Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФАНТАСТИЧНИ И ДРУГИ ПРИКАЗКИ:

"Чудеса" от Емил Лебльо

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

През девет гори в десета животните живееха близо до оживен град. Един ден, докато си правеше нов тунел, къртицата попадна на някакъв план. Но нали не виждаше добре, тя го показа на съседа си, заека. Той събра всички горски животни и заедно разчетоха картата. Тя водеше до една друга гора, където течеше рекичка.
- Хайде да се изкъпем – каза вълкът и влезе първи във водата.
Другите го последваха. Но от водата излизаха не животни, а хора.
- Какво стана с нас? – учуди се лисицата.
- Това място е омагьосано – отговори вълкът. От вълк станах човек.
- И аз станах човек!
- Аз също! – отговаряха и другите животни.
- Сега можем да ходим при хората, без да ни е страх! – каза мечката, която се бе преобразила в по-закръглена жена.
Речено-сторено.
Отидоха в града, но за тяхна изненада хората ги нямаше. Всичко се беше обърнало: хората бяха станали животни, а животните – хора.
Вълкът започна да работи във фабрика за кожени обувки и редовно изпращаше други да ловуват. Хората-животни живееха в страх да не би да загинат и да послужат за кожа или за храна. Разбраха колко е трудно да си преследван ден и нощ. На животните-хора пък им беше много трудно да ходят на училище, да работят, да се грижат за земята, да строят къщи и да се обличат.
Дните минаваха бавно и мъчително. След един месец магията изчезна. Хората отново си станаха хора, а животните се върнаха в гората. Но от този ден нататък те се промениха. Хората и животните бяха вече приятели и живееха в уважение едни към други.



АвторЕмил Лебльо – 10 г.
Българско училище „Иван Вазов”- гр. Париж, Франция
Преподавател по български език: Анелия Иванова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Булевард "Демокрация" на 24-ти септември

Днес е последният срок за регистрация на листите с кандидатите за депутати в районните избирателни комисии. От правото си вече се възползваха "Алианс за права и свободи" , чийто водач в Бургас е Джевдет Чакъров, а хората на Делян Пеевски повежда бившият дългогодишен кмет на Руен - Исмаил Осман. БСП също регистрира листата си, ще я води Петър Кънев, а..

публикувано на 24.09.24 в 14:53

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 24 СЕПТЕМВРИ:

Времето не трябва да се пести. То просто трябва да се живее. Добро утро във вторник, да изживеем днешния ден с добри мисли, положителни емоции и вяра в себе си! Екипът ни днес – звукорежисьор е Теодора Кралева, новините представя Християна Йорданова, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: -..

публикувано на 24.09.24 в 05:45

"Булевард Демокрация" на 23 септември

 Два часа ще бъде днес предаването. Темите, които ще представим: Непознатата крепост "Калето" Средец на фокус в първия час на "Булевард Демокрация".Изложба с открити находки през годините беше открита в общинския исторически музей. Каква е историята  на крепостта и  може ли да се превърне в туристически център, ще чуем директорът на музея Красимира..

публикувано на 23.09.24 в 13:50

ОЧАКВАЙТЕ В "АКЦЕНТИ" НА 23 СЕПТЕМВРИ

Почти всичко ще работи, ако го изключите от контакта за няколко минути... включително и вие. Припомням го в почивния днес понеделник. За екипа ни днес той е работен, така че - добро утро и  усмихнат ден на 23 септември! Отпийте глътка кафе, а ние ще го гарнираме с приятна музика и релаксиращи истории. Във времето от 8 до 10 часа ще ви..

публикувано на 23.09.24 в 07:20

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ ОТ 17 ДО 18 Ч:

След лятната ваканция на предаването ни, ето че отново ще бъдем заедно! В празничния 22 септември - Деня на българската независимост, отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с..

публикувано на 22.09.24 в 15:00

ОЧАКВАЙТЕ В „ЕВА В НЕДЕЛЯ“ ОТ 13 ДО 15 Ч:

Честит празник на българската независимост! Днес, 22 септември отбелязваме 116 години от обявяването на независима България. Да бъдем горди от миналото си и да пазим и предаваме традициите на бъдещите поколения. Време за релакс и сладки приказки в неделния ефир. Каним ви да бъдете в нашата компания – звукорежисьор е Ваня Желева, водещ е Стефка..

публикувано на 22.09.24 в 11:00

Булевард "Демокрация" на 20-ти септември

Започваме предаването регионално, но и ще продължим така. Днешната ни тема е свързана с община Поморие и идеята там да се изгради нов парк и паркинг. Предстои празника на Средец за празничните прояви и освещаването на нов храм - повече също в първия час. Съветниците на община Болярово решиха единодушно да осигурят на нуждаещите се жители на Воден и..

публикувано на 20.09.24 в 14:55