Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Магически бирени еликсири от Сливен

Брадатият крафт бираджия от Града на 100-те войводи Йордан Ченков е производител на интересни видове пиво, някои от които вероятно са уникални със самардала, тиква, джинджифил, мед и лайка. Освен че звучат като полезни за здравето, Даката – както е известен в Сливен Йордан Ченков, твърди, че наистина са лечебни. Той и неговите двама партньори са започнали бирената си авантюра с помощта на краудфъндинг кампания и за 15 дни успяват да наберат сумата, която не им е достигала за поставяне на началото.

Даката започва да „експериментира” с крафт бира в домашни условия и за лична консумация. А защо самардала в бира? Защото е специфичен местен вид за Сливенския регион (въпреки че Даката сподели, че се ползва и на някои места в Италия, но не и за бира) и така се получило единствено по рода си пиво. По-класическите изпълнения и близките до типичния вкус на потребителя обаче се поръчват повече, са наблюденията до момента. Въпреки това бавно експериментаторите се увеличават:

„В началото по-скептично подхождаха, особено към бирата с тиква например, но сега вече тя има доста почитатели. Трябва да отбележим обаче, че тя все пак е сезонна – правим я, само когато има тикви.”

Крафт бирите на Даката се отличават с красиви етикети. И странно, но факт – невинаги авторите на тези творби са опитвали от „оригиналното произведение”, за да се вдъхновят подобаващо. Използвани са други похвати. На бирата със самардала например е изобразена Янка. Защо? Обяснява Даката:

„Янка" е наименованието на растението в английската литература. Вероятно не се чете както четем думата ние, българите, но се изписва по подобен начин.”

Имат ли различните бири различни мезета?

„Най-вече бирите вървят с жега и слънце. Бирата с мед и джинджифил обаче, тъй като е по-силна, не е за най-топлото време."

За производствения процес:

„Фабриката ни е много малка. Повечето хора даже се учудват колко малко място заема. Една част от машините си ги сглобявахме ние, други преправяхме, останалите купихме от Китай.”

Даката „готви” в пивоварната си нов вид бира, може би не толкова ексцентрична, но със сигурност силна. Казва, че тя ще върви освен с традиционните мезета и с... шоколадови сладки! Оказва се, че първенец по употреба на крафт бирите му е София, така че Сливен – не му мисли и започвай да пиеш повече бира!

Цялото интервю с Йордан Ченков чуйте в звуковия файл.

Снимки: пивоварна „Трима и Двама”


По публикацията работи: Силвия Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51
Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава

Мащабни събития се проведоха във Велико Търново по повод 840 години от въстанието на Петър и Асен

С фестивали, концерти и международна научна конференция Велико Търново отбелязва 840 години от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на българската държава. Светлинен спектакъл по повод честванията на 840-ата годишнина от въстанието на болярите Петър и Асен Велико Търново се върна 840 години в историята, за да..

публикувано на 26.10.25 в 12:02