Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приготвянето на зимнина или как врачани запечатват лятото в буркани

Баба Цеца Бачкова от Враца
Снимка: Ива Антонова

„Това лято за мен е незапомнено плодородие. Отрупани с плод дървета, отрупани с грозде лозя. Производството на домати пък особено впечатляващо. Всички клони са подпрени с колци, защото вече се чупят от плодовете.“ Такава картина описват във Врачанско, където „дори след две градушки и два-три урагана, това е трогателно плодородие“.

Традиционно към края на август и началото на септември започва масова кампания за консервиране на плодове и зеленчуци по домовете. Треска за зимнина обхваща не само селата, където реколтата от плодове и зеленчуци е превзела дворовете, но и градовете. 

„Като всяка година и тази година ми се иска да си направя някакви зимнини. Огънят навънка ми гори, турила съм едно тенеке, специално. На тенекето са много вкусни чушките, много хубаво се обработват, белят…“, разказва друга местна жителка – Цеца Бачкова, която разполага със свои рецепти за печени червени чушки. „И зимата като ни се дояде лютичко, да има.“

Приготвянето на зимнина има и сближаващ ефект между съседите, като „всяка година излизат все по-хубави и по-хубави туршии“, допълва жената.

„С мъжа ми печем чушките, слагаме бурканите, за да оцелеем“, споделя врачанка и пита: „Ако това не е в градината, какво правим?“  

Въпрос на оцеляване, на вкус, народопсихология и на желанието да съхраниш лятото в буркани – приготвянето на зимнина е смес от всичко това.

„Българинът е много трудолюбив и обича зимата вкъщи всичко да има, защото на пазара всичко е много по-скъпо, отколкото когато си го приготвиш.“

„Зимата се вдигат цените на сегашните плодове и зеленчуци и е много важна зимнината за българина – това са основните храни, които ни трябват – да готвим и да се прехранваме.“

Слагането на зимнина е и вид икономия. „Защото грях е толкова плод и зеленчук да се съсипе по стръковете и по дърветата. По-добре затвори го в буркан и през зимата, когато навън е студено и бяло, онези праскови, прекрасни, които греят като слънце в буркана, така ти пълнят душата… и стомаха.“

Целия репортаж на Ива Антонова слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30