Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До Гватемала и Белиз с пътешественичката Бистра Божикова

Защо за местните не остава кафе и каква е рецептата да забавиш темпото и да се наслаждаваш на живота

Рио Дулсе, Гватемала
Снимка: Бистра Божикова

Освен усещане за пътуване по земното кълбо, в „Изотопия” имаше и за пътуване във времето. В първото издание на предаването за 2020-а пътешественичката Бистра Божикова сподели, че първите й желани дестинации за годината са Гватемала и Белиз заради интересната история на гарифуните – общност в Гватемала. "Там след корабокрушение попадат роби от Африка, които заживяват заедно с индианците. На по-късен етап французите и англичаните също се заселват в тази част от Централна Америка. Научих, че там има много чернокожи със сини очи – голям феномен. На местните хора обаче май им е писнало туристи да се взират в очита им”. И тази пролет – след 32 часа полети,  тя стига до Гватемала.

Намери ли обаче Бистра своите сини очи?

„Намерих ги, но не в Гватемала, а съвсем случайно в Белиз в град Хопкинс – в едно скришно заведение на брега на морето. Там срещнах чернокож със сини очи, който ни сервира убийствени коктейли, след които не си спомням как сме се прибрали. Това беше единственият, който намерих.”

Антигуа, Гватемала (вляво) и езерото Атитлан, Гватемала (вдясно)

Перипетии в Гватемала сити

След няколко земетресения, който са нарушили целостта на старата колониална столица Антигуа, столицата е преместена в Гватемала сити. Градът е описван понякога като опасен за туристи. Затова Бистра прави всичко възможно по най-бързия начин да стигне до Антигуа. Това обаче не става без известни обърквания.

„Не останах с впечатление градът да е твърде опасен, но бях там през деня. По погрешка объркахме автогарите. С апликация извикахме шофьор, но той не знаеше английски, а само испански. Аз и брат ми пък не го говорим. Той се опитваше да ни разказва за дъщеря си, чийто лик си беше татуирал на ръката. Той кашляше през цялото време и аз му дадох един бонбон за кашлица. След това той ни поздрави с песента "Hotel California", като каза, че изобщо не знае за какво се пее в нея, но че това му е любимата песен. Видя ни се доста симпатичен. Нищо опасно не видяхме.”

Сан Марко (вляво) и Тикал (вдясно)

Гватемала изобилства от исторически, природни красоти и феномени и седмицата, прекарана там, не е достатъчна за Бистра Божикова да се наслади на всичко. „Може би най-впечатляващото е Тикал – най-големият археологически обект от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Първите руини там са от IV век преди новата ера. Със сигурност тази територия крие много неразгадани тайни. Разкрита е много малка част от тези пирамиди. Наистина усещаш колко са древни земите там.”

Любопитен факт е, че за местните не остава кафе – почти цялото производство се изнася. Заради това Бистра търси "под гватемалски дървета и камъни" местно кафе за свой приятел в България, но не успява да открие такова.

Хопкинс, Гватемала

Сбъдната мечта = Разочарование

С голямо нетърпение Бистра очаква да посети град Ливингстън в Гватемала, до който се стига само по вода и който тя описва като града от мечтите си. Когато пристига обаче осъзнава, че няма нищо общо с мечтите й и с Гватемала. Повечето къщи там са почти пред разпад. Населението е преобладаващо чернокожо, почти няма местни хора от индиански произход. Ако някой ще ходи по тези земи, съвсем спокойно може да пропусне Ливингстън, съветва Бистра. "Там няма да срещне любезността на местните и ще остане разочарован”. 

Въпреки това обаче Бистра не губи добрите си чувства към страната. „Макар че тя е една от най-бедните държави в Централна Америка, хората там са наистина много сърдечни и имат съвсем различни ценостти от света, в който ние сме свикнали да живеем.”

Девизът на спокойния Белиз: Go Slow

Хората, с които се запознава Бистра в Белиз твърдят, че живеят в Рая и на най-красивото място на света и не искат нищо повече от живота. 

„Ако вървиш бързо или си притеснен в Белиз, винаги ще се намери някой от местните да ти каже да забавиш темпото и да се наслаждаваш на живота”.  

Цялото интервю с Бистра Божикова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09