Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВЪЛШЕБНИ ПРИКАЗКИ:

"Подаръкът за мама" от Анислава Касърова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Живяла някога, в приказно зелена гора, феята на цветята - Флорина. Тя си имала малка къщичка, която била украсена с ароматни цветя и зелени клонки. Обичала игрите със своите приятелки навън и била много щастлива. Флорина била красива като цвете, с дълги коси, в които винаги вплитала нежни цветя.

Феята познавала отлично всички горски цветя и билки и приготвяла от тях много ароматни отвари и парфюми. Само приятелките й знаели за тази нейна дарба и винаги с радост и вълнение очаквали какво нещо ново ще сътвори вълшебницата. Феята на цветята познавала всяко едно кътче от гората, защото събирала отвсякъде ароматни цветя. Най-много обичала да се разхожда до голямата цветна ливада, която се намирала до бистрото поточе в гората. А там какъв аромат се носел само… Там растели най-благоуханните цветя в гората – прекрасни рози, ароматни зюмбюли, пъстри лалета, мента, лавандула, царствени калии и много, много други.

Беше слънчев пролетен ден, полъхваше лек ветрец, който разнасяше аромата на цветята из цялата гора и слънцето се усмихваше високо в синьото небе. Феята приготви своята кошница за цветя и с усмивка потегли към цветната полянка. Вървейки по пътечката, тя си тананикаше някаква мелодия и птичките пееха  заедно с нея. Обмисляше различни нови комбинации и с усмивка си представяше тяхното ухание.

Но когато стигна до полянката, остана силно изненадана, защото там видя нещо, което не беше виждала до сега. Малко красиво момиченце се разхождаше по ливадата, запленено от невероятния аромат на цветята. То с огромен интерес се опитваше да усети уханието на различните красиви растения и изобщо не разбра, че Флорина също беше там и я наблюдаваше. Феята си помисли: „Какво ли прави това момиченце тук? Защо е сама? Сигурно се е загубила в гората.“  Тя реши да се приближи до нея и да я заговори, за да разбере коя е и защо е тук.

-  Здравей! – каза феята и се приближи до момиченцето.

То се стресна от непознатия глас, но в мига в който се обърна и видя Флорина, се усмихна.

-  Здравей! – отвърнало малкото момиченце.

-  Коя си ти? Какво правиш тук и защо си сама? – попитала вълшебницата. И продължила – Аз се казвам Флорина! Приятно ми е да се запознаем! Моля те, не се страхувай от мен, аз живея тук, гората е моят дом.

-  Аз се казвам Аби и се радвам да те видя. – отговорило детето. Сама съм, защото се загубих в гората и ароматът на цветята ме доведе до тази красива поляна.

-  Как така се загуби? – попита Флорина.

-  Днес с моите приятели решихме да си направим пикник в гората, в тази част, която е близо до парка. Набрахме си горски цветя, за да направим венци от тях и букети за нашите майки. Аз исках да намеря най-ароматните цветя за мама. И така, следвайки уханието им, неусетно се отдалечих и се озовах тук. Но много се притесних, защото няма да успея да се върна обратно при моите приятели и да се прибера у дома, при мама.

-  Разбирам. – каза феята. Ти си на точното място, защото на тази поляна растат най-ароматните цветя в цялата гора. Аз ще ти помогна, не се тревожи. Познавам гората и ще ти покажа как да се върнеш при твоите приятели, за да можеш да се прибереш у дома.

Лицето на момиченцето грейна от радост. Аби разбра, че феята е добра и че ще ѝ помогне и това я накара да се усмихне още по-широко.

-  Благодаря ти много за помощта! – каза тя.

-  Но в замяна, можеш да ми помогнеш да напълня моята кошница с някои от тези красиви цветя.

-  Разбира се, съгласна съм. – каза Аби.

Двете приятелки започнаха да събират цветята. Докато събираха растенията, Флорина попита:

-  Искаш ли да приготвя една изненада за твоята майка? Мога да й направя невероятен парфюм от цветя.

-  Чудесна идея, Флорина, много ти благодаря. Мама обожава цветята и ще се зарадва много, сигурна съм, – отговори Аби.

И след няколко минути кошницата на Флорина преливаше от зюмбюли, лалета, лавандула, калии. Двете момичета се отправиха към къщичката на феята.

Когато пристигнаха, Аби беше очарована от това, което видя – приказен дом. Вълшебницата веднага се зае с приготвянето на парфюма и след два часа тя вече го беше приготвила. Умело беше смесила есенции на лавандула, мента, зюмбюл, лале, джинджифил, канела и малко ванилия. Приятният му аромат се носеше из цялата къщичка. Двете приятелки бяха много щастливи от това, което се получи.

Роди се едно ново и цветно приятелство, както и най-благоуханният и красив подарък за празника на мама.



АвторАнислава Касърова – 11 г.
ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ - гр. Бургас
учител: Цветана Жекова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ НА 28 АПРИЛ!

Цветята са усмивката на земята! Честит имен ден на всички, които носите имена на цветя! Днес отбелязваме големия християнски празник Цветница! А още цвят в неделния следобед добавяме и в ефира на БНР - Бургас с най-женското предаване „Ева в неделя“. Във времето за уикенд релакс до три следобед очаквайте: Специалната ни Ева днес също носи..

публикувано на 28.04.24 в 10:00

Булевард Демокрация на 26-ти април

Нови моменти в казуса с избор на Сливенски митрополот. Миряни призовават епископ Йеротей да се завърне от Рилския манаситир и отговори на обвиненията за безстопанственост, те откриват и нередности в ревизията на манастира в Поморие.  Жители на к-с "Славейков" в Бургас имат казус с уличните ремонти, помагат им общински съветници от БСП. Община Поморие..

публикувано на 26.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 АПРИЛ:

Времето е безценно. Помислете внимателно за какво го харчите. Добро утро в петък, денят който минава най - бързо през седмицата, защото живеем с очакването за уикенда. Екипът ни днес - звукорежисьор е Алекс Пенев, новините ще представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: - в рубриката ни "Тема на..

публикувано на 26.04.24 в 06:30

Булевард Демокрация на 25-ти април

Една тема с продължение намира място в първия час - кадрите в туризма и улеснението за наемане чуждестранни работници. Това ще стане с приемането на промени в Закона за чужденците. Следим заболеваемостта от коклюш в региона, случаите се увеличават.  С рецитал на стихове на Петя Дубарова пред паметника й в Морската градина на Бургас бе отбелязана 62-та..

публикувано на 25.04.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ!

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 25 АПРИЛ! „Най-синьото вълшебство на Бургас са сенките, прогонили съня си. Сред тях намирам своята и аз и гоня я, тъй както радостта си“. Събуждаме 25-ти април със стих на вълшебната Петя Дубарова – рождената дата на слънчевото момиче на Бургас. Добро утро в четвъртък! Навлизаме с..

публикувано на 25.04.24 в 06:58

Булевард "Демокрация" на 24-ти април

Започваме предаването с един протест насочен срещу  безпрецедентна забрана за улов на бяла мида променена от един на три месеца предизвика недоволството на рибари и рибопреработвателни предприятия.  И още едно събитие от деня намира отражение в първия час - Бургас е спирка от националното роудшоу “Пътят към твоя успех” на Асоциацията за иновации,..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 АПРИЛ:

Не планирайте всичко от сутринта, оставете живота да Ви изненадва понякога. Успешно начало на делника и добро настроение ви пожелава екипът ни днес – звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Петя Михова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Партията "Има такъв народ" вече се..

публикувано на 24.04.24 в 06:30