Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Войнишкият боб като държавна тайна

Рецептата за легендарния боб се предава по старшинство и не напуска армията, разказва военният готвач Андрей Гуглев

Защо да си готвач в армията е въпрос на чест и на вкус и кои са тънкостите на професията разказва в предаването "Изотопия" военният готвач старши сержант Андрей Гуглев.

"Не е като при мастер шефовете. Военният готвач е по-тежка и трудоемка работа", убеден е Гуглев. По думите му "много по-лесно е да държиш един тиган, отколкото една тава 50 литра".

Делникът на Андрей Гуглев започва рано, с получаването и разпределението на продуктите и задачите.

Типично за военните се работи се по точни разкладки, без отклонения, разказва готвачът.

"Грамажът, продуктите, за всеки човек точно са спазени, с калории."

Готвим за 400-500 човека, казва Андрей Гуглев.

"Трябва да умееш да разпределиш така порцията, че никой да не ти се сърди, да може после да погледнеш хората в очите. Ти си всеки ден с тях и ако им сготвиш вкусно, едва ли ще си намериш място в редовете."

Рецептата за войнишкия боб е държавна тайна, от българската армия не излиза, изтъква армейският готвач пред БНР.

"Легендарният войнишки боб е традиция. Тя се предава по старшинство. Не може всеки готвач да готви войнишкия боб. Продуктите са много. Обикновено ги готвим в полеви кухни, за 100-200-500 човека. Един батальон трябва да нахраниш. Обикновен готвач няма как да се справи", подчертава Гуглев.

Българският боб си става най-хубав, вкусовите качества са различни, допълва той.

Походната полева кухня е като ремарке, печката може да работи както на дизелово гориво, така и на дърва и въглища. Отгоре има големи казани  по 150 литра и по-малки по 80. Като съберем всичките казани, трябва да се сготви първо, второ и трето, пояснява военният готвач.

Менюто на полевата кухня обичайно включва войнишки боб, друсан кебап и мляко с ориз.

Не съм дошъл научен, спомня си Гуглев.

"Все са ме учили и аз се уча."

Андрей Гуглев е в Българската армия от 1998 г. Бил е на две мисии в Ирак и в Босна, по шест месеца всяка.

"Ние не сме само готвачи. Ние сме военни, които знаем как се борави с оръжие от всякакво естество."

Повече за тайните на военната кухня чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив на Андрей Гуглев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биопроизводител: Орехът е един от най-ценните продукти на земята

Масло, тахан, брашно, крем за лице, дори оцет, както и… маджун от диня – това е продукцията на биопроизводителя Рашко Денев. В малката семейна работилничка работят той и съпругата му. Отглеждат 60 декара собствени орехови насаждения и 90 дка под наем . "Всички са био, нямаме право в стопанството да имаме и био, и не био." "Някога си..

публикувано на 09.10.25 в 07:03
Хераклея Синтика

Рекордно дълго археологическо лято на Хераклея Синтика

Рекордно дълго - половин година, продължи археологическото лято в района на античния град Хераклея Синтика . Освен планираните проучвания, имаше и извънредни, които получиха допълнително финансиране и много ценни резултати. Те се проведоха по трасето на разширявания вертикален газопровод в района на античния град. В края на миналата седмица..

публикувано на 07.10.25 в 12:00

платена публикация
Шестото издание на образователната кампания "Пресичам безопасно с TEDI" стартира от Велико Търново

24.9.2025г. – За първи път образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI” стартира от Велико Търново. Шестото издание на инициативата бе поставено в основно училище "Патриарх Евтимий", където първокласници придобиха ценни знания за пътната безопасност от представители на Главна дирекция „Национална полиция“. Техен верен спътник в уроците бе..

публикувано на 06.10.25 в 16:15
Стефан Курдов

Стефан Курдов защитава правата на бездомните животни във Варна

От 50 до 300 лева е глобата, ако храниш бездомно животно във Варна. С това са се преборили доброволците от координационен център за противодействие на насилието над животни "Зоопатрул" с председател журналистът на свободна практика Стефан Курдов . Предстои тя да бъде отменена от Общинския съвет. Той и неговите съмишленици успяха да осигурят 120..

публикувано на 05.10.25 в 05:22
Весела Дякова

Весела Дякова: В обучението по музика най-важна е дисциплината

Музикалният педагог Весела Дякова ван Авермат е посветила целия си живот на музиката и работата с деца . Петнадесет години г-жа Дякова е преподавала клавирен съпровод в Музикалното училище в Пловдив. След 1989 г. продължава учителската си дейност в Белгия. Запалила е десетки деца по музиката, а нейни възпитаници сега се изявяват по международните..

публикувано на 04.10.25 в 09:00
Творбата

Ярката и неудобна живопис на тандема Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов

Ярка и неудобна живопис. Така можем накратко да опреелим творбите на тандема художници Валентина Чернева - Cherry и Милен Маринов. Двамата имат прясно открита изложба, носеща името “Под едно небе 2” в пловдивската галерия “Възраждане” .  Часове след събитието те дойдоха в студиото на Автономията , за да се изкажат за каквото ги..

публикувано на 30.09.25 в 20:33
Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев

Спомняме си за Чавдар Киселинчев. Той е един от най-авторитетните външнополитически коментатори в Българското национално радио. Красив ум, човек с голяма обща култура, впечатляващи познания за процесите в света, които е обяснявал на младите си колеги в БНР, които са го слушали с удоволствие. Липсата на коментатори от такъв ранг създава..

публикувано на 29.09.25 в 13:00