Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

AfriKaia - да сънуваш Африка наяве

Изгражда се първият у нас център, който ще бъде посветен на африканската култура

Харита Асумани и Мария Косса
Снимка: Фейсбук - личен архив

В столичния квартал „Лозенец“ се изгражда единственият у нас Дом на Африка – AfriKaia. В него ще има прожекции на филми за и от Африка, литературни четения, изложби, артистични срещи и занимания за деца. В бъдещия Дом на Африка предстоят уроци по традиционни африкански инструменти, сред които африкански барабан, джобно пръстово пиано от Източна Африка, африканско пеене. Не са забравили и събитията, посветени на африканската кухня.

Снимка: Фейсбук - AfriKaia

Все още обаче се набират средства, за да бъде африканският център окончателно готов. Необходими са още поне 10 хиляди лева, за да бъде завършен ремонтът и AfriKaia да отвори врати. За дарения и съдействие желаещите да подпомогнат каузата могат да се свържат с нейните инициаторки през фейсбук страницата на центъра.

Kaia означава „дом“ на един от източноафриканските езици от района на Мозамбик.

Мария Косса  Снимка от личен архив

Много е важен диалогът, който искаме да осъществим, между българската култура и африканските култура, казва танцьорката и хореограф Мария Косса в предаването „Изотопия“.

„AfriKaia съществува от няколко години в главата ми и тя е естествен процес. Събитията, които ще се случват там, ние провеждаме, така или иначе, през годините, на различни локации. В един момент си казах, че би било много добре, ако си имаме наше място, в което можем да развиваме всички идеи, които имаме“, връща лентата назад Мария.

Харита Асумани   Снимка: БНР

„AfriKaia е мечта на Мария. Моето участие е от съвсем скоро“, скромно се вписва в проекта художничката и сценограф Харита Асумани. В афроцентъра тя се включва като дизайнер за тениските към кампанията за набиране на необходимата финансова сума. Ще участва активно и в провеждането на изложби.

„Преди време танцувахме заедно с Мария. Тя продължи да се занимава професионално с танци, докато аз продължих по своята пътека с рисуването. Дълго време сме общували през танца и не само.“

Мария има корени от Мозамбик, а Харита – от Танзания.

Едно от клишетата за Африка е свързано с африканските танци, продължава Мария Косса. Когато казвала, че преподава африкански танци, я питали дали се танцуват около огън.

Клишета има и за визуалното изкуство, когато става въпрос за Африка, отбелязва Харита. По думите й често под африканско изкуство се има предвид само първобитното, изкуството, което е свързано с отминали епохи. „Но например в момента има много силна вълна африкански художници, представители на съвременното изкуство.“

„2019-а бях в Сенегал. Това беше моето пътуване до Африка за първи път. Беше много вълнуващо. Останах там 6 седмици, за да се включа в танцово обучение, международно. Бяха събрани хора от цял свят, които се интересуват от танц и танца като терапия. Африканският танц има и такава страна – освен че раздвижва тялото, той много добре повлиява на това да лекува човек. Когато излекуваме душата, всичко друго също се излекува“, разказва Мария Косса.

С всяка малка стъпка, която предприемаме, градим своето настояще и бъдеще, както и своята свобода, вярва тя. „Свободата е и отговорност, и избор. Най-сладката свобода е да погледнеш истината, каквато е, и да избереш да го направиш.“

Детайл от изложба на Харита Асумани  Снимка от личен архив

Според Харита Асумани 2020 г. ни е дала възможността да оценяваме настоящия момент. „Ние разполагаме с днешния ден и от нас се очаква, би било добре да го изживеем по най-добрия начин.“

Последният проект на Харита е свързан със сънищата. А Мария много харесва онази версия за света, в която постоянно сънуваме. „И на мен много ми харесва това предизвикателство да успеем да живеем живота си така, все едно сънуваме. Защото в съня си знаем, че всичко е възможно. Там няма ограничения.“

Повече за сбъдването на съня да има африкански център у нас – чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31