Хоризонт до обед

„Хоризонт до обед“ е дискусионно предаване на програма „Хоризонт“. 

Всеки делничен ден между 10:05 и 12:00 часа - с истинските проблеми на болното ни общество - децата, малцинствата, здравето, пътищата, религията, екологията... С различен поглед, дори отвъд бариерата на очевидните гледни точки. Всичко това в „Хоризонт до обед“.

Водещи: Ирина Недева, Валерия Николова, Таня Милушева


Публикации

проф. д-р Емил Паскалев

Проф. Емил Паскалев: Веднъж появило се, хроничното бъбречно заболяване прогресира без ход назад

Пул от много голям брой пациенти са потенциално застрашени да бъдат засегнати от хроничното бъбречно заболяване. Това обясни пред БНР проф. д-р Емил Паскалев, ръководител на Нефрологичното дружество в България, началник на Клиниката по..

публикувано на 24.11.23 в 10:27

Проблем за туристическия бранш: Обучените кадри бягат

Туристическият бранш изпитва остра нужда от добре квалифицирани кадри, които след завършване на обучение да остават трайно на работа в сектора. Те посочват, че обучението трябва да съответства на нуждите на бизнеса. В парламента са внесени промени в..

публикувано на 23.11.23 в 12:16

НАП: Ако има просрочено публично задължение, не може да се ползва данъчно облекчение

В борбата с нарушителите на пътя се включват и камерите на тол системата, които ще заснемат каралите с превишена скорост. Снимковият материал ще предава информация към МВР, митниците и данъчните. Предстои Българският институт по метрология да..

публикувано на 23.11.23 в 11:37

Алексей Жалов представя новата си книга "Половин век под земята"

На 24 ноември, в рамките на Банско филм фест ще се състои премиерата на новата мемоарна книга на именития български спелеолог Алексей Жалов "Половин век под земята".  Ръководител на многобройни български и международни експедиции, изследвал повече..

публикувано на 23.11.23 в 11:30
Владимир Иванов

Средно с един лев повече сме плащали за хранителни продукти през тази година, сравнено с 2022 - ра

Средно с един лев повече сме плащали за хранителни продукти през тази година в сравнение с 2022-ра , коментира още изпълнителният директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.  Той направи равносметка и на..

публикувано на 23.11.23 в 10:33

Фондация "Ела и ти" води хора с увреждания до недостъпни за тях места

"За първи път видях морените на живо!", "Стигал съм само до подножието на планината. Седя в колата и си я гледам… Моля те, вземи ме с вас следващия път!", "Никой до сега не е направил това за нас, хората с увреждания – да бъдем зимата на Черни връх..

публикувано на 22.11.23 в 13:34

Ще доведе ли използването на изкуствен интелект до намаляване на работните места и заплати в IT сектора?

Работата на хората, които използват изкуствения интелект, се променя. Но най- неадаптивни ще останат тези, които няма да знаят как да го ползват. Това казват специалисти в областта на изкуствения интелект. И припомнят – хората, бизнесите,..

публикувано на 22.11.23 в 12:50
доц. Спас Ташев

Доц. Спас Ташев: Не е възможно в България и Албания да живеят българи, а по средата - не

Какво е значението на приключилото преброяване на населението в Албания за българското национално малцинство там? "За нас е важно, че в Албания има лица, които се самоопределят като българи. Точната бройка в момента не е известна. От гледна точка..

публикувано на 22.11.23 в 11:35

Какви са рисковете при покупка на имот на "зелено"?

БНР разказа за опорочени практики при продажба на жилища "на зелено“, при които строителят повишава цената, въпреки наличието на договор, който предварително я фиксира . Сред потърпеншите от некоректната практика е  Кирил Филев. Неговият адвокат..

публикувано на 22.11.23 в 12:00

Арх. Стоян Тодоров: Идва краят на подареното саниране

На кръгла маса "Ефекти и дефекти на санирането на сгради в България" ще бъде направен анализ на резултатите от националната програма за саниране на многофамилните жилищни сгради. Инвестираха се много пари, санираха се много сгради, но това са..

публикувано на 22.11.23 в 10:44