Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приготвянето на зимнина или как врачани запечатват лятото в буркани

Баба Цеца Бачкова от Враца
Снимка: Ива Антонова

„Това лято за мен е незапомнено плодородие. Отрупани с плод дървета, отрупани с грозде лозя. Производството на домати пък особено впечатляващо. Всички клони са подпрени с колци, защото вече се чупят от плодовете.“ Такава картина описват във Врачанско, където „дори след две градушки и два-три урагана, това е трогателно плодородие“.

Традиционно към края на август и началото на септември започва масова кампания за консервиране на плодове и зеленчуци по домовете. Треска за зимнина обхваща не само селата, където реколтата от плодове и зеленчуци е превзела дворовете, но и градовете. 

„Като всяка година и тази година ми се иска да си направя някакви зимнини. Огънят навънка ми гори, турила съм едно тенеке, специално. На тенекето са много вкусни чушките, много хубаво се обработват, белят…“, разказва друга местна жителка – Цеца Бачкова, която разполага със свои рецепти за печени червени чушки. „И зимата като ни се дояде лютичко, да има.“

Приготвянето на зимнина има и сближаващ ефект между съседите, като „всяка година излизат все по-хубави и по-хубави туршии“, допълва жената.

„С мъжа ми печем чушките, слагаме бурканите, за да оцелеем“, споделя врачанка и пита: „Ако това не е в градината, какво правим?“  

Въпрос на оцеляване, на вкус, народопсихология и на желанието да съхраниш лятото в буркани – приготвянето на зимнина е смес от всичко това.

„Българинът е много трудолюбив и обича зимата вкъщи всичко да има, защото на пазара всичко е много по-скъпо, отколкото когато си го приготвиш.“

„Зимата се вдигат цените на сегашните плодове и зеленчуци и е много важна зимнината за българина – това са основните храни, които ни трябват – да готвим и да се прехранваме.“

Слагането на зимнина е и вид икономия. „Защото грях е толкова плод и зеленчук да се съсипе по стръковете и по дърветата. По-добре затвори го в буркан и през зимата, когато навън е студено и бяло, онези праскови, прекрасни, които греят като слънце в буркана, така ти пълнят душата… и стомаха.“

Целия репортаж на Ива Антонова слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02