Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Войнишкият боб като държавна тайна

Рецептата за легендарния боб се предава по старшинство и не напуска армията, разказва военният готвач Андрей Гуглев

Защо да си готвач в армията е въпрос на чест и на вкус и кои са тънкостите на професията разказва в предаването "Изотопия" военният готвач старши сержант Андрей Гуглев.

"Не е като при мастер шефовете. Военният готвач е по-тежка и трудоемка работа", убеден е Гуглев. По думите му "много по-лесно е да държиш един тиган, отколкото една тава 50 литра".

Делникът на Андрей Гуглев започва рано, с получаването и разпределението на продуктите и задачите.

Типично за военните се работи се по точни разкладки, без отклонения, разказва готвачът.

"Грамажът, продуктите, за всеки човек точно са спазени, с калории."

Готвим за 400-500 човека, казва Андрей Гуглев.

"Трябва да умееш да разпределиш така порцията, че никой да не ти се сърди, да може после да погледнеш хората в очите. Ти си всеки ден с тях и ако им сготвиш вкусно, едва ли ще си намериш място в редовете."

Рецептата за войнишкия боб е държавна тайна, от българската армия не излиза, изтъква армейският готвач пред БНР.

"Легендарният войнишки боб е традиция. Тя се предава по старшинство. Не може всеки готвач да готви войнишкия боб. Продуктите са много. Обикновено ги готвим в полеви кухни, за 100-200-500 човека. Един батальон трябва да нахраниш. Обикновен готвач няма как да се справи", подчертава Гуглев.

Българският боб си става най-хубав, вкусовите качества са различни, допълва той.

Походната полева кухня е като ремарке, печката може да работи както на дизелово гориво, така и на дърва и въглища. Отгоре има големи казани  по 150 литра и по-малки по 80. Като съберем всичките казани, трябва да се сготви първо, второ и трето, пояснява военният готвач.

Менюто на полевата кухня обичайно включва войнишки боб, друсан кебап и мляко с ориз.

Не съм дошъл научен, спомня си Гуглев.

"Все са ме учили и аз се уча."

Андрей Гуглев е в Българската армия от 1998 г. Бил е на две мисии в Ирак и в Босна, по шест месеца всяка.

"Ние не сме само готвачи. Ние сме военни, които знаем как се борави с оръжие от всякакво естество."

Повече за тайните на военната кухня чуйте в звуковия файл.

Снимки: Личен архив на Андрей Гуглев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Момчил Кузманов

Момчил Кузманов - между преподаването на история, страстта към арехологията и хеви метъла

Момчил Кузманов е учител по история в столична езикова гимназия. Освен това той дълги години се занимава с археология , но една от най- любимите му страсти в живота е тежката музика . Той обича да я слуша и да я създава.  " Дълги години се опитвах да съчетая археологията с историята , но те са различни направления, чудех се през годините от кое да..

публикувано на 08.06.25 в 07:10

"Лоно": Широко отворените прозорци навътре и навън

Една разходка в парка, край морето, в паметта и емоционалността, след която вече вкъщи, стоиш пред прозореца и се взираш в светлината на току-що падналия дъжд....  Това пише поетът Иван Димитров за "Лоно" - новата стихосбирка на Радослав Чичев.  Време е да отворим широко прозорците за лирика с поета и водещ от програма "Христо Ботев"..

обновено на 07.06.25 в 10:50
Марко, Камен, Благо (от ляво на дясно)

Къде дебнат спотърите и какви тайни снимат?

Преди още да има официално съобщение за идването на новия Ф-16 и полета му, за това съобщиха в социалните мрежи. Къде случайно, къде нарочно снимките му в полет също бяха пуснати там от специален вид хора. Това са спотърите .  Те "дебнат" за сега извън районите на летищата, идващите самолети и снимат. Това е хоби. Което може би има..

публикувано на 07.06.25 в 06:30

Въведение в спешълти кафето

Спешълти интервю за спешълти кафе . Това ви предлагаме този път в Автономията за слушане. Главният ни герой този път е Йонатан Аначков - Джони . Той има бизнес с пекарна на кафе, както и кафене в центъра на София, в което предлага отбрани висококачествени сортове, придаващи не просто наслада, но и възвишеност на вкуса на тъмната напитка...

публикувано на 08.06.25 в 07:00

Нестинарски страсти: Има ли сензация в позицията на Църквата?

Нестинарството, една от най-древните български традиции, влезе под прицела на православната ни църква. Това не се случва за първи път, но сега стана причина за поредното разделение на обществото ни. На 21-ви май, когато по стар стил почитаме Св. св. Константин и Елена, Сливенският митрополит Арсений призова свещеници и православни християни да..

публикувано на 03.06.25 в 07:01

Христо Вътев: Господ използва всякакви методи, за да ни научи на нещо

Христо Вътев е председател на Бялото братство, което възстанови къщата на Петър Дънов, в която е живял и Георги Димитров. Всеки ден на столичната улица "Опълченска" №66 къщата е отворена за посетители. 1904 до 1926 година Учителят Дънов е посрещал посетители и е изнасял беседи всяка неделя в 10 часа. Христо Вътев разказва, че..

публикувано на 01.06.25 в 07:58

Безопасността не е игра: Как да предпазим децата от рискове в ежедневието

От 1 юни Международния ден на детето започва лятната ваканция на учениците. Свободното време предоставя безброй възможности за игри и разходки на открито, пътувания, лагери в планината и на морето, срещи с роднини и приятели. Наред с това, съществуват и редица рискове, за които родителите и децата трябва да внимават. За да предпази децата от..

публикувано на 01.06.25 в 06:30