Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Береану: Ако Кьовеши стане главен европрокурор, Драгня го грозят до 15 години затвор

Владимир Береану
Снимка: Иван Русланов

На 26-и май в Румъния освен евроизбори ще има и референдум. Президентът Клаус Йоханис определи темите като „Забрана на амнистията и помилване на осъдени за корупция“ и „Забрана на правителството да приема извънредни постановления“.

Журналистът Владо Береану обясни за БНР, че референдумът в Румъния е по-достъпен, отколкото в България, защото се искат само 30% участие на избирателите и обикновено мнозинство. Това може да бъде постигнато особено в съчетание с евровота.

„Това е много важен референдум реално погледнато и много силен ход на Клаус Йоханис. Той каза вчера в своето изказване, че през последните две години има непрекъсната атака срещу правосъдието в Румъния - облекчаване на възможностите за корупция“.

Журналистът обясни в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че „извънреден указ на правителството“ е форма на управление, с която могат да променят закони, но тази форма е предвидена за извънредна обстановка като земетресения, природни бедствия:

„Те не са предвидени за промени в най-обикновено законодателство. Такъв указ влиза в сила веднага и може да го обжалва само омбудсманът, но този омбудсман е определен от Социалдемократическата партия и той никога не го обжалва пред Конституционния съд. Разбира се, за Ливиу Драгня - шефа на Социалдемократическата партия, положението е извънредно и много страшно, защото него го чака затвор, а този затвор вече се приближава ужасно. До 15-и април последната инстанция на Върховния касационен съд в Румъния трябва да потвърди или да отхвърли присъдата срещу него, която е три години и половина ефективен затвор. Напълно извънредна ситуация за господин Драгня. Точно за да не се използва тази седмица, за да бъде амнистиран с извънреден указ на правителството, вчера самият президент обяви, че една от тематиките на референдума е да не се обявяват по този начин за невинни някои политици. Ако референдумът успее, това дава възможност да се поставят под съмнение всички промени в законодателството от последните две години, направени чрез извънредни укази на правителството, а те всички са направени по този начин. Този референдум е много важен. Суверенът може да каже, че тези решения са неправилни, така че има достатъчно основание след това парламентът да ги отмени, което между другото е изискване и на Европа в последните дни“.

Спадът в подкрепата към партията на Ливиу Драгня е много силен. Министърът на правосъдието на страната се страхува от нови протести и засега не иска да подпише извънредно решение, с което да оневини лидера, а ходът на президента Клаус Йоханис е в контекста на предстоящи президентски избори в страната наесен, обобщи Береану, според когото вътрешнополитическата ситуация се отразява на кандидатурата на Лаура Кьовеши за европейски прокурор:

„Всичко е свързано с проблемите на Ливиу Драгня лично и персонално с правосъдието в Румъния. Проблемите са свързани с вътрешно прегрешение, за което ще го осъдят, евентуално, до 15-и април на три и половина години затвор. Това прегрешение е използване на общински пари за плащане на партийни функционери. За това е обвинен. Но той е обвинен и в едно мегадело, което е в дирекция „Антикорупция“, което е в така нареченото „Досие Телдрум“ - голяма строителна фирма, която е собственост на Драгня и още няколко други хора, които са обвинени от ОЛАФ. ОЛАФ е подал сигнала към прокуратура „Антикорупция“, когато Кьовеши беше шеф. Става дума за кражба на 15 милиона евро европейски пари. Ако Кьовеши бъде избрана за главен прокурор на ЕС, очевидно е, че едно от делата, които ѝ е най-близко, защото тя го знае наизуст, е срещу Драгня и той попада вече в съвсем друга ситуация - не 3,5 години, а между 10 и 15 години затвор, което вече е много страшно“.

„Румъния живее със съдбата на Драгня и цялото бъдеще на страната е поставено на карта от това дали той ще влезе в затвора“, обобщи Беряну. Представителите на ЕП обаче са абсолютно твърди в позицията си, че Лаура Кьовеши трябва да стане главен европрокурор. Те имат и възможност да поставят на гласуване нейната кандидатура по време на последната сесия на парламента.

Интервюто с Владо Береану можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антонио Таяни

Таяни защити Кьовеши след повдигнатите ѝ обвинения

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази днес опасения от повдигнатите в Румъния обвинения срещу бившата спецпрокурорка Лаура Кьовеши, която е предпочитаният от ЕП кандидат за новия пост на главен прокурор на ЕС, предаде Ройтерс...

публикувано на 03.04.19 в 15:34

Лаура Кьовеши е обвинена в корупция

Бившият главен прокурор  на румънската Национална дирекция за борба с корупцията  Лаура Кьовеши вече е подсъдима и е с наложена мярка съдебен контрол. Кьовеши, която е кандидат за европейски главен прокурор, не може да напуска страната. Тя е..

обновено на 29.03.19 в 19:25
Лаура Кьовеши

Румънският правосъден министър критикува Кьовеши в писмо до „Файненшъл таймс“

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер е изпратил писмо до в. „Файненшъл таймс“, в което посочва, че Лаура Кьовеши не трябва да бъде назначавана за главен прокурор на Европейския съюз. „Нямам нищо лично против Лаура Кодруца Кьовеши, един от..

публикувано на 08.03.19 в 10:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43