Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шоколад по вътрешно убеждение

Как се прави шоколад без табута разказва в "Изотопия" Красимир Бенямин

Красимир Бенямин
Снимка: БНР

Шум от отварянето на опаковката. Шоколад с куркума и лимон, със синя спирулина, с рози и с чубрица. Това прави Красимир Бенямин, производител на шоколад от ново поколение. 

Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което временно се превръща в дегустационна територия за нетрадиционни вкусове шоколад.

Началото обаче е по-обичайно - започнало като семеен бизнес с брат му Мартин, и двамата възпитаници на германската култура. 

„И си казахме, че искаме да създадем продукт, който да е полезен за нас самите, за околната среда и за социума, в който се отглеждат суровините, които използваме, които купуваме.“ Така бил предопределен пътят – да се работи с качествени суровини, за да бъде продуктът максимално полезен.

Първоначално експериментите протичали в домашни условия, в кухнята – правели шоколади, подсладени с агаве и сурови шоколади. На пръв поглед всичко изглеждало като провал. Всъщност просто си научили урока кое как трябва да направят и къде са грешките. След като визията им се избистрила, започнали да търсят инвеститор.  

„След като направихме всичките тестове в домашни условия, си наехме едно мазе, което ремонтирахме изцяло. То беше много хубаво направено. Складът ни беше друго гигантско мазе – много неприветливо, студено, мрачно. Може би не беше толкова романтично, но пък много се кефех“, спомня си Красимир.

Тогава той работел денем в технологична компания, а нощем правел шоколад. Всичко се правело на ръка, а гледката на произведените шоколади призори била много зареждаща.  

В началото били четири вида шоколад. 

Какаовото зърно е една от най-полезните храни, наситени на антиоксиданти и многобройни други вещества. Шоколадът се сгъстява чрез темпериране или игра с температурата, въвежда ни в някои от азбучните истини за шоколада Красимир Бенямин.

В този процес се създава определена кристална структура и шоколадът седи твърд и се топи в устата ти, не в пръстите. Когато го счупиш, се чува едно „пук“, пояснява Бенямин.

Тъмната и горчива страна на шоколада

Залитането по „био“ в един период е създало грешно впечатление, отчита към днешна дата производителят на шоколад за ценители. Да злоупотребяваш с етикета „био“ е трудно, а глобите са жестоки, твърди Бенямин. И допълва: „Всъщност „био“-то не е толкова скъпо, а конвенционалното, заради масовото производство, е станало прекалено евтино.“

До Колумбия и назад

Следата на семейния бизнес стига и до Колумбия. Фермерите, които по-рано отглеждали кокаин, да започнат да гледат какао – това предвиждали проекти след гражданската война в Колумбия, в която мръсният бизнес финансирал терористични групировки. Затова братът на Красимир отишъл до Колумбия с амбицията да се включат в такъв проект.

Много от хората там, които отглеждат какао, които цял живот само това правят, не са пробвали никога шоколад. За тях това е страшно интересно, ексклузивно, да пробват истински шоколад.“

Има ли пазар у нас за бутиков шоколад

„В началото мислехме, че 90% ще е за износ, казвахме си – от оборота 10% най-вероятно ще го генерираме в България. В момента една четвърт от всичките ни продажби се случва тук. Подценихме българския пазар. Оказа се, че тук има много хора, които наистина ценят качеството.“

Като класически стартъп направихме много грешки, няколко пъти щяхме да фалираме, трябваше да преструктурираме фирмата, но изплувахме, тегли чертата на равносметката Краси Бенямин.  

Снимка: БНР

В момента ги има на повече от 30 пазара на четири континента, ако не броим Антарктида, защото шоколади за подслаждане на учените са стигнали и до изследователската ни база там.

Рецептите им са общи. „Всичко се роди в дискусия, в съвместни нощи, денонощно сме работили и продължаваме да го правим.“

Едно от екстравагантните на пръв поглед решения е шоколадът с чубрица. „Чубрицата – повечето хора казаха: как ще пуснеш чубрица, шоколад и чубрица?"

В Япония например много търсят шоколада им с рози.

„Пробвали сме какви ли не шоколади“, не крие Красимир Бенямин. Има обаче една тайна, която за първи път прозвучава именно в „Изотопия“:

„С броколи беше много странен, с царевица и люти чушки беше много странен, но най-странният шоколад, който съм пробвал, е шоколад, който сам си направих – шоколад с… шопска салата. Имаше сушен домат, краставица, лук, изсуших си козе сирене, сложих малко зехтинче вътре, малко лимоново масло и това нещо го направих на шоколад.“

Между млечния, белия и черния шоколад има светове разлика, изтъква Красимир Бенямин. 

Шоколатизирахме ли се по време на тежката изолация през пролетта? Тогава преживели тежки месеци, защото заради повсеместния локдаун и външно ориентирания им бизнес много от местата изобщо спрели поръчките, разказва още Бенямин. 

„Реално ни се срина оборотът с 40, 40 и няколко процента." Затова започнали да правят онлайн разходки и да потапят зрителите в света на шоколада... Стигнали дори до онлайн мастър клас, който се оказал много вдъхновяващ за мнозина.

Започва шоколадовият сезон, радва се на прага на есента Красимир. Лятото по думите му е сладоледеният сезон, а със захладняването шоколадът започва своя възход.

Екипът на „Изотопия“ дегустира вкуса на шоколадите, за които става дума. "Опитайте" ги и вие, заслушани в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елтън, Джон, Йоко и белите орхидеи. Приказка за музиката и семейството

Цялата история за Елтън, Джон и Йоко чуйте в звуковия файл.

публикувано на 30.11.24 в 13:22

Да бъдеш или да не бъдеш… помилван?

Това е и хотелът, в който стаи се превръщат в команден център за екипа на президента Доналд Тръмп, който търси начин да обърне изхода от изборите през 2020 г., спечелени от Байдън. След помилването си Пийч и Блосъм се връщат в Минесота и ще са вдъхновение за следващото поколение агрикултурни специалисти. В началото на..

публикувано на 29.11.24 в 23:07
 Ива Гигова

Ива Гигова: Тенисът е присъствал непрестанно в живота ми

Ива Гигова от почти 20 години е треньор по тенис , като е преподавала на деца и възрастни, а в момента и на студентите от Университета за национално и световно стопанство .  Ива тренира тенис от съвсем малка. Няма спомен в живота й да не е присъствал спорта. Участвала е на тенис турнири за първи път на 10-годишна възраст София , а след това идва..

публикувано на 29.11.24 в 12:24

Проект за емоционална интелигентност: Осмокласници разпознават основно страх и гняв

Ротари клуб - Силистра в екип с психолози реализира сред осмокласници от всички училища в града проекта "Опознай емоциите си". Те успяват да разшифроват нивото на емоционалното здраве сред подрастващите и основните им изводи са, че липсват силни емоционални връзки и диалог с родителите .  Според психолозите освен с децата, трябва да се..

публикувано на 28.11.24 в 14:40
проф. Бетани Хюз

Проф. Бетани Хюз: България е много специално място

В посолството на България в Лондон професор Бетани Хюз представи откъси от новата си серия по BBC - Wonders of Bulgaria – "Съкровищата на България". Проф. Бетани Хюз е автор на два епизода "Съкровищата на България" от документалната поредица "Съкровищата на света", която се излъчва в 120 държави по света. Хюз е историк, писател, автор на..

публикувано на 28.11.24 в 11:35

Набират средства за 2 асансьора за достъп на хора с двигателни нарушения до водна среда

На 3 декември над 100 държави ще отбележат Щедрия вторник, празник на дарителството и доброволчеството. България ще се включи в инициативата за седми път. Официален партньор на глобалното движение у нас е Фондация „BCause“. Тази година в кампанията се включва и фондация "Мечтатели - Създатели". Фондация "Мечтатели-Създатели" #SwimForAll..

публикувано на 27.11.24 в 11:24
Проф. д-р Людмил Вагалински

Проф. д-р Людмил Вагалински за Хераклея Синтика

Проф. д-р Людмил Вагалински е ръководител на разкопките на Хераклея Синтика от Националния археологически институт с музей към БАН. Хераклея Синтика се намира в долината на река Струма, на около 2 км северозападно от град Рупите и на около 10 км от Петрич. Последните открития на археолозите и намирането на двете 2-метрови статуи предизвикаха..

публикувано на 26.11.24 в 16:51