Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Дунавът е любов, щастие и живот

Снимка: БНР

Дунавът през зимата през погледа на рибарите. Защото никой не го познава по-добре от тях. Те са мъжете, които дават на реката всеки ден от обичта си и я галят нежно с веслата на лодките си.

Има много фактори за сполучлив риболов. Усетът се придобива с опита, казва Вальо Керчев, който е сприятелен с Дунава от 1995 година насам. „Надявам се и така да си остане. Давам му на първо място любов“, споделя той.

Сега е времето за зимните риби. Сомовете и шараните са се скрили някъде. „Имаме пусната мрежа. Ще я извадим. Да се надяваме да сме хванали някой рибок.“ След целувка от рибарите някои от рибите цопват отново във водата, за да достигнат възраст за размножаване.

 

Преди години имало блата. Когато Дунавът покачи нивото си, водата нахлувала там, рибата хвърляла хайвера си, а сега няма такива участъци, обяснява ветеранът рибар. Сега на мястото на блатата има силно развита промишлена дейност.

Снимка: БНР

„Всеки ден съм във водата“, разказва Вальо Керчев. 

На брега чакат другите от дружината - Жоро и Емо, които в този ден не вадят мрежите. Да си в компания на рибари, означава да си тръгнеш поне с една история за големи риби и героизъм във водата, за смели мъже и за големия шанс, който им е подарила съдбата. 

Който не е бил на Дунава, той не е патил“, твърдят рибарите.

Около скарата на брега Вальо Керчев обяснява с каква риба би нахранил гостите си например от Южна България:

„Всички искат дунавска риба – шаран или сом, защото имат различни вкусови качества от това, което се отглежда в изкуствено създадените водоеми. Най-добрите риби са есетровият вид риби, но те са забранени, така че не мога да посрещна никой гостенин с такъв вид риба. Тази, която хванахме – малката вретенарка, е една от много вкусните риби, една от прекрасните риби. Сомът също е много вкусен, но зависи големината на сома, коя част от сома приготвяш. Има места, където е съсредоточено повече количество мазнина – това не трябва да се пържи, трябва да се изпече…“

За Вальо Керчев „Дунавът е любов, Дунавът е щастие, Дунавът е живот“.

За риба в Дунава през декември беше Ася Пенчева - чуйте разказа й в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Замръзналият Дунав - 1940 година

През 1954 г. Дунав замръзва за 74 дни

През 1929 година Дунав при Силистра е бил "ледена пързалка" . По него са минавали с шейни до отсрещния бряг.   Рекордът обаче е от 1954 година, когато реката е скована за цели 74 дни. Според статистиката в периода 1900 - 1964 г. Дунав е замръзвал 27 пъти . След това обаче - през 1985-а това продължава 2 месеца - от 16 януари до 16 март, а..

публикувано на 21.02.25 в 06:10
Изложба с рисунки на деца с епилепсия

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот"

Асоциация на родители на деца с епилепсия представи нов наръчник "Пътеводител към по-добър живот". Той съдържа насоки и отговори на важни въпроси, свързани с живота и ежедневието на младежи с епилепсия на възраст между 14 и 28 години. На 10.02 организацията отбеляза Световния ден за борба с епилепсията, като отново стана ясно, че липсата на лекарства..

публикувано на 16.02.25 в 06:35
Виктория Бешлийска

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона

Писателката Виктория Бешлийска гостува на Българското неделно училище в Барселона. В каталунската столица тя се срещна с децата и техните родители в разговор за силата на езика и нишките, които свързват българите по света.  Езикът е нашата идентичност и колкото повече изучаваме богатството му, толкова по-близо сме до същността си, каза..

публикувано на 15.02.25 в 11:42

С "Пеперудена прегръдка" мисията на Гого от Перник ще продължи

Мисията да показваш, че различните хора не са опасни, и че всеки човек заслужава шанс, продължава и след смъртта - в това вярват близките и приятелите на пеперудения Георги от Перник, който стана звездичка на небето на крехката възраст от 9 години. В негова памет беше представен филмът "Пеперудена прегръдка", в който участват Гого,..

публикувано на 14.02.25 в 16:24
Анна Малешкова

Поредицата "Бесарабски хроники" с нов том - "Следа в историята"

Поредицата "Бесарабски хроники" вече има своя нов том с наслов "Следа в историята ", излязъл през декември миналата година. Описан е периодът от 1762 до 2024 г. Всяка важна дата е разказана в три статии.  Съставители са Анна Малешкова, общественичка, писателка, художничка, бивш директор на Дома на профсъюзите в Сливен , на Кинефикация. Тя е..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Момчил Искренов: Кафето е ритуал, култура и удоволствие за сетивата

Кафето сутрин е едно от най-важните сутрешни ритуали за някои хора, за други е отделно изживяване. За това какво е да си бариста в България и какво не знаем за кафето, разказва Момчил Искренов: " На 29 години съм, от два месеца работя като професионален бариста в Coffe shop , отделям време и за заниманията си тук, но иначе имам икономическо..

публикувано на 08.02.25 в 06:15

Росен Гацин: От февруари започва новият цикъл на стопанската година

На 1- ви февруари православната църква почита свети мъченик Трифон. Той е един от най- славните светци лечители.  В народната традиция този ден се нарича Трифон Зарезан и се отбелязва и на 14 февруари, по стар стил. В българската традиция Св. Трифон е свързан с лозарството.  На 1 ви февруари се извършва ритуално обработване на лозата,..

публикувано на 02.02.25 в 10:24