да се изкачат.

Принц Славен бил смел и безстрашен, и тръгнал да се изкачва сам, по високата кула. Минал през облаци, бури, слънце и дъжд, но се изкачвал. Придошла люта виелица, но той не спирал, стигнал до Слънцето, но продължил да се изкачва. Принц Славен стигнал до върха на света, до края на небето и точно когато губел надежда, видял малко прозорче с бели перденца, на което стояла неземно, красивата Снежанка. Русата ѝ коса се спускала по бялата ѝ кожа, а устните ѝ били като розови листенца. Принц Славен се влюбил от пръв поглед в нея. Той ѝ казал за молбата на братята ѝ и я помолил да стане негова кралица. Разказал ѝ за приключенията, за седемте планини, за смелите ѝ братя и всички опасности, през които преминали. Снежанка не била срещала по-смел принц  и с радост приела да се ожени за него.

Щом принцесата и принц Славен слезли от кулата, долу ги очаквали седемте братя, те били щастливи, че сестра им е свободна, но после се натъжили, защото вече никога нямало да бъдат хора.

Снежанка се разплакала и ги прегърнала, уверила ги, че дори и козлета, ще ги обича повече от всичко. В този миг, седемте козлета се превърнали в снажни  и красиви принцове. Истинската любов на сестра им, развалила магията. Снежанка се омъжила за принц Славен и станала царица Славна, а принцовете се върнали в седемте планини за своите принцеси. След време, станали крале и добрували до края на живота си.



АвторДамяна Георгиева – 6 г.
група „Морска звездичка“
Детска градина „Моряче“ - гр. Бургас


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В "ИСТОРИИ ЗА ДОБРОТО" ОТ 17 ДО 18 Ч.:

Честита Цветница! Отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Звукорежисьор е Алекс Пенев водещ е Стефка Бакърджиева.    В предаването ни днес: -  В рубриката "Мисия Добро" ще ви разкажем за благотворителната кампания в помощ на 6 –..

публикувано на 28.04.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 28 АПРИЛ!

Цветята са усмивката на земята! Честит имен ден на всички, които носите имена на цветя! Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница! А още цвят в неделния следобед добавяме и в ефира на БНР - Бургас с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Специалната ни Ева днес също носи..

публикувано на 28.04.24 в 10:00

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50