"Не е като при мастер шефовете. Военният готвач е по-тежка и трудоемка работа", убеден е Гуглев. По думите му "много по-лесно е да държиш един тиган, отколкото една тава 50 литра".
Делникът на Андрей Гуглев започва рано, с получаването и разпределението на продуктите и задачите.
Типично за военните се работи се по точни разкладки, без отклонения, разказва готвачът.
"Грамажът, продуктите, за всеки човек точно са спазени, с калории."
Готвим за 400-500 човека, казва Андрей Гуглев.
"Трябва да умееш да разпределиш така порцията, че никой да не ти се сърди, да може после да погледнеш хората в очите. Ти си всеки ден с тях и ако им сготвиш вкусно, едва ли ще си намериш място в редовете."
Рецептата за войнишкия боб е държавна тайна, от българската армия не излиза, изтъква армейският готвач пред БНР.
"Легендарният войнишки боб е традиция. Тя се предава по старшинство. Не може всеки готвач да готви войнишкия боб. Продуктите са много. Обикновено ги готвим в полеви кухни, за 100-200-500 човека. Един батальон трябва да нахраниш. Обикновен готвач няма как да се справи", подчертава Гуглев.
Българският боб си става най-хубав, вкусовите качества са различни, допълва той.
Походната полева кухня е като ремарке, печката може да работи както на дизелово гориво, така и на дърва и въглища. Отгоре има големи казани по 150 литра и по-малки по 80. Като съберем всичките казани, трябва да се сготви първо, второ и трето, пояснява военният готвач.
Менюто на полевата кухня обичайно включва войнишки боб, друсан кебап и мляко с ориз.
Не съм дошъл научен, спомня си Гуглев.
"Все са ме учили и аз се уча."
Андрей Гуглев е в Българската армия от 1998 г. Бил е на две мисии в Ирак и в Босна, по шест месеца всяка.
"Ние не сме само готвачи. Ние сме военни, които знаем как се борави с оръжие от всякакво естество."
Повече за тайните на военната кухня чуйте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Андрей ГуглевСтарите професии, които са на изчезване, и новите, които ще заменят човешките ръце с роботи, коментираха пред БНР двама обущари от Благоевград, чийто трудов стаж е колкото един човешки живот. Данка Попева е на 86 години, а 69 от тях са минали в ремонт на обувки. Колегата ѝ Сотир Николов е на 80, но трудовият му стаж е 83 години , колкото и..
Галин Томов е единственият майстор тъкач в района на Априлци. Той тъче икони, а с една от тях - на Богородица, която вижда насън, кандидатства за вписване в книгата с рекорди "Гинес" . Иконата е с размери 2,20 на 1,5 метра, изтъкана е в 19 различни цвята на 186-годишен стан . "Това е нещо уникално в България и в света. Подал съм..
Галина Мирчева е овцевъд и управител на сдружение "Плевенско мляко". Тя притежава една от най-модерните овцеферми в региона, отглежда над 800 животни в плевенското село Петърница. Предстои Галина Мирчева да представи първата си книга – "Милно ми е", която е посветила на българските овцевъди. Събитието ще се състои в Художествена галерия "Илия..
Най-старият възстановен за движение парен локомотив от музейния парк на държавните железници 26.26 направи два курса от София до Банкя и обратно на Лазаровден. Локомотивът е произведен през 1908 година. За пътниците имаше изненади, свързани с традициите на Лазаровден, Цветница и Възкресение Христово. Децата получиха образователни подаръци с..
Дария е само на 13. Живее в Силистра и мечтае да бъде отново просто дете – с усмивка, без болка, без страх. Но пътят ѝ към тази мечта минава през битка, каквато никое дете не бива да води – битка за живот. Диагнозата е артериовенозна малформация , рядко заболяване, с фатален край. Всичко започва преди няколко години. Едно неочаквано..
Младеж от Ардино избра странен за връстниците му живот - между университета и ферма за крави . Вместо да се забавлява в големия град, той редовно се връща вкъщи, за да помага в семейното стопанство. Смята, че животновъдството в България има бъдеще, въпреки не доброто в момента състояние на отрасъла. Младежът мечтае, когато завърши..
Събирането на монети е страст. Правейки колекция, хората си купуват тази емоция. Думите са от едно интервю преди години на нашия специален гост в „Изотопия“. Той е посветил времето си и цялото си същество на нумизматиката - колекционирането на монети. На вашето внимание: Петър Неделев, председател на Нумизматично дружество "Филипопол“ ...
"С навлизането на дигиталното евро еврозоната иска да обхване още по- голяма територия, защото, както казва Кристин Лагард, "нашата икономика..
Има риск, ако с културното наследство не се занимават експерти. Това обясни пред БНР арх. Чавдар Тенев, председател на регионалната колегия на Камарата..
Ние сме в помийна яма. Как може да спорят държавен глава и лидер на най-голямата партия в парламента? Трябва да се изясни някой лъже ли, каква е..