Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПРИКАЗКИ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА:

"На път към мечтите си" от Есин Мюзекер

Тази приказка е част от седмия сборник "Приказни истории с БНР Бургас"

Имало едно време едно момиче, което живеело със семейството си в малко селце. Те не били много богати и се изхранвали с храната, която отглеждали в градинката си.

В един нещастен ден, майката на момичето умряла от тежка болест. Бащата много се натъжил от загубата на любимата си съпруга и за да забрави мъките си, се оженил повторно за млада жена, която да помага в градината. Въпреки че пак имал жена, не издържал на мъките и умрял.

Момичето останало само с мащехата си и ѝ помагало в градината. След няколко години, дошло време да тръгне на училище, за да се образова, но втората му майка казвала, че образованието е безполезно и в градината не ѝ трябва.

След време, момичето станало пълнолетно и мащехата решила, че е достатъчно голямо, за да се издържа само и го изгонила. Девойчето решило да се разходи в гората до селото. Там чуло глас и решило да го последва. Намерило едно малко прасенце, паднало в доста дълбока дупка, от която не можело да излезе. Помогнало му да излезе и после се заговорили:

 - Благодаря, че ми помогна! - казало прасенцето.

 - Чакай! Ти говориш?

 - Да. Преди няколко години, единствената ми мечта беше да говоря и приятелят ми Масал (преведено от турски - ,,приказка”) ми помогна да я сбъдна. Приютиха ме в детска градина и аз излязох да се поразходя, когато паднах в тази дупка.

 - Майка ми и баща ми умряха. Останах да живея с мащехата си, но тя ме изгони. Сега не знам какво да правя.

 - Ти имаш ли си детска мечта?

 - Да, винаги съм искала да бъда детска учителка. Но нямам образование, за да стана такава.

 - Можеш да помолиш Масал да помогне и на теб.

 - Чудесна идея! Но аз не знам къде е той.

 - Няма проблем, аз ще дойда с теб.

 - Благодаря ти! Хайде, да потегляме!

 Прасенцето и момичето тръгнали и скоро стигнали до двореца на Масал. Влезли в него и се качили в стаята му. Той бил еднорог, от турски произход, който много обичал да помага на всички. Масал много се зарадвал като видял прасенцето и казал:

 - Ооо, приятелю, как си?

 - Супер съм! Ти как си?

 - Аз също съм добре. Кое е това момиче, което е дошло с теб, днес?

 - Това е новата ми приятелка. Тя ми помогна, когато имах нужда и сега искам да ѝ помогна и аз.

 - Добре, а какво ви води тук, при мен?

 - Тя иска да стане детска учителка, но няма образование. Има ли как да ѝ помогнеш?

 - Естествено! Но ми трябва книгата “Масал Китаби” (преведено от турски - “Книга с приказки”), която е изгубена в гората. Ще ми я донесете ли?

 - Да, но къде по-точно е тази книга?

 - Тя е точно на три километра от двореца, но не знам в коя посока трябва да вървите, за да я намерите. Ще ви дам този вълшебен пръстен. Когато стигнете мястото, където е книгата, камъчето на пръстена ще започне да мига. Това е знак, че тя е на метри от вас. Внимавайте, защото ако не намерите нищо, а сте минали три километра, ще трябва да се върнете с помощта на това.

 - Какво е това?

 - Това са три парченца вълшебен локум, с които ще можете да се върнете, ако се изгубите. Само трябва да го изядете и ще се озовете точно пред портите на двореца.

 - Благодаря Ви, Масал! Сега ще мога да стана учителка! - зарадвала се девойката.

 - Няма защо! Лек път!

Момичето и прасенцето потеглили. Масал им дал също и уред, който измервал разстояние. Не след дълго, те вече били изминали три километра, но пръстенът не светвал и те решили да се върнат. Разделили едно парче локум на две и след като го глътнали, моментално се озовали пред двореца. Отново потеглили, но този път в другата посока. Ала отново се изгубили и се върнали пак с помощта на локума. Имали последен опит да намерят книгата и този път потеглили направо. Минали разстоянието, но пръстенчето все още не светвало. Те не се отчаяли. Мястото било доста познато за тях. И ето - след още няколко крачки пръстенът светнал. Книгата била в същата дупка, където било паднало прасенцето. След като извадили книгата, се върнали при Масал с помощта на последното парче локум.

 - Донесохме ти книгата! - рекло момичето.

 - О, това е чудесно!

 - Сега какво следва? Как ще се образовам?

 - Ще трябва да останеш три години в двореца и да се обучаваш.

 - Добре! Съгласна съм!

 - Тогава да започваме....

Минали три години, момичето се образовало достатъчно, за да стане детска учителка. Масал ѝ предложил да отворят детска градина до двореца, където безплатно да обучава децата. Така и станало. В детската градина започнали да ходят децата, които нямали много пари. Така момичето сбъднало мечтите си и в същото време помогнало на децата. То останало да живее в двореца заедно с прасенцето и Масал. Девойчето простило на мащехата си и от време на време ѝ ходело на гости, за да ѝ помага в градината.



АвторЕсин Мюзекер – 6 а клас
СУХНИ „Константин Преславски“- гр. Варна
учител: Елеонора Николова


Рисунки на корицата: Деца от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - село Синдел, община Аврен, обл. Варна, с преподавател Христина Върбанова 

Тази приказка е част от седмия сборник „Приказни истории с БНР Бургас". Тя е резултат от седмото издание на конкурса „Създай книга с БНР Бургас". Авторите са на възраст от 6 до 18 години. 
Деца от цялата страна и българчета от чужбина ни изпращат своите истории за приключения, вълшебства, принцове, принцеси и дракони, фантастични пътешествия в космоса, пътуване във времето и други. 



© БНР Бургас, 2023


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Булевард Демокрация" на 14 юни

Темите в предаването: След градушката в Нова Загора, каква е обстановката днес и как държавата може да помогне, репортаж на Стоян Радев. Съюзът на собствениците от Слънчев бряг изпрати протестно писмо до пет институции заради започналия ремонт на пътя Сарафово -Бургас и  образуващите се огромни задръствания, позиция на председателя Пламен Копчев и..

публикувано на 14.06.24 в 14:22

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР-БУРГАС НА 14 ЮНИ!

Летният дъжд действа по-добре от всеки климатик. Затова го очакваме с нетърпение, стига да не му става навик. Охлаждаме страстите и след политическата жега през седмицата с най-добрата новина – петък на хоризонта! Добро утро на 14-ти юни! Започваме последния делник с хубави мисли и бистри идеи в сутрешния ефир на БНР - Бургас. Ето какво сме..

обновено на 14.06.24 в 06:57

Булевард "Демокрация" на 13-ти юни

Град с големината на орех унищожи част от прасковената реколта в Сливенско, още преди да бъде събрана. Най-големите щети са в село Мечкарево, където ще отидем ефирно в началото на предаването. Ще продължим с полетите от бургаското летище и има ли нови дестинации. Изявлението на Бойко Борисов и поканата му за експертен кабинет, с премиер от ГЕРБ е тема..

публикувано на 13.06.24 в 14:58

ОЧАКВАЙТЕ В „АКЦЕНТИ“ НА 13 ЮНИ:

Не мислете за нещата, а просто ги правете. Четвъртък е подходящият ден за това! Да го започнем с усмивка, добро настроение и любимото кафе. Добро утро! Екипът ни днес – звукорежисьор е Мариян Райнов, новините представя Ивайло Пеев, водещ е Стефка Бакърджиева. Ето и темите в сутрешната ни програма от 7 до 10 ч: -   В рубриката ни..

публикувано на 13.06.24 в 06:30

Булевард "Демокрация" на 12-ти юни

Изборите отминаха, кои са отличниците по преференции в Бургаска област и кои получиха най-малка лична подкрепа, ще обобщим след малко. Политическата линия в първия час ще завършим с Цончо Ганев, водачът на листата на "Възраждане" в Бургас ще анализира представянето им.  С подобрено качество е питейната вода на квартал "Сарафово" след цялостната..

публикувано на 12.06.24 в 14:50

ОТВОРИ ОЧИ ОТ 7 ДО 10 С БНР –БУРГАС НА 12 ЮНИ!

Резултатите от вота 2 в 1 и евентуалните варианти за съставянето на правителство продължаваме да коментираме и тази сутрин. Поредният ни събеседник е съпредседателят на партия „Зелено движение“ Даниела Божинова, която остава извън 50-тото Народно събрание, но доскоро бе част от коалицията ПП-ДБ. Ще я чуем след новините в 8 часа. Със..

обновено на 12.06.24 в 07:13

"Булевард Демокрация" на 11 юни

Темите в предаването: Два дни след изборите за Народно събрание и Европейски парламент търси коментари на случващото се в страната и Европа. Двете страни на една монета, какво се случва в коалицията ПП-ДБ и какво сочат направените анализи. Ще чуем  координатора  за региона на ПП Емил Соколов и  избрания за депутат Димитър Найденов от Демократична..

публикувано на 11.06.24 в 14:51