Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В пустинята Арава са създадени парници, в които на високо висят дини, пъпеши, тикви и домати

Плодовете и зеленчуците се отглеждат по технологията адлая

Снимка: личен архив

Не е новост и на третия етаж да се бере грозде от лозница, но представете си вместо грозде, това да са дини и пъпеши. За научно изследователския център Вайдов в най-безводната пустия в Израел - Арава, това е технология, утвърдена още през осемдесетте години на миналия век.
На осмия конгрес по пустинно земеделие под егидата на ООН, който се проведе във филиала на университета на столицата на пустинята Бер Шева, който е в кибуц Сде Бокер, бяха дошли учени от 40 държава. Много от тях бяха от Европа, където въпреки че все още има вода и плодородни почви, климатичните промени поставят доста задачи близки до тези в субтропиците. А от кого да се учат как се прави от пустинята рай, ако не от Израел?
Снимка: личен архив
Парници, в които на високо висят дини, пъпеши, тикви и домати са една от визитните картички на пустинята Арава.

"Демонстрираме отглеждане на плодове, зеленчуци и подправки по начина адлая. Този метод вече е разпространен в много кибуци и в държавни ферми. Подходящ е за терени, където няма достатъчно обработваема земя. Така може да се увеличи продукцията на квадратни метра обработваема площ. Какви се предимствата на този метод: тъй като се далеч от земята плодовете са чисти. Далеч са от много вредители и не се налага да се пръскат. Освен бостан, на високо са и доматите, чушките, тиквичките, патладжана, краставиците. Продукцията може да стигне да 10 метра височина, но на практика, това не е нужно. Достатъчно е да е на височината на изправените човешки ръце, така че да се бере без да се протягат и без да се налага да клякат. Всичко това прави удобно и използването на машини за прибиране на реколтата", каза за БНР научната сътрудничка Инбал Каплан.

По тази технология, вече много частни домове използват стените си, за да отглежда зеленчуци и бостан, за който е необходима градина, ако се гледат по обичайния начин. Особено голямо търсене има на технология за отглеждане на подправки на балкона.

"За целта не са нужни саксии, а една тръба, пълна с пръст, надупчена по цялата ѝ дължина. Във всяка от дупчиците се садят подправки: мента, босилек, магданози и копър. В най-високата част на тръбата има маркуч за вода. По този начин се отглеждат и листни зеленчуци. Специално препоръчвам спанак от селекционирания при нас вид - Гъливер, чиито листата са съвсем крехки.

Що се отнася до пъпешите, дините и тиквите, опасността е да се откъснат от дръжките си, да паднат от височина и да се разбият. Направени са мрежи, с които ги обвиваме- те освен че ги предпазват от птиците, например, ги държат, ако презреят и вече не се държат на стъблата си. Освен нашето селскостопанско производство, от „летящите“ дини и пъпеши се интересуват от много държави. Вече почти половин век, при нас пристигат млади хора от Европа, Азия и Африка, за които организираме едногодишен курс точно по отглеждане на селскостопанска продукция в пустинни условия. Идват дори от места, с които Израел няма дипломатически отношения като Индонезия. Те стават наши посланици- пренасят нашия опит".
Снимка: личен архив
Обикновено ме питат дали технологията на „летящите“ зеленчуци и бостан е по-изгодна от обичайните способи. Отговарям - зависи как се гледа на готовата продукция. Нашите технологии са подходящи за места, където поливната площ не достига. Използват се по-малко препарати за третиране на растенията, което ги прави екологични. При нашия начин на оглеждане се губи по-малко от продукцията. От друга страна, поставянето на мрежи и други дейности изисква повече работна ръка, макар и за ограничени период".

В момента се експериментира нова роботизирана технология, с която се съкращава максимално ръчната работа по грижата за растенията и обирането на продукцията.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51