Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"Феята на усмивките" от Ивая Стойчева

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Живяло някога едно момиче на име Лилибет. То имало много голямо сърце и винаги помагало на всички. Детето обичало природата и животните, обожавало разходките в гората и искало всички да бъдат щастливи. Неговата мечта била да бъде фея на усмивките.

Веднъж, докато Лилибет се скитала из гората, забелязала, че всички са мрачни и никой не се усмихвал. Птиците не пеели така омайно както преди, а хората се били затворили в къщите си и гледали с тъжни лица през прозорците.

В този миг момичето забелязало пред себе си една цветна шапка. Не щеш ли, от нея изскочило зайче и рекло:

 - Здравей, момиченце! Приятно ми е да се запознаем! Казвам се Рико. А ти?

 - Аз съм Лилибет! – възкликнала тя.

 - Искаш ли да ми помогнеш да направим хората и животните в тази гора по-щастливи?

 - Разбира се! Но защо са толкова тъжни?

 - Вълкът е виновен! Той иска да бъде цар на тази гора и всички да му слугуват. За него не е важно щастието на другите, а мисли само за себе си. Със зла магия е превърнал обитателите на гората в тъжни сенки. За да се избавим от това, трябва да влезем тайно във вълшебната му пещера и да вземем короната, която ще направи всички ни, отново щастливи.

 - Ще ти помогна да спасим хората и животните! Да тръгваме към пещерата!

След дълга разходка из мрачната гора, Лилибет и Рико най-накрая се озовали пред вълшебната пещера на вълка. С изненада момичето забелязало, че пещерата е жива.

 - Здравейте! Какво ще искате от уважаемия цар на гората?

 - Искаме да вземем короната на щастието – отговорил Рико.

 - Ама вие страх нямате ли? Вълкът я пази като очите си! Ако разбере, че искате короната, ще заповяда да ви отрежат главите, чеда мои! Недейте!

 - Обещаваме ти, че той няма да разбере! Ще влезем, когато заспи – казала решително Лилибет.

 - Добре, но внимавайте! Аз ще ви помогна с каквото мога, защото се уморих да гледам тъгата в очите на животните и на хората. Искам всички най-накрая да са щастливи!

Дошла вечерта. Мрак покрил гората. Рико и Лилибет се запътили отново към пещерата. Промъкнали се тихо. Зад себе си чули силно хъркане. Злият цар на гората спял дълбоко. Лилибет се приближила до вълка и зърнала един ключ до леглото му. Бързо го грабнала и тръгнала да бяга. Изплашен до смърт, Рико изтичал след нея. Така успешно преминали първото си изпитание.

След дългото лутане в пещерата, двамата стигнали до една чудно красива врата. Тя била охранявана от двама стражи. Рико предложил да ги приспят с помощта на магията на вълшебно цвете, което той винаги носел със себе си. Вълшебството подействало и стражите заспали дълбоко. Така Лилибет отключила и с Рико влезли вътре. В стаята се открила прекрасна гледка. Пред очите им била короната на щастието! Те грейнали от радост. За жалост, нямало как да вземат короната, защото тя била в стъклено ковчеже, което можело да се отвори само от една вълшебна дума.

Лилибет и Рико гадаели каква може да е думата, казвали на глас какво ли не, но ковчежето оставало затворено. Изведнъж Рико рекъл:

 - Ох, защо не можем да познаем думата! Искам добротата да победи!

В този миг ковчежето се отворило. Рико съвсем случайно изрекъл вълшебната дума “доброта”. Лилибет грабнала короната и без да се замисли я сложила на главата си.

 - Дълго време чаках да ме освободите – заговорила с магичен глас короната. – Щом съм в ръцете на някого с добра душа, вълкът няма повече да властва над всички и да ги прави тъжни!

Едва изрекла тези думи короната и изведнъж станало ден. Всички грейнали от щастие. Вече нямало тъжни лица. Животните се разхождали без страх от злия цар, хората се усмихвали и пеели весели песни. От този момент започнали да наричат Лилибет „Феята на усмивките“. И животните, и хората ѝ били благодарни за това, че ги е спасила. Така и не се разбрало как вълкът изчезнал от гората, но никой, никога повече не чул за него. Рико обаче знаел отговора на този въпрос: където се настани доброто, злото винаги бяга, защото не може да го победи. 

От този ден нататък, всички заживели дълго и щастливо.



АвторИвая Стойчева – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“ - гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 14 юни

Темите в предаването: След градушката в Нова Загора, каква е обстановката днес и как държавата може да помогне, репортаж на Стоян Радев. Съюзът на собствениците от Слънчев бряг изпрати протестно писмо до пет институции заради започналия ремонт на пътя Сарафово -Бургас и  образуващите се огромни задръствания, позиция на председателя Пламен Копчев и..

публикувано на 14.06.24 в 14:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 14 ЮНИ!

Летният дъжд действа по-добре от всеки климатик. Затова го очакваме с нетърпение, стига да не му става навик. Охлаждаме страстите и след политическата жега през седмицата с най-добрата новина – петък на хоризонта! Добро утро на 14-ти юни! Започваме последния делник с хубави мисли и бистри идеи в сутрешния ефир на БНР - Бургас. Ето какво сме..

обновено на 14.06.24 в 06:57

Булевард "Демокрация" на 13-ти юни

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско, още преди да бъде събрана. Най-големите щети са в село Мечкарево, където ще отидем ефирно в началото на предаването. Ще продължим с полетите от бургаското летище и има ли нови дестинации. Изявлението на Бойко Борисов и поканата му за експертен кабинет, с премиер от ГЕРБ е тема..

публикувано на 13.06.24 в 14:58

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 13 ЮНИ:

Не мислете за нещата, а просто ги правете. Четвъртък е подходящият ден за това! Да го започнем с усмивка, добро настроение и любимото кафе. Добро утро! Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни..

публикувано на 13.06.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 12-ти юни

Изборите отминаха, кои са отличниците по преференции в Бургаска област и кои получиха най-малка лична подкрепа, ще обобщим след малко. Политическата линия в първия час ще завършим с Цончо Ганев, водачът на листата на "Възраждане" в Бургас ще анализира представянето им.  С подобрено качество е питейната вода на квартал "Сарафово" след цялостната..

публикувано на 12.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР –БУРГАС НА 12 ЮНИ!

Резултатите от вота 2 в 1 и евентуалните варианти за съставянето на правителство продължаваме да коментираме и тази сутрин. Поредният ни събеседник е съпредседателят на партия „Зелено движение“ Даниела Божинова, която остава извън 50-тото Народно събрание, но доскоро бе част от коалицията ПП-ДБ. Ще я чуем след новините в 8 часа. Със..

обновено на 12.06.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 11 юни

Темите в предаването: Два дни след изборите за Народно събрание и Европейски парламент търси коментари на случващото се в страната и Европа. Двете страни на една монета, какво се случва в коалицията ПП-ДБ и какво сочат направените анализи. Ще чуем  координатора  за региона на ПП Емил Соколов и  избрания за депутат Димитър Найденов от Демократична..

публикувано на 11.06.24 в 14:51