Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Помощта се връща" от Мая Ненкова

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Живял някога старец в една порутена къща в малко селце. Казвал се дядо Ангел и винаги помагал на всички, а децата винаги се събирали в малката му къщурка да слушат приказките му в захлас.

Един ден дядото се разхождал и видял две дечица да си играят с хвърчило. Момиченцето го взело от ръката на другото дете, а то се разплакало и изтичало в къщата. Момиченцето пуснало хвърчилото и изтичало при брат си. Дядо Ангел не бил много богат, но въпреки това, тръгнал усмихнат към най-големия магазин за играчки в селцето. Когато влязъл, пред него се разкрила чудна гледка: големи рафтове от горе до долу с кашончета, кукли, хвърчила, още хиляди неща. На витрина били изложени цветни колела и големи пластмасови колички. Старецът видял едно голямо цветно хвърчило. Дядо Ангел отишъл при продавачката и я помолил за две. Извадил кожената си кесийка и й дал една златна монета. След това жената сложила една красива панделка, а старецът си тръгнал. Върнал се при децата и им дал подаръците. Те били много щастливи. Дядо Ангел понечил да си тръгне, но майката излязла от къщата и го поканила на вечеря. След вечеря старецът се върнал у дома.

На другият ден се събудил от жално лаене. Излязъл и видял малко кученце. На врата му имало лента на която пишело „Къща №6“. Дядото знаел къде се намира къщата. Нарамил кожуха си, гушнал малкото животинче и го занесъл на стопанина му. Тай много се зарадвал и дал на стопанина му голямо парче баница. След като се върнал той изял наградата си и излязъл на разходка. Видял една майка да вика по име детето си. Спрял се да и помогне, но и той не успял да го намери. Продължил да върви и стигнал да градският парк. Там едно червенокосо момиченце плачело. Той седнал до него и то му обяснило, че търси майка си. Старецът завел детето при майка му, а тя го обсипвала с благодарности, докато останала без глас. Добрият дядо се прибрал доволен от себе си. Защото той не случайно се казвал дядо Ангел.

Но това е за после, а сега чуйте, как помощта на стареца, ще му се върне. На другият ден се извила страшна буря. Валял дъжд като из ведро, а най-сивите облаци, които човек може да си представи надменно закривали слънцето. Скоро паднала и градушка. Разсърден вятър, бутал дърветата и мятал буретата за боклук като топка. Старецът седял в малката се къщичка уплашен и гледал жално облаците със сините си очи, сякаш ги умолявал да покажат малко от хубавото слънчице и да си вземат дъжда обратно, но те не откликнали на молбата му. Внезапен гръм разцепил мрачното небе. През пролука между вратата и пода нахлула вода. Дядо Ангел взел най-важните неща от къщата си и след няколко минути, седял запъхтян и мокър до кости на пейка, близо до къщата на човека на когото намерил кученцето. Втори гръм разтресъл земята и старецът с насълзени очи видял как малката му къщурка се сгромолясва, след поредният силен удар на бурята. Било много студено и той трябвало да отиде някъде на топло. С голямо усилие станал от пейката и почукал на вратата на къща №6. Отворил му мъжът и веднага го прибрал в къщи. Мигове по-късно седял със сухи дрехи, в топло легло, а добрият човек, му носел супа и чай. Старецът бил много изморен, ял малко и заспал.

На другия ден той се събудил отпочинал и станал от леглото. Излязъл от стаята и видял кръгла маса с осем столчета, на които били насядали майката на която намерил детето, двете дечица на които бе купил хвърчила с майка им и домакинът. Когато децата го видели го запрегръщали, а той им се усмихвал благо. Седнал на свободното столче и майката на червенокосото момиче му дало пресни мекици увити в салфетка. Той ги изял и казал какво е станало предната вечер. След известно време всички решили старецът да остане няколко дни при мъжа, а после да отиде при майката с червенокосото момиче. Дядо Ангел лежал в леглото си и замислено гледал прозореца, когато видял две качулати фигури да разбиват задната врата на къщата. Дядо Ангел извикал домакина и те скоро били зад решетките. Стопанинът на къщата купил хубав пуловер и памучни чорапи на дядото. Той се зарадвал много, а мъжът обикнал дядото още повече.

След месец, двете майки, трите деца и мъжът повикали старецът в градината. Точно до нея седяла прелестна къщурка с прозорци лъснати до блясък и пушещо коминче. Щом влязъл вътре дядо Ангел ахнал. Толкова хубаво било! И всичко за него! От радост се просълзил и обсипвал с благодарности всички. Те му разказвали как построили къщата. Старецът просто не можел да повярва, че те са се трудили така неуморно и изведнъж както гледал усмихнато добрите хора, брадата му изчезнала, сивата му коса се изрусила, кожата му се стегнала и от бръчките му не останала и следа, дрипите му се разкъсали и под тях се появила дреха, която приличала на бяла мантия, а от гърба му поникнали крила с бели пера. Ангелът им обяснил, че е пратен да помага на хората и да ги научи на добро. Искрено им благодарил, махнал с ръка и на масата се появили гозби коя от коя по-вкусна. Откъснал перо от крилото си и им обяснил, че ако имат нужда от помощ само да сложат перото във вода и помощта веднага ще им се появи, и че каквото докосне перото превръща в злато. Така добрите хора станали много богати, но мъдри, добри и отзивчиви.



АвторМая Ненкова - 4а клас
СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Бургас


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден до пладне: темите на 28 септември

Под знака на протести, планове за инфраструктурни промени и академични вълнения измина последната морска работна седмица от септември 2024 г. Лятото официално премина в есен, но слънчевото време и топлото море продължават да привличат към плажовете по Черноморието ни.  Ако днес вместо на пясъка, отмаряте вкъщи, или сте потънали в обичайната рутина:..

публикувано на 28.09.24 в 07:30

ОЧАКВАЙТЕ В „ИСТОРИИ НА ДОБРОТО“ НА 29 СЕПТЕМВРИ:

Здравейте, ето че отново сме готови да ви разкажем за положителни примери и каузи в ежедневието ни, да ви срещнем с добри хора и да ви  заредим с положителни емоции. Отворете сърцата си за историите за Доброто, ще ги споделим с вас с любов и надежда. Звукорежисьор е Ваня Желева, аз съм Стефка Бакърджиева.  В предаването ни днес: -..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

"Булевард Демокрация“ на 27 септември:

Започна предизборната кампания, която ще приключи ден преди вота на 27 октомври. Дотогава кандидатите за народни представители ще се надпреварват за вниманието на избирателите. Според предварителни проучвания на социологически агенции няма да има големи изненади и на тези избори. В същото време служебният премиер Димитър Главчев призова „българите да..

публикувано на 27.09.24 в 14:42

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 27 СЕПТЕМВРИ!

Казват, че най-сигурният начин да бъдем щастливи е да сме толкова заети, че да нямаме време лоши мисли да тревожат умовете ни… Добро утро в петък!  Събуждаме 27-ми септември с позитивизма на последния работен ден от седмицата и в  от сутрешния ефир на БНР – Бургас! В темите ни до 10.00 ч. очаквайте! Световният ден на сърцето е тази неделя...

публикувано на 27.09.24 в 07:07

"Булевард Демокрация" на 26 септември

По-висок размер на туристическия данък гласуваха общинските съветници в Несебър. Той влиза в сила от 2025 година.  Какви са мотивите на общинската администрация за увеличението и как реагира туристическата гилдия? По темата работи Нина Рангелова.   Общинският съвет в Царево одобри второто авансово плащане по въвеждането на част от мерките за..

публикувано на 26.09.24 в 14:16

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 26 СЕПТЕМВРИ:

Щастието приема формата, която ние му придаваме с нашите положителни мисли. Щастлив четвъртък ви пожелаваме днес. Звукорежисьор е Ваня Желева, новините представя Александра Маркарян, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 часа: - Ден преди официалното начало на предизборната кампания, как върви..

публикувано на 26.09.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 25-ти септември

Изграждането на многоетажни паркинги бе част от днешната общинска сесия в Бургас. Какво се случи на нея ще разберем по-подробно след малко. Община Созопол разработи предварителен проект на Подробен устройствен план - план за регулация и застрояване, след молби от собственици на имоти в местността "Каваците“. Те искат съответната инфраструктура, но..

публикувано на 25.09.24 в 14:55