Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Десет Dubioza (и не само) заповеди

"Дубиоза Колектив" на Женския пазар в София
Снимка: Ани Петрова

Часове преди да избухнат в столичната зала „Арена Армеец“, „Изотопия“ ви среща с момчетата от „Дубиоза Колектив“ в естествената им среда – по време на изпълнение, сред фенове, които знаят текстовете им наизуст, и други, които са се оказали на събитието случайно, но пък не съжаляват. Така беше и наскоро на Женския пазар, когато групата от Босна и Херцеговина изнесе микроконцерт и представи нулевата си ракия. Оттам се завърнахме без водната иновация, но пък с три зелки и 10 „Дубиоза“ (и не само) заповеди. Ето ги:

1. Концерт на „Дубиоза“ = „Като за обедна почивка е много добре“.

2. „Дубиоза“ действа благотворно на търговията, макар че на пазара има и хора, които продават от десетилетия и си имат особено редовни клиенти.

3. Вдъхновената българска „Дубиоза“ фенка може да подскочи 1 милион пъти на концерт на групата. Толкова много подскоци водят автоматично до Рая (в музиката) .

4. От бебе до баба – „Дубиоза“ имат всякакви слушатели, най-вероятно защото могат да ви разтопят като изпеят песен на Тодор Колев на български и се обяснят в любов на София.


5. Перфектната ракия трябва да е между 50 и 55 градуса, чиста, но не я пиете, ако ще карате или ще правите репортаж. На пазара има привърженици и на нулевата ракия, и фенове на селското или на босненското мохито. Ексклузивната рецепта: мента от местното дере, лимони от селския магазин, бяла захар, защото кафявата е в недостатък в ненаселените райони, където е добре да се пие селско мохито, и – разбира се - евтин бял ром.

6. Ако след предишната заповед сте опрели до зелевия сок – още една рецепта. И никакво доверие на Фейсбук, когато става въпрос за бидоните в мазето и свещенодействието на претакането! Зелето се слага с кочана надолу. На десет литра вода се слагат 400 грама сол. А пловдивското зеле е екстра. Доказано с изгризването на трите зелки лично от екипа на „Изотопия“.

7. Политолози и синдикалисти, които се кефят на „Дубиоза“, не пеят нецензурни текстове, защото не знаят кой записва. Е, ние знаем.

8. Проблемите на Балканите все са еднакви. Затова нямаме нужда от преводач.


9. Оставете ракията. В тази музика има разказ за демокрацията и солидарността, опит да се доближим едни до други. Разговор като хора с хора, най-естественият, който можем и трябва да водим. Той всъщност никак не е труден.

10. Група със социални послания като „Дубиоза Колектив“ липсва на българската сцена. Затова си ги пускаме редовно.

И на Женския пазар със сигурност вече ще ги слушат по-често. А вие слушайте репортажа в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова
По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Здравко Димитров

Дефицит ли е милосърдието: Защо пчелар от Враца дари 1 тон мед на деца и възрастни хора?

Доброто, също като любовта, може да се окаже лудост. За тази нестандартна трактовка ни подсеща един врачански пчелар, който споделя как му е хрумнала "откачената идея" да дари 1 тон мед на деца в неравностойно положение и на бедни възрастни хора.  Идеята беше да се направи нещо добро , съвсем естествено обяснява врачанският пчелар Здравко Димитров...

публикувано на 19.11.25 в 09:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28