Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички спортни обекти на Столичната Община са безплатни за хората със специфични потребности

Снимка: Евелина Стоянова

"За нас беше голяма радост, че можахме да покажем този филм и да реализираме инициативата с филми за подкрепа за достоен живот, която реално сме обвързали с каузата за хората със синдром на Даун, защото това е една възможност да повишим общественото разбиране за това, че тези хора са напълно достойни личности и могат да имат истински, пълноценен и смислен живот като всички членове на обществото ни",  каза за БНР Миряна Сирийски, програмен директор на Фондация "Светът на Мария". 

Тя заяви, че хората със синдром на Даун попадат в групата на хората с интелектуални затруднения.

"Тези хора имат изключително много способности и това, от което имат нужда е ние да ги приемем такива, каквито са и да знаем, че може да имат някакви особености, но такива особености имаме всички".


Председателят на Столичния общинския съвет Георги Георгиев също присъства на прожекцията.

"От четири месеца работим много активно, наред с всичко, което е направено дотук от Общината за интеграция и адаптация на млади хора със синдром на Даун. Благодаря много на родителите, които не просто се грижат за своите деца, създават прецеденти, които се опитваме да превръщаме в политики. Преди два месеца взехме решение - отворихме всички спортни общински обекти безплатно за младежи със специални потребности, така че е необходимо родителите да заявят на сайта на Общината и да проверят графиците със сертифициран треньор. Имат право на безплатни прожекции".

Емил Нешев, треньор на младежи, допълни:

"Те направиха подвиг - решихме, че ще участваме на балканиадата по самбо - 9 държави с множество наши представители. Те бяха в специална категория, където най-напред си вземаха полуфиналите срещу съответния съперник".

В кино "Люмиер" на 13 юли беше първата прожекция от поредицата "Филми за достоен живот". Филмът „Наопаки“ пресъздава историята на момче със синдром на Даун, което става успешен ММА борец и преобръща стереотипа за себе си.  След прожекцията организираме среща с младежите от Спортната федерация по адаптирана физическа активност и със спортистите със синдром на Даун, които се изявиха на Световното първенство за атлети със синдром на Даун в Чехословакия по-рано тази година: Радена Ангелова, Емилиан Костадинов, Александър Асенов, Боян Вандов, Александър Александров. 
Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12