Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Войнишкият боб като държавна тайна

Рецептата за легендарния боб се предава по старшинство и не напуска армията, разказва военният готвач Андрей Гуглев

Защо да си готвач в армията е въпрос на чест и на вкус и кои са тънкостите на професията разказва в предаването "Изотопия" военният готвач старши сержант Андрей Гуглев.

"Не е като при мастер шефовете. Военният готвач е по-тежка и трудоемка работа", убеден е Гуглев. По думите му "много по-лесно е да държиш един тиган, отколкото една тава 50 литра".

Делникът на Андрей Гуглев започва рано, с получаването и разпределението на продуктите и задачите.

Типично за военните се работи се по точни разкладки, без отклонения, разказва готвачът.

"Грамажът, продуктите, за всеки човек точно са спазени, с калории."

Готвим за 400-500 човека, казва Андрей Гуглев.

"Трябва да умееш да разпределиш така порцията, че никой да не ти се сърди, да може после да погледнеш хората в очите. Ти си всеки ден с тях и ако им сготвиш вкусно, едва ли ще си намериш място в редовете."

Рецептата за войнишкия боб е държавна тайна, от българската армия не излиза, изтъква армейският готвач пред БНР.

"Легендарният войнишки боб е традиция. Тя се предава по старшинство. Не може всеки готвач да готви войнишкия боб. Продуктите са много. Обикновено ги готвим в полеви кухни, за 100-200-500 човека. Един батальон трябва да нахраниш. Обикновен готвач няма как да се справи", подчертава Гуглев.

Българският боб си става най-хубав, вкусовите качества са различни, допълва той.

Походната полева кухня е като ремарке, печката може да работи както на дизелово гориво, така и на дърва и въглища. Отгоре има големи казани  по 150 литра и по-малки по 80. Като съберем всичките казани, трябва да се сготви първо, второ и трето, пояснява военният готвач.

Менюто на полевата кухня обичайно включва войнишки боб, друсан кебап и мляко с ориз.

Не съм дошъл научен, спомня си Гуглев.

"Все са ме учили и аз се уча."

Андрей Гуглев е в Българската армия от 1998 г. Бил е на две мисии в Ирак и в Босна, по шест месеца всяка.

"Ние не сме само готвачи. Ние сме военни, които знаем как се борави с оръжие от всякакво естество."

Повече за тайните на военната кухня чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив на Андрей Гуглев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бетина Филипс

Бетина Филипс: Когато човек си намери място, където може да цъфти, той ще има успехи

В "Закуска на тревата" ви срещаме с една млада австрийка, която е запленена от красотата на българския език и това не е мимолетно увлечение.   Бетина Филипс учи българска филология и германистика в един от най - престижните университети в Европа - Виенския университет . По - известен сред австрийците като "Главният университет"...

публикувано на 06.09.25 в 09:57
Лияна Панделиева в ролята на Недялка Шилева

Панделиева: Горда съм, че години наред бях в ролята на Недялка Шилева - голямоконарската Райна княгиня

Какво е написала на страницата си в социалните мрежи на Лияна Панделиева : " Беше огромна чест години наред да бъда в ролята на Недялка Шилева , надживяла с десетилетия ролята на жените в обществото ни. Беше огромно вълнение да нося знамето на спектакъла. Зад нас стояха политиците, които и да бяха те, пред нас беше строена армията и в центъра на..

публикувано на 06.09.25 в 08:00
Роксана Кирилова

Мисис България Роксана Кирилова на Монблан: стъпка по стъпка за живота на едно момиче

Роксана Кирилова – носителка на титлата Мисис България 2018 и основател на Фондация „С любов към теб“ – изкачи най-високия връх в Западна Европа, Монблан (4810 м). Тя посвети постижението си на благородна кауза – подкрепа за едно смело момиче, което се бори с тежка диагноза. „Монблан беше мечта, която носех в себе си много дълго време – след..

публикувано на 03.09.25 в 12:46

Фестивал на динения маджун се проведе в село Смилец

В Силистренското село Смилец времето сякаш е спряло върху една сладка и топла традиция – варенето на динен маджун. Тази година тя бе отбелязана по особен начин – с десетото, юбилейно издание на Фестивала на маджуна. Диненият маджун е спомен, запазен от предците, пренесен през поколенията и възроден в съвремието. През 2015 година идеята за..

публикувано на 01.09.25 в 17:08

Празник на рибената чорба в село Попина

В силистренско село Попина за трета поредна година кипна аромат и веселие – празникът на рибената чорба събра жители и гости от близо и далеч. На самия бряг на Дунава майстори приготвяха прочутата чорба, подправена не само с тайните на добруджанската кухня, но и с много настроение и народна музика. Фестивалът не е само за вкусната рибена..

публикувано на 01.09.25 в 17:03

Студенти представиха проект за обновяване на парк „Академик“

Прeз сeдмицатa сe състоя прeдставянeто нa идeйния проeкт зa обновяване нa парк ,,Акадeмик”. Слeд мeсeци работа, срeщи с институции и доброволчeски акции, Инициативният комитeт за спасяване на парка показa своятa визия зa модeрно, зeлeно и достъпно пространство зa спорт, отдих и културни събития. Каузатa e подкрeпeнa от над 4000 подписa срeщу..

публикувано на 01.09.25 в 13:39
Българско неделно училище в Кавала

Дружество "България" съхранява българската културна идентичност в Гърция

Станка Колева от Дружество "България", основано от българите, които живеят в Гърция, вече от 9 години живее в южната ни съседка. "Всъщност заминах не е точната дума, защото няколко лета преди да се установя тук, трайно идвахме на почивка лятото в Гърция като по близка дестинация до София, но окончателно се преместих през 2017 година. Бях с..

публикувано на 01.09.25 в 11:38